sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Ihana vihersmoothie

Kesällä jääkaapissa on valmista salaattia aina - eikä siihen kyllästy ikinä. Mutta kun kasvimaalta on raivattava  ylikasvaneita salaatteja pois uusien kylvösten alta, niin otan avuksi tehosekoittimen. Vihersmoothie on raikas juotava lounas - ihan täydellinen kuumien kesäpäivien pikaruoka.
Tänään nostin ylös loput Itämaisesta salaattisekoituspenkistä. Avomaalla se on kirvojen herkkua ja hieman hasteellinen kasvatettava, mutta lasilavassa (ja tietty myös kasvihuoneessa) se säilyy siistinä.

Hortus - Itämainen salaattisekoitus sisältää mm. seuraavia: Endiivi, korianteri, pakchoi, hon sai thai, mizuna ja amsoi. Ihana aromikas sekoitus josta suosikkini taitaa olla mehevä paksoi. Suosittelen - mainio siemensekoitus. Sitä ehdit mainiosti kylvää vielä heinäkuussakin, jos satut löytämään siemenpusseja alelaareista


Smoothieen reilu nippu salaattisekoitusta, pieni loraus vaahterasiirappia ja muutama lusikallinen maustamatonta jogurttia. 

Heitin huuhtaistun salaattinipun siltään myllyyn. Sekaan noin desi vettä (sekaan voi heittää veden sijaan muutaman jääkuution niin juomasta tulee raikkaan kylmä) ja hetken pyöritys. Painelin lehtiä pari kertaa lastalla pohjalle. Lopuksi sekaan jogurtti ja vaahterasiirappi. Kaadoin smoothien metalliseen Pura-pulloon lounasevääksi kasvimaalle. 

Mietin hetken, josko heitän sekaan vadelmia - en sitten viitsinytkään alkaa jäisestä kokkareesta niitä irrottelemaan - jäävät iltapalaksi :)

Vihersmoothie on ihan oikeasti tajuttoman hyvää. Erityisesti silloin kun salaattipenkit tuottavat liikaa, tai ne ovat uusintakylvöstä vailla, niin smoothieen saa upotettua helposti kaiken ylimääräisen vihreän.
Vihersmoothien pohjana käytetään ohjeissa usein banaania - voi sitä toki laittaa, mutta mitenkään pakollinen ainesosa se ei ole. Luonnonjogurtti ja halutessa tilkka hunajaa (tai vaahterasiirappia) taittaa kyllä vihreiden ainesosien mahdollisen lievän kitkeryyden.

(Lisäys 27.6) - TÄSSÄ vielä jotain lisävinkkejä vihersmoothieen.)

Tuoreessa vihersmoothiessa oikein tuntee elämän voiman. Lapsillekin muuten juuri eilen juttelin aiheesta ruokapöydässä. Huomautin että juuri parhaillaan söimme salaattia joka vielä viisi minuuttia aiemmin oli yhteyttänyt auringon valossa ja joka oli ollut kiinni maassa omilla juurillaan. Se oli ollut hetki sitten elävä kasvi jossa vesiravinteet ja energia liikkuivat. Tyttäret kyllä ymmärsivät mitä tarkoitin :)

Naurakaa jos haluatte :) mutta uskon vahvasti, että vastapoimittujen kasvien / hedelmien / marjojen energia ja voima on jotain ihan muuta kuin mitä päiviä - jopa viikkoja lastiruumien pahvilaatikoissa ja kaupan tiskien loisteputkien valossa maanneissa...

Semmoisia mietteitä tänään, kesäkuun sunnuntaina. Nyt lähden ajelemaan muutamaksi päiväksi ystäväni luo Hyvinkäälle - jatkamme kivipuutarhan suunnittelua ja rakentamista.

Siskoni tyttövauva sai tänään kasteessa nimen Loviisa Amalia Metsätähti - kaunis nimi kauniille tytölle :)

1 kommentti:

  1. Itse suosittelen salaatin ylikasvaneiden roihakkeiden käyttöä myös eläinten ruokinnassa, lisää monipuolisuutta, surauttelen soseeksi ja pakastan pikkukuutiona. Ainakin minun nirsolle koirapojalle uppoaa muun barf-ruoan seassa hyvin:)

    http://www.musch.fi/musch-barf/musch-barf-kasvissose-vihrea

    VastaaPoista