sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Samettiruusut - kylvöstä kukintaan 8 viikkoa

Tässä lupaamani ilmoitus ulkoruukkuihin kylvettyjen samettiruusunsiementen kukkimisajankohdasta:
2.5 ulos kylvetyt samettiruusut aloittivat kukinnan juhannuksena. Eli uloskylväen samettiruusut kukkivat noin 7-8 viikon kuluttua siemenkylvöstä.

Samettiruusun siemenet on nopsa kerätä syksyllä talteen. Itse keräten niitä kertyy helposti isot kipolliset ja niitä hennoo taas keväällä kylvää ruukkuihin, kukkapenkkeihin ja kasvimaalle ihan reilulla kädellä - itävyys kun ei välttämättä ihan sataprosenttista itsekerätyissä siemenissä ole.

Kylvän samettiruusut yleensä heti keväällä kun ulkoruukkujen / maan pinta sulaa ja hiukan lämpenee. Oman kokemukseni mukaan se ei ole ollenkaan nuuka kylvöjen jälkeisistä viileistäkään keleistä. Joskus olen peittänyt ruukut harsolla tai kirkkaalla muovilla kunnes siemenet ovat taimettuneet.

Itsekerätyt siemenet itävät vähän miten sattuu. Itse en niitä viitsi kerätessä kovin tarkkaan syynäillä. Mukana saattaa olla puolikypsiä siemenkotia. Sen verran kuitenkin vinkkiä että ennen kylvöä kannattaa rikkoa siemenkodat ja sekoittaa kaikki siemenet. Jos mukana on jokunen itämätön siemenkota, sekoittamalla vältät kaljut laikut.

Samettiruusu on kiitollinen kesäkukka - se kestää ryhdikkäänä sateet ja tuulet. Se on yksi parhaita "riistanvartioita" kasvimaalla. Sen voimakas tuoksu harhauttaa lentäviä tuholaisia, mutta myös sen juuristo hoitaa kasvualustaa erittämällä rikkipitoista ainetta, joka tuhoaa mullassa eläviä, kasvitauteja aiheuttavia mikro-organismeja. Samettikukkaa kannattaakin ripotella sinnesuntänne kasvimaalle - kaunistukseksi ja hyödyksi.

Jotain kukkia ostan valmiina taimina - ne minun jokakesän pelargoniat :) Samettiruusua en viitsi esikasvatella, enkä ostaa taiminakaan. Keski-Suomen korkeudella, 3-4 vyöhykkeen rajamailla, suoraan ulos kylväen aloittavat kukinnan kesäkuun loppupuolella. Ihan kohtuullinen aikataulu, ottaen huomioon että jatkavat kukintaa aina syksyn pakkasöihin saakka.

Päivitystä juttuun keväällä 2015: Olen kokeillut nyt myös samettiruusun esikasvatusta sisällä. Onnistuu - helppo homma sekin. Aikataulu kylvöstä kukintaan on noin seitsemän viikkoa - eli aikalailla sama kuin ulkokylvöissä.

2.toukokuuta


 23.kesäkuuta
3 kommenttia:

 1. Tämä onkin hyvä tietää. Meidän äiti on aina esikasvattanut taimet sisätiloissa siemenistä, mutta enpä sitten tiedä, jouduttaako tuo paljoakaan kukkimista. Minulla alkoi ruukuissa olevat samettiruusut (noista em. taimista) kukkia vasta hiljattain. Taidanpa kokeilla tätä sinun systeemiä ensi keväänä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saara :)
   No tähän olen itse päätynyt. En tosin ole kertaakaan edes kokeillut samettiruusujen esikasvatusta sisällä. Ikkunatila on sen verran rajallinen että taimikasvatuksessa keskityn pelkästään hyötykasveihin.
   Kerää syksyllä kaikki siemenet talteen niin eihän se uloskylvö ainakaan kallis kokeilu sitten ole :)

   Poista
 2. Kiitokset myös täältä tuosta vinkistä, taidan kanssa kokeilla ensi keväänä...

  VastaaPoista