torstai 27. kesäkuuta 2013

Haluatko maa-artisokan mukuloita

Tarvitsetko maa-artisokan mukuloita?

Tämä sangollinen oli unohtunut autotalliin keväällä... Tarkoitus oli jakaa näitä eteenpäin, mutta ehtiihän vieläkin :) Ajelen huomenna Jyväskylään ja voin tuoda mukuloita sopivalle treffipaikalle. (Noin 10-11 aamupäivällä.)
Oma kantani on ostettu aikoinaan puutarhaliikkeestä. Mukulat ovat kaupan artisokkiin verrattuna isokokoisia.
Olen huomannut että maa-artisokka viihtyy hiekkapitoisessa maassa. En ole koskaan lannoittanut kuin heinäsilpulla. Eli helppo kasvatettava.
Käytöstä poistunut vanha hiekkalaatikko pihan perällä on yksi hyvä istustupaikka.

Omat maa-artisokkani ovat kasvaneet tänä keväänä jo puolentoista metrin mittaan. Vaikka nämä mukulat ovat jo itäneet, niin en osaa sanoa ehtivätkö tuottaa satoa vielä täksi syksyksi. Mukulatilanteen voit tietty tarkistaa syksyllä kun varret ovat paleltuneet. Jos tuotto ei vastaa odotuksia :) niin kaikki voi jättää maahan valmiiksi seuraavaksi kesäksi.

Maa-artisokka on satoisa. Itse kerään reilun kolmen neliön läntistä sankokaupalla artisokkaa joka vuosi. Jos et ehdi sadonkorjuuseen syksyllä, voit kerätä mukulat heti keväällä kun maa on sulanut ja ennenkuin ne itävät.
Maa-artisokka kannattaa istuttaa johonkin syrjäisään nurkkaan. Varret kasvavat (minulla) noin kolmen metrin korkeuteen. Varsia voi tukea narukehikolla jos haluaa estää niiden kaatuilemista loppusyksystä.
Kasvupaikka on myös hyvä rajata jotenkin - maa-artisokka leviää mukuloista aika hanakasti.

Jos kiinnostuit, niin laita viestiä puhelinnumerolla blogipostiin  eilistapaistoa@gmail.com  ennen huomisaamua (28.6) klo 8. Soittelen ja sovitaan treffipaikka (Seppälänkangas-Palokka) Ilmoitatko myös montako mukulaa suunnilleen tarvitset. Taimiväli noin 30cm. Riviväli noin 50cm. Kun maa-artisokka kotiutuu kasvupaikalleen, sitä on äkkiä läntti täynnä.Jos et vielä innostunut, niin kurkkaapa pari reseptiä :) Tässä ja tässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti