keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Uuden vuoden ABC

Lupauksia terveyden ja kauneuden hoitoon on viime yönä tehnyt varmasti puoli Suomea... Minäkin tein omat lupaukseni - siitä aiheesta lisää myöhemmin :)

Lupausten pohjaksi on hyvä tarkistaa elämäntilanne ja että perusvitamiinien saanti on hanskassa. Tässä lyhyt muistilista ja luonnollisia vaihtoehtoja, jos jonkun vitamiinin saanti päivittäisestä ruuasta on mahdollisesti puutteellista.

A-vitamiini. Paras lähde maksa. Kasvissyöjiltä se jää väliin, joten vaihtoehdoiksi jäävät mm. porkkana, lehtikaali ja nokkonen. Suositusten mukaisiin määriin ei välttämättä kuitenkaan pääse pelkällä kasvisruualla.

Lukijani Susannan minulle aikoinaan vinkkaama tuote: Luomulaatuinen vehnänorasjauhe (15.09€ / 240g). Mittalusikallinen sisältää 80% päivän A-vitamiini tarpeesta ja 100% päivän K-vitamiini tarpeesta.

Hieman haasteellinen maku... Olen kokeillut sekoittaa marjoihin - ei toimi. Sekoitan nykyisin vehnänorasjauheen chlorella-leväjauheen kanssa samaan vesilasilliseen - ei settiä voi hyväksi sanoa, mutta terveyden nimissä menee sekin - kippis :)B-vitamiini. Pääasiallisia lähteitä ovat lihatuotteet (kasvis-syöjät huom.). Jonkinverran sitä on myös maitotuotteissa ja kananmunissa. Luulen että saantisuositukset eivät kuitenkaan ihan täyty pelkällä kasvisruokavaliolla - vaikka mukana olisi maitotuotteitakin.

Aluksi hankin meille B-vitamiinia pillereinä. Minun vatsani ei niitä kestänyt, tytär ei huonoa oloa huomannut. Oluthiivaan (6.02€ / 454g) tutustuin muutamankin kirjan kautta - luonnollinen, kokonaisvaltainen, edullinen ja ihan hyvänmakuinenkin B-vitamiinin lähde. Yksi kukkura teelusikallinen riittää varmistamaan päivän B-vitamiinit.C-vitamiini. C-vitamiinin puolittumisaika on niin lyhyt, että sitä tulisi saada vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa.

Pääasillliset lähteet: Hedelmät ja marjat. Saantisuositukset Suomessa ovat monenkin asiantuntijan mukaan liian alhaiset.
Sekoitan toisinaan mittalusikallisen kuivattua ruusunmarja-camu-jauhetta (22.09€ / 180g) vesilasiin iltapäivän vitamiinipommiksi. Siitä tuleva C-vitamiiniannos on lähes kymmenkertainen virallisiin saantisuosituksiin nähden. Aiheesta käydään monenlaista keskustelua. Varmaa kuitenkin on, että ylimääräinen C-vitamiinilisä ei ainakaan haittaa. Hyötyä siitä saattaa olla - faktaa ei siitäkään tosin oikein ole.D-vitamiini. Parhaat lähteet kala ja aurinko. Kalanmaksaöljyä otan kuuriluontoisesti, ihan jatkuvasti en sitä uskalla käyttää.

D-vitamiinia (9.45€ / 360kpl) otan kalanmaksaöljyjen väliaikoina kapselina, 5000iu/vrk joka vastaa reilua 100 mikrogrammaa. Se on reilusti yli virallisen suosituksen. Aiheesta käydyn keskustelun pohjalta olen kuitenkin aika vakuuttunut että tässä kohdin marginaalia voi vähän nostaa.
Antti Heikkilä ohjeistaa käyttämään D-vitamiinilisää kesälläkin - ja nimenomaan virallista suositusta suurempaa määrää. Hänen mukaansa D-vitamiinilisä suojaa ihoa auringolta.
(D-vitamiinille ei taida olla kalaöljyn ja auringon vaihtoehdoksi "purkkivitamiinia" parempaa vaihtoehtoa.)E-vitamiini. Paras lähde vehnänalkiot ja -leseet (pähkinät ja siemenet). Saanti jää usein puutteelliseksi.
Luonnollinen E-vitamiinilisä on vehnänalkioöljy. Vehnänalkioöljy on naisille kenties se kaikkein tärkein öljy. Toimii antioksidanttina ja ehkäisee elimistön vanhenemista.

Ruokalusikallinen vehnänalkioöljyä (7.78€ / 473ml) sisältää 100% päivän E-vitamiini saantisuosituksesta.Hiven- ja kivennäisaineidenkin saantia kannattaa välillä miettiä. Naisille tärkeinä pidän ainakin magnesiumia ja rikkiä (opti-MSM). Yksi parapähkinä päivässä varmistaa seleenin saannin.

Tuotelinkit lisätietoa haluaville ovat  iHerb-verkkokauppaan, josta itse hankin suurimman osan vitamiineja ja keittiön erikoistuotteita. Vastaavia löytyy kyllä Suomestakin isompien markettien valikoimasta ja luontaistuotekaupoista.

Elämäntäyteistä alkanutta vuotta 2014 sinulle ja minulle - meille kaikille. Pidetään ne hyvät lupaukset :) 
Terveisin Johanna.

iHerb verkkokauppa / vitamiinit iHerb / 

2 kommenttia:

 1. Hei, kerrotko lisää kalanmaksaöljystä, miksi et suosittele jatkuvaa käyttöä? Olen todella laiska ottamaan minkäänlaisia lisäpillereitä (monipuolisen kasvis-kalaruokavalion haluaisin uskoa riittävän), mutta nyt olen tämän talven urhoollisesti ottanut reippaan lusikallisen kalanmaksaöljyä päivittäin. Olen ajatellut sen olevan luonnonmukaisempi ja parempi D-vitamiinin lähde kuin pillerit. B-vitamiinia olen nauttinut oluthiivan muodossa, mutta senkin saatan välillä unohtaa kaappiin useammaksi päiväksi.

  VastaaPoista
 2. Hei Manteli :)

  Kalanmaksaöljystä on jonkin verran ristiriitaisia mielipiteitä. Minulla on tuota terveysaihetta sivuavaa kirjallisuutta aika paljon - en nyt tähän hätään ehdi etsiä suoria lainauksia puolesta ja vastaan kun en muista mistä mitäkin olen lukenut.

  Esim. Möllerin öljyssä tuolla suositellulla 5ml päiväannoksella D-vitamiinia tulee vain 5 µg. Se on mielestäni aika vähän - eli D-vitamiinia ei ehkä kannata nyt talvella ihan kalanmaksaöljyn varaan jättää?
  Ja tämäkin nyt siis vain minun mielipide - jokaisen täytyy itse selvittää mihin uskoo :)

  Joka tapauksessa itse olen valinnut kalanmaksaöljyn jossa on enempi kaikkea kuin kalaöljyssä - ja päiväannoksien hintaakin jos laskeskelee, niin pullossa oleva kalanmaksaöljy on huomattavasti edullisempaa kuin kapselit tms. Tuote on vähemmän prosessoitu kuin pillerit ja uskoisin että imeytyminenkin on tehokkaampaa kuin kapseloiduissa öljyissä?

  Ystäväni on ottanut kalanmaksaöljyä varmaan vuosikymmeniä ja joka päivä. Minulle on johonkin takaraivoon jäänyt varoituksia kalanmaksaöljystä - en edes tarkasti nyt muista miten varoitukset aiheeseen liittyivät - kaivelen ne kirjat jostain ja tutkailen uudemman kerran.
  Kun en sitten aihetta ole ihan pohjamutia myöten kaivellut, niin otan öljyä muutaman viikon kuureina - välillä pieni tauko.

  Syön niin harvoin kalaa, että alan kyllä itsekin kallistua jatkuvamman kalanmaksaöljyn kannalle. Ja huomasin muuten että oma pulloni oli taas tyhjä - eli kiitos muistutuksesta sinulle - aion hakea lisää samantien :)

  VastaaPoista