lauantai 18. tammikuuta 2014

Voinko jatkaa bloggaamista

Eilen odotin jännittävää puhelinsoittoa - tuloksia. Edelliset sellaiset olivat noin kymmenen vuoden takaa. Mitä jos joku niistä - tai useampikin on ihan pielessä? Mitä siinä tapauksessa teen?Ja tämä blogikin - joudunko kirjoittamaan vielä viimeisen "Tuotteen takaisinveto" -postauksen? Kaikki hyvää tarkoittavat pienet vinkit, jotka olen poiminut matkan varrelta ja halunnut jakaa muillekin. Ja vain koska ne ovat tuntuneet minusta hyviltä - mitään sen virallisempaa en ole voinut tarjota perusteluksi.Olen tarjonnut teille kermassa haudutettua kasvisruokaa ja tutkimusmatkani gluteenittomiin tattarisiin leipomuksiin. Olen kertonut teille kokemuksiani "joka päivän vitamiineista" ja olette mukana parin kilon projektissakin. Mitä jos jotain onkin ihan totaalisesti pielessä? Mistä se johtuu? Miten korjaan tilanteen?

Mutta kaikki oli hyvin. Soittajan sanoin "erinomaisesti". Se on totuus, ja kerron sen nyt keventynein sydämin teillekin. Puhelinsoitosta mieleeni jäi vain yksi numero - hemoglobiini 145 - eli kasvisruoka ilman mitään rautalisää toimii. Kolesteroli - erittäin hyvä - laskenutkin kymmenen vuoden takaisesta. Maksa, munuainen, kilpirauhanen, sokeri - kaikki tulokset erinomaisia - verenpaineen voisin kuulema ohiajaessani käydä tarkistuttamassa itsepalvelupisteessä. Mittarissani on kohta viisikymmmentä, joten voin ihan oikeasti olla tyytyväinen ja iloinen tästä soitosta.

Sain siis moraalisen luvan jatkaa tätä mukavaa harrastusta näillä linjoilla: Voin edelleen hyvällä omallatunnolla innostaa teitä kokeilemaan gluteenitonta kasvisruokaa ja suositella arjen pieniä vinkkejä terveyttä ja jaksamista ajatellen.

Tänään ajattelin tehdä perheelle ja teillekin välimerellistä gluteenitonta piirakkaleipää. Visio siitä on jo valmiina - tekninen toteutus vielä testaamatta. Saas nähdä onnistuuko kerralla, vai julkaisenko jutun vasta muutaman päivän kuluttua...

Kiitos teille blogini mukana kulkeneille lukijoille luottamuksesta. Ja olen ilokseni sen luottamuksen ihan virallistenkin mittausten mukaan nyt kenties jollain tasolla ansainnut :)
18 kommenttia:

 1. Hienoa, että sait erinomaiset lukemat! Itse tällaisena sokerin ja leivän mussuttajana voisn kuvitella saavani huonoja lukemia, vaikka olenkin sinua melkein 10 vuotta nuorempi. Mielenkiinnolla luen ruoka- ja leivontaohjeitasi, ja jotain joskus toteutankin. Kasvisruuasta tykkään, mutta kaikki makea on suuri heikkouteni. Kasviksia, hedelmiä ja kotimaisia marjoja kyllä syön aika reilustikin, mutta ne pullat ja karkit sais jäädä vähemmälle. Olen aina ollut hoikka, minuun ei taida kilot tarttua millään, joten sillähän niitä herkkuja vain tulee vedettyä. Mutta sinun juttujasi luettuani saan aina "välillä" terveysinnostuksen! Kiitos niistä ja kaikista muista ihanista postauksistasi. Sinulla on tosi kiva tapa kirjoittaa kaikista asioista.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Eija :)
  Olin kyllä tosi iloinen näistä uutisista. Olen ollut aina perusterve - tai ainakin siltä on tuntunut. Nämä kontrolliverikokeet välillä muistuivat mieleen, mutta kun olo tuntui hyvältä, niin laistoin ne vuosia. (Ei tietysti ollenkaan suositeltava tapa...)

  Kun nyt konkreettisesti odotin viikon tätä soittoa, niin kyllä vähän mietitytti että mitäs jos joku onkin ihan päin mäntyä... Nämä minun ruokailutavat kun ovat ihan muuta kuin Pekka Puskan suositukset. Eihän siinä mitään ongelmaa ole, mitä minä syön - mutta kun olen niitä samoja ruokia syöttänyt perheellekin ja julkaissut ruokavinkkejä. Vaikka ei virallinen, niin jonkinlainen vastuu kuitenkin on siitä otettava.

  Tämä kyllä antoi taas intoa jatkaa niillä systeemeillä, mihin arki on pikuhiljaa mennyt. Eikä tämäkään tietysti mikään lopullinen tila ole. Joka päivä opin jotain uutta. Osa vanhoja tapoja jää pois kun kokeilen uusia. Olo on kuitenkin nyt parempi kuin koskaan - eli suunta on minun keholleni sopiva. Jollekin toiselle sopivat ehkä ihan erilaiset systeemit.

  Tsemppiä sinulle, että löydät ne itsellesi parhaat ruokailutottumukset. Eihän se muuta tarvi kuin herkkyyttä kuunnella omaa oloaan ja intoa kokeilla uutta.
  Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 3. kiva että sait hyviä uutisia! Itse odotan vielä sitä lopullista motivaatiopursketta, ihan todella :) t.ingrid

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ingrid - meilläkin on jo aika pitkä yhteinen blogitaival takana :)

   Kyllä kaikki asiat tapahtuvat sitten kun on niiden aika. Asioita joita haluaisi toteuttaa - kun alitajuntaan kerran asettuu vahva siemen, se itää sopivien olosuhteiden koitettua...

   Lämmin ajatus sinulle Ingrid :)

   Poista
 4. Johanna, tuollaiset lukemat ovat ihan huiput. On siis syytä iloon.
  Hienoa, että jatkat bloggaamista valitsemallasi linjalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa :)
   Arvaat vaan että kyllä hiukan mietitytti... Miten olisin selittänyt teille kaikille ihanille lukijoille, että taidatte sittenkin mennä ihan metsään näillä minun ohjeilla...
   Huh - olo on tuntunut hyvältä - hieno homma että tuntemukset ovat olleet oikeita :)

   Poista
 5. Mitä kaikkia kokeita sinulta otettiin? Minä en ole koskaan käyny missään muissa verikokeissa kuin kerran työterveydessä työhöntulotarkastuksessa... monta vuotta sitten sekin. En ole ajatellutkaan, että pitäis jotain kontrollikokeita käydä - miten usein ja mitä? Kovasti mua kyllä kiinnostais otattaa jotkut verikokeet tms, missä näkyis vitamiinien ja kivennäis/hivenaineiden tasot. Olis hirveen paljon helpompaa alkaa tekemään asioille jotain, kun tietäis, että mille pitäis yleensäkin tehdä ja mitä...

  Mä en ihmettele yhtään tippaa sitä, että sulla on arvot kohdallaan. Sä elät terveellisemmin kuin kukaan muu tuntemani ihminen! Kykenisinpä samaan - tai edes puoleen siitä... Mua harmittaa usein, etten ole osannut perhettänikään ohjastaa kunnollisiin ruokailutapoihin. Mä olen meidän perheen terveysterroristi, mutta tuntuu ettei ketään mun opastukset juurikaan kiinnosta. Enkä mä nyt itekään mikään hirveen loistava esimerkki ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Heli :)
   Ei mitään muuta kuin verikokeet. En siis ole käynyt lääkärillä. Verikokeisiin sain lähetteen alueen sairaanhoitajalta ja se hoitui puhelinsoitolla. Ehkä hän katsoi ne aiheellisiksi, koskapa en ole synnärin jälkeen oikeastaan sen firman palveluja käyttänyt :) Edelliset kokeet olivat jostain niiltä ajoilta.

   Kivennäis- ja hivenainetasoja ei ymmärtääkseni mitata ihan tuosta vaan... Yleensä ne lienee teetetään yksityisillä klinikoilla. Aihe kyllä kiinnostaisi minuakin ja olen kyllä harkinnut että joskus voisin käydä.

   Kyllä elämäntavat ovat muokkautuneet aika paljon viime vuosina. Olo on tuntunut aina vaan paremmalta ja olin kyllä tosi helpottunut että kaikki nuo perusjutut ovat kunnossa.
   Ei meilläkään vanhimman pojan kanssa ihan yhteisymmärrykseen päästy näissä jutuissa. "Miksei meillä ole ikinä muroja..." Tyttäret ovat yhtä innostuneita näistä jutuista kuin minäkin. Mies syö mitä tarjotaan :) Hän valmistaa toisinaan itselleen jotain lihaa mutta syö kyllä mielellään minun kasvisruokiakin.

   Uskon että sinä Heli syöt keskivertoa paljon paremmin. Tiedät paljon ravinnosta ja kannat ehkä turhaa huonoa omaatuntoa muutamasta herkusta... Meni minullakin aika monta suklaalevyä joulun aikoihin :)

   Poista
 6. No hei ! Arvaa naurattiko/naurattaako :-)
  En ole tänä vuonna päässyt ollenkaan blogiisi (30.12. on viimeinen postaus, jonka olen lukenut). Nyt tässä keskiyön jälkeen taas kokeilin ja mitä näinkään ?? :-)
  Kysyt: VOINKO JATKAA BLOGGAAMISTA.
  Hämästyin ensin aikalailla - Mitäs sinulle on tapahtunut? Oletko ollut joissain pois? Onko kaikki hyvin?
  No. Onneksi kaikki on paremminkin kuin hyvin :-)
  Mutta tämä. Olen ihmetellyt että miksiköhän et kirjoita ? Ja sitten vaan kysyt että saatko jatkaa :-) :-)

  Sanon nyt ihan suoraan että SAAT :-)
  Mikähän kohtalon sormi tässäkin taas oli.
  Mukavaa kuitenkin että koneeni/palvelimeni tai mikä lieneekin päästää minut taas blogiisi.
  Lukemisiin ja hyvää tätä vuotta !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No moi pitkästä aikaa Marru :)
   Kiva kuulla sinusta - ja toivottavasti nähdäänkin joku päivä...

   Mikähän koneessa tai tässä blogissa sitten mätti... Jos kuulolla on muita lukijoita, niin onko ollut samanlaista ongelmaa.
   Minulla blogi tökki puhelimen netissä, mutta nyt toimii ihan ok.

   Mutta ajatuksissa olet ollut. Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle :)

   Poista
 7. Hei Johanna! Meidän lukemat taitavat olla aika lähellä toisiaan :) Sain juuri tällä viikolla verikokeiden tulokset: hemoglobiini hyvä 144, mutta kolesteroli hieman koholla, muut arvot ok. Ikääkin meillä on suunnilleen saman verran.

  Ongelmani on iho, jonka kanssa taistelen jatkuvasti. Olen koululääketieteen edustajilta saanut monesti huvittuneita, jopa tyrmistyneitä tuhahduksia vastaukseksi kysymyksiini ruokavalion vaikutuksesta kutiavaan, atooppiseen ja kuivaan ihooni. Vastaus on joka kerta kuulunut: "Ruokavaliolla ei mitenkään voi vaikuttaa tällaisiin iho-ongelmiin."

  Luettuani sinun blogiasi on alkanut enemmän ja enemmän houkutella gluteenittoman ruokavalion kokeileminen. Onko sinulla tietoa/kokemusta gluteenittoman kasvisruokavalion vaikutuksesta ihon kuntoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Susanna :)

   Onneksi olkoon sinullekin että kaikki on hyvin. Ei ollenkaan voi sellaistakaan ottaa ihan itsestäänselvyytenä.

   Mutta ihosta: Kirjoitin juurikin jokunen päivä sitten aiheesta Naama -postauksen. Minulla oli tosi paha kutiava ihottuma käsissä noin kymmenen vuoden ajan. Se jäi gluteenittomaan ruokaan siirtymisen myötä. Mutta se ei ollut huomionarvoisin juttu minulle, vaan aknen parantuminen. Sitä on hoidettu kolmetoistavuotiasta saakka kaikilla mahdollisilla lääkkeillä. Viimeisen vuoden aikana iho on parantunut kokonaan. Nyt en käytä mitään lääkkeitä - pilleritkin lopetin pari vuotta sitten.

   Suosittelen kyllä oman kokemuksen pohjalta kokeilemaan. Myös Lempi-tyttären akne rauhottui ihan huomattavasti gluteenittomuuden myötä. Aiemmin hän oli syönyt mm. puolen vuoden aika vahvan antibioottikuurin ilman mitään tulosta.

   Linnea-tyttären iho on atooppinen. Hän syö linjastoruokaa koulussa, mutta samaa gluteenitonta kotona kuin me muutkin. Muuta ongelmaa ei oikeastaan nyt ole, kuin talvella kuivuvat silmänaluset ja kämmenselät.

   Poista
 8. Onnea loistavista tuloksista ja kiitos upeasta blogistasi! Jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle mukavasta viestistä :) Voin siis edelleen hyvällä omallatunnolla suositella näitä vihreitä vaihtoehtoja :)

   Poista
 9. Olen löytänyt blogisi vasta hiljakkoin, ja halvauksen meinasin saada kun pelästyin, että loppuu :D Onneksi näin ei ollut asian laita. Blogisi on ihan huippu, suuri kiitos sinulle ja mukavaa talven jatkoa!
  T:Tellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tellu :)

   Kiitos mukavasta kommentista - ei kai nyt kuitenkaan ihan halvausta :D
   Kiva jos olet löytänyt jotain vinkkiä. Tällaiset palautteet on kyllä aina päivän pelastus :)

   Mukavaa talven jatkoa sinullekin - vai alettaisiinko jo odottelemaan kevättä...

   Poista
 10. Itse olen pitkään miettinyt meneväni jonkunlaisiin testihin, jotta saisi tietää missä mennään. Vegaanina olen elellyt parisen vuotta ja sitä ennen kasvissyöjänä useita vuosia. Tämän postauksesi avulla taidan itsekin uskaltautua testeihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nanne :)
   Kyllä minuakin vähän mietitytti ylipäätään edes mennä testeihin - ja sitten odotella tuloksia. Mutta arvaat vaan miten helpottunut ja hyvä mieli tuli kun sain ne :)

   MInä pääsin ihan terveyskeskuksen kautta - ilman mitään lääkärikäyntiä. Kysäise ensin sieltä - ei kai maksa mitään - ainakaan minulle ei ole tullut laskua.

   Kiinnostaisi myös käydä joskus niissä yksityisen puolen verikokeissa, jossa tutkitaan kaikki hiven- ja kivennäisainepitoisuudet. Se vaan kustantaa käsittääkseni aika paljon...

   Poista