lauantai 8. maaliskuuta 2014

Rätei ja lumpui





Keittiö- ja siivousrätteinä käytän mikrokuituliinoja jotka voi pestä 90 asteen ohjelmassa. Mutta vessan pesu - siihen minulla ei ole välineitä...
En ole koskaan käyttänyt pytynpesuriepua uudemman kerran - enkä tietenkään sitten halua ostaa virallisia rättejäkään siihen tarkoitukseen. Minulla on jonkinasteinen trauma käytettyjä pyttyrättejä kohtaan - olen aina pelännyt, että joku lapsista ottaa sen vahingossa muuhun käyttöön...

Pytyn putsaukseen olen todennut ihan parhaaksi käytöstä poistetut puuvillaiset lasten pikkuhousut. Neljän lapsen taloudessa niitä on kertynyt - pieniksi jääneitä ja kulahtaneita. Ovat jo valmiiksi rätin kokoisia - ja sen yhden vessanpesun jälkeen ne voi hyvällä omallatunnolla heittää roskikseen.




Jos pikkareita ei ole, hommaan voi leikellä vanhan teepaidan sopivan kokoisiksi rättipaloiksi - siinä tietysti on hiukan lisätyötä ja reunoista irtoilee irtohötyä - pikkarit ovat parhaat.



Mummo leikkasi ja ompeli miesten takapuolesta hiituneiden pitkien kalsareiden lahkeet keittiöräteiksi - minkään muunlaista rättiä en kai koskaan lapsuudessa nähnytkään.
Tätini työskenteli opiskeluvuosinaan kesät Ruotsissa hotellisiivoojana - siellä sääntö oli että punaiset rätit ovat vessarättejä - tänä päivänäkään hän ei huoli kotiinsa punaista rättiä. Minä en huoli tiskirätiksi Black Horsen lahkeita :)

Kolme kertaa kierrätysidea: Vanhan jääkaapin vihanneslaatikot sopivat ihan täydellisesti siivouskomeroon. Käytöstä poistetut lasten pikkarit vessanpesuräteiksi ja rikkinäiset sukat... Arvatkaa :) Mihin te ne käytätte?
Ja millä hoidatte pytyn pesun?

Päivitystä juttuun: Poisheitetyt sukat ovat ihan parhaita kenkien huoltoon. Campasimpukka ilmoittautui ensimmäisenä huomanneensa saman :)


Päivitystä: Kommenttiboksista löytyy lisää ideoita käytöstä poistuvien tekstiilien hyödyntämiseen :)


siivous eko kierrätys

28 kommenttia:

  1. Arvaan sukista, että hanojen tai lattiakaivojen laitojen pesuun. Meillä on osa pikkareista luutuina, osa sukista myös, mutta osa sukista menee lapselle amigurumien täytteeksi, kun hän niitä innokkaasti virkkaa. Juuri perkasin sukkakoppani, josta löytyi.. hmm... peltosukkia, jo ihan muodottomia ja resuja, ikivanhoja tennissukkia.

    Vessassa pytyn pesuun mulla on muutama vanha luutu, ja sattumalta semmoisia lappapuuronpunaisia mitähän lie kuitukangasluutuja :). Lattian pesen eri luutulla ja hanan, altaan, kahvat, seinät ja muut semmoiset taas eri luutulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina :)

      Eli muutkin ovat havainneet pikkuhousujen jatkokäyttömahdollisuudet :)
      Joskus vähän pähkäilin hyväkuntoisten lasten pieneksijääneiden pikkareiden kanssa, josko voin ne hyvillä mielin loppusijoittaa pytyn pesuun, vai pitäisikö ne viedä kierrätyskeskukseen...

      Minulla on aina ollut vähän trauma siitä pyttyrättihommasta - en oikein osaa sitä mihinkään käytön jälkeen jemmata. Mietin aina etteivät lapset vaan vahingossa ota sitä omin päin touhutessaan tiskirätiksi... Silläpä sitten hyödynnän siihen hommaan ihan totaalisen poisheitettävät rievut (huonot pikkuhousut tai rikkinäiset t-paidat eivät ole kierrätyskelpoista hyödykettä).


      Poista
  2. Meillä käytöstä poistetuilla sukilla kiillotetaan kenkiä :D Siis sikäli kun kenkiä vielä plankataan, plankki hinkataan nahkaan sukalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yes - hyvä Campasimpukka - niin meilläkin :)
      Sukat on ihan täydellisiä siihen hommaan - ne on niin kätevä vetäistä käteen kiireessäkin ja pyyhkäistä kengät kuosiin. Rasvaus hoituu ihan pelkällä sukalla, mutta lankki tarvii melkein kumihanskat sukkien alle. Periaatteessa vähän paksummat urheilusukat on parhaita, mutta kyllä pikakiillon vetäisee ohuemmallakin, sen voi taittaa kaksikerroinkin tarvittaessa.

      Ja toinen: Uunin lasiluukkujen pesu - siihenkin tarvii sukasta riippuen kumihanskan alle, mutta sukka on ihan riittävän kokoinen rätti siihen hommaan - kestävää ja pestävää riepua ei kannata nokeen sotkea.

      Poista
  3. Meillä lähes kaikkien kankaiden viimeinen työpaikka on pyöräkellari. Siivouksessa käytän pääasiassaa mikrokuituja, pöntölle keittiöstä poistuneita kuuman pesun kestäviä "sieniliinoja".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Luimupupu :)

      Minä säästän ihan hiituneet lakanat ja muun puuvillakankaan miehelle autotalliin. Ne toimivat hyvin kuivapyyhkimiseen, mutta trikoo palvelee paremmin rättinä.

      Poista
  4. Mä luutuan lattioita vanhoilla t-paidoilla. Luultavasti olen ainut, joka siivoaa konttaamalla ja jynssäämällä. Vessanpöntön pesuun käytän vessaharjaa ja käytöstä poistettua tiskiharjaa.

    Vanhaan sukkaan laitetaan tennispallo, sukka solmuun ja heitetään koiralle leluksi. Tennispallot syö koiran hampaat, jos niitä paljon jäystää. Kangas suojaa hampaita ja on helpompi heittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ansku :)

      Kontallani menen minäkin kaikki kivipintaiset lattiat. Meillä on tuonne saunapäätyyn taloa tehty luonnonkivilattiaa - se on sen verran röpelöistä pintaa, että pesen sen aina pehmeällä juuriharjalla ja luutulla - perinteisesti polvillaan :)

      Totta - tiskiharja on paljon parempi vessan pesuun kuin perinteinen vessaharja. Minulla on käytössä punainen, varteen olen piirtänyt permanent-tussilla pääkallon kuvia ja varoitustekstin :)

      Hyvä vinkki tuo sukkapallosysteemi - teen heti meidän Paavolle oman :)

      Poista
  5. Täällä kans vanha tiskiharja toimii pöntön pesussa. Ja koiranleluna on sukka jossa on pallo. :) se on mieluinen lelu koirille joten voi kyllä suositella :)) kätevältä vaikuttaa sukka myös kenkien kiillotukseen. Kiitos vinkistä. :)

    Hyvää naistenpäivää Johanna :)) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina :)

      Sukat on meillä iän kaiken olleet kenkäriepuina. Kerran sain kenkärasvan kylkiäisinä ihan virallisiakin lappusia - eivät olleet ollenkaan niin hyviä kuin sukat - sukka kädessä on muotoutuva ja se suojaa koko kättä. Ne lappuset ovat edelleen käyttämättä :)

      Tiskiharja on pytyn pesuun paljon kätevämpi kuin iso pyöreä "oikea" harja. Ja mitä kavahdan - se vessaharjan kippo jonka pohjalla ne harjan valumavedet hautuvat - eikö sillle kukaan keksi jotain siistimpää systeemiä?

      Hyvää naistenpäivää sinullekin - ja kaikille meille naisille :)

      Poista
    2. Juu ei kauheeta, en tiedä mitään niin kamalaa kuin vessaharjan kakkavesikippo!
      Moista kapistusta ei ikinä tule minun huusholliin!
      Vanhalla tiskiharjalla mennään.

      Poista
    3. Minua jäi vielä vaivaamaan tuo teidän tiskiharja/vessaharja. Missä sitä sitten säilytätte? Roikkuuko naulassa ja kakkapesuvedet valuvat lattialle vai onko se WC:n alakaapissa tai siivouskomerossa, yäk. Ei minulla vessaharjakuppi ole mikään kakkavesikippo. Kun WC-allas on pesty niin WC vedetään ja siinä voimakkaan huuhteluvesisuihkun alla huuhdeltuu vessaharja. Meillä se on aina ihan siisti ja valkoinen.

      Poista
    4. Hei vaan :)
      Minulla on ihan perinteinen vessaharja kippoineen vierasvarana - eli on saatavilla tarvittaessa. Olen vaan huomannut että pienempikokoinen tiskiharja on näppärämpi käyttää kuin se perinteinen pyöreä malli. Se huuhtoutuu vessan huuhtelusuihkun alla paljon paremmin ja siitä on helpompi napauttaa vedet pois pönttöön.
      Minulla on käytössä pääkalloilla merkattu pieni vessasanko - siihen menee harja jemmaan siivouskomeroon. Tiskiharjan saa käytännössä napautettua niin kuivaksi ettei siihen jää valumavesiä.
      En ole tutkaillut ihan virallisia veskiharjoja - niitäkin lienee on ergonomisemminkin muotoiltuna kuin ne peruspalloharjat. Moni tuttukin on huomannut tiskiharjan toimivuuden :)

      Poista
  6. Miesten lahkeettomat kalsarit menee meillä viimeseen käyttöön koiran juoksusuojana. niihin kiinnitetään kuukautissuoja (libresse paras, koska sitä oira ei silppua, kun se pysyy tukevan teipin vuoksi hyvin kalsareissa kiinni) ja sepalus toimii häntäreikänä.
    Koira saa näin myös juoksujen ajan makoilla alakerran luvalisella sohvalla (jota ihmiset välillä lainaavat) ja se ei sotku.
    ps: meillä on isohko, noin 40 ja plus kiloo...

    Naisten alkkarit (ne puuvillaiset slogit), menee roskiin suoraan kun kauhtuvat.

    Vessan pesen vessaharjalla ja wc-paperilla pyyhin lopuksi ne renkaat etc. joita harjalla ei voi siivoilla.

    Meilläkin on käytössä microkuituliinoja. Keittiössä vaaleansininen, vessassa keltainen ja vihreät toimii lattioilla (microkuitumoppiliinat ja tasorätit). Mies ja lapsetkin osaa ottaa oikeen värin oikeisiin kohtiin.

    Meillä myös pyyhkeet on värikoodattu. Koirilla on limenvihreet pyyhkeet, ihmisillä valkoiset (tai no lapsilla on myös barbi ja autopyyhkeitä ja mökillä norppapyyhkeitä).

    Omat poistoakanat petaan koirankoppeihin. Pussilakanaan olkitäyte ja vanhat tyynyt saa tyynyliinat. Koirien "lakanat" vaihdetaan 1krt/kk ja koirat pysyy valkoisina. Pesen koirien lakanat säännöllisesti, sit kun rupeevat olemaan puhki, saa mies lakanat autonkiillotusräteiksi ja tallin siivoukseen.

    -mari-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari - ihan mahtava kommentti :)

      Koiran kalsarit kuulostaa legendaariselta. Mies nauroi kippurassa kun luin kommenttisi - lienee mielikuvissaan näki omat kalsarinsa ja Libressen ja nelkyt kiloisen koiran hännän roikkumassa sepaluksesta :D Ihana juttu :)

      Sinulla onkin tosi ammattimainen systeemi räteissä ja pyyhkeissä. Minulla ei niin muut kohdat ahdista, eli voi pyyhkiä tiskirätillä pölyt - mutta sitä pyttyrättiä en pysty säilyttämään :)

      Minulla eikä isommilla tytöillä oikeastaan puuvillaisia pikkareita ole - eli turvaudun pienempien tyttöjen varastoihin.

      Vessan kunnolliseen pesuun käytän siihen merkattua tiskiharjaa. Sillä pääsee paljon tarkemmin reunojen alle kuin pyöreällä harjalla. Pikkarirätillä jyystän reunat, heitän sen heti roskikseen ja kuivaan lopuksi reunat talouspaperilla. Minusta vessapaperi on vähän nukkaavaa - tai hajoaa helpommin? Ja ikinä en jätä reunoja kuivaamatta - sen verran tympeää on istahtaa pesun jäljiltä märälle reunukselle :)

      Tekstiileissä jatkokäytän kyllä aika tehokkaasti vanhan puuvillan ja trikoon - mutta just sillä periaatteella että ne eivät enää kelpaisi kenellekään vaatteeksi. Hyväkuntoisia tekstiilejä en koskaan silppua tai käytä rättinä - ne vien kierrätyskeskukseen ja menevät siellä ihan käyttövaatemyyntiin.

      Kiitos Mari vielä kerran tästä viestistä - aivan esimerkillistä rättien käyttöä :)

      Poista
  7. Sen verran pakko korjata Johannan kommenttia tuolla missä olet vastannut Tiinalle, että kyllä vaan ihan kaikki vaatteet, myös rikkinäiset sukat ja vanhat alkkarit, on kierrätyskelpoisia. H&M ottaa vastaan ihan kaikki vaatteet, niistä sitten tehdään kunnon mukaan mitä milloinkin. Eli ihan surkeimmista tulee kai jotain "rasselia". Tässä linkki josta voi lukea lisää:
    http://www.hm.com/fi/longlivefashion#path=1&transition=10&duration=500
    Minä olen sinne kantanut ihan kaikkea rikkinäistä ja tahraista, käytännössä siis kaikki sellaset, mitä ei voi laittaa käyttövaatteena eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli ja kiitos vinkistä ja tarkennuksesta :)

      En tarkoittanut missään tapauksessa, ettäkö rikkinäiset sukat tai teepparit kuuluvat roskikseen. Huh Heli - hyvä kun huomasit epäkorrektin lauseen :)
      Sitä tarkoitin, että eivät kelpaa vaatekäyttöön kierrätettynä - eli voin ne hyvällä omallatunnolla käyttää riepuna.

      Meillä Jyväskylässä on niin hienosti toimiva kierrätyskeskus, että sinne voi viedä lumputkin. Siellä käyttökelvottomista tekstiileistä valmistetaan öljynimeytysmattoa, riepuja pajakäyttöön ja mitähän kaikkea muuta... Puuvilla ja villa ovat hyvin jatkokäyttöön kelpavaa materiaalia - tekokuidut lienee vähän haastellisempi yhtälö?

      Jyväskylän kierrätyspiste taitaa muuten olla aika ainutlaatuinen koko Suomessa. En tiedä tämän hetken tilannetta, mutta kävin toiminnan esittelykierroksella jokunen vuosi sitten. Jos nyt oikein muistan, niin työllistivät jopa 150 henkilöä vuoden aikana tekstiilinlajittelun ja raksakierrätyksen pisteissä.

      Muualla Suomesa asuville tuo H&M kierrätyspalvelu on tosi hyvä juttu.

      Poista
  8. Meillä myös risoilla sukilla putsataan ja rasvataan kengät, samoin vanhoista teepaidoista leikataan räsyjä sekalaiseen likaiseen putsaamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna :)

      Tässä olen jo laskeskellut, että kun lapset pikkuhiljaa kasvavat ja lähtevät kotoa, niitä pieniä puuvillaalkkareita ja sukkia täytyy kerätä aina välillä pussillinen kierrätyksestä :)

      Poista
  9. Harmi kun ei sillon muutamia vuosia sitten tullut otettua talteen tyttöjen pikkareita ! nykyään kun he käyttävät vaan niin pienen mallisia ettei niissä ole paljoakaan kangasta mitä käyttää pyyhkimisee...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Vähän sitä juuri tuossa tarkoitin kun pienemmistä tytöistä ja niiden poistopikkareista kirjoitin :) Niillä naruilla voisi tietysti hinkkailla hanojen saumat...

      Poista
  10. Minä teen vesipesusiivon joka viikko, ellen ole jossain työreissuilla. Kahdelta tytöltä pitäisi jäädä 52 pikkarit vuodessa:D Ei kerry. Käytän kyllä vessanpesurättiä ja se sijaitsee pöntön vieressä, vähän piilossa ja pysyy sellaisen vesiputken takana roikkumassa.

    Vessanpesuvinkki: älkää ostako sitä halvinta Xtran keltaista WC-puhdistajaa. Ihan surkeata. Panostakaa johonkin WC-ankkaan, kannattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)

      Minä olen yrittänyt ekologistaa sitä pytyn pesuakin ja käytän siihen ihan perussaippuaa. Parempi kun edes kokeile parempia versioita - jään vielä koukkuun niihin kun huomaan miten huonosti on aiemmin peseentynyt :D

      Poista
  11. Niin, ja sama juttu kuin tuossa toissa viestissä. Nykyteinien stringeissä on kolme lankaa ristissä. Sillä ei paljon kuurata:D

    Sun keittiön taulu on ihan älyttömän hieno!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista :)

      Kyllä nykyrouvienkin paremmissa pikkareissa mennään narulinjoilla ;D
      Ja taulu - se on hieno - mitä sitä kieltämään :)

      Poista
  12. Vanhana kotisiivoojana törmäsin perheeseen jossa olisi kaikki pitänyt siivota vanhoilla vaatteilla, vanhat sukat huonekalujen kiillotuksessa,lattiat olis pitänyt mopata vanhoilla froteepyyhkeillä,pölyt pyyhkiä leikellyillä vuodevaatteilla jne jne jne.Huh huh,ainut mitä suostuin käyttämään oli noi sukat,frotee jää liian märäksi parketille ja laminaatille eikä nyt kovin kevytkään ole siivooja ajatellen.No jokainen siivoaa tyylillään mutta itse käytän pelkästään mikrokuituliinoja,kestävät kulutusta ja jatkuvaa pesua.

    VastaaPoista
  13. Meillä mies käyttää vanhoja sukkia auton puunaukseen! Sukkaan vaan käsi ja vahaa auton kylkeen:D

    VastaaPoista