perjantai 14. kesäkuuta 2013

Pinaattikeitto salaatista - gluteeniton



Lasilavassa salaatti, rucola ja ruohosipuli ovat ylikasvaneet. Nyt sadepäivänä oli hyvä hetki tyhjentää lava - keittoja ja salaatteja kaikista lopuista - huomenna uudet kylvökset.

Gluteeniton "pinaattikeitto"

30g voita
3/4dl tattarijauhoa
1l maitoa
Iso nippu lehtisalaattia
Nippu rucolan lehtiä
Nippu ruohosipulia
Muutama pinaatinlehti
Ripaus suolaa pippuria ja muskottipähkinää.
4 keitettyä kananmunaa

Sulata voipala, lisää tattarijauho, sekoita mutta älä ruskista. Lisää maito vispilällä hyvin sekoittaen. Sekoittele puulastalla kunnes seos kiehuu - hauduttele miedolla lämmöllä hetken ajan. Lisää silputut vihreät (salaatin- ja pinaatinlehtiä sekä ruohosipulia) ja mausteet, kiehauta vielä kerran. Lautaselle lisäksi keitetty kananmuna.

Tattarijauho sopii gluteenittoman maitopohjan saostamiseen ihan tavalliseen pinaattikeittoonkin. (Lidlin pakastealtaasta löytyy edullista luomupinaattia.) 
Suomalainen tattarijauho voittaa gluteenittomat, usein moniakin lisäaineita sisältävät jauhoseokset mennen tullen. 

Tattari
-alentaa verensokeria
-vähentää veren kolesterolia
-sisältää kaikki kahdeksan olennaista aminohappoa
-hyvä proteiininlähde (proteiinipitoisuus 13-17%)
-hyvä antioksidanttien lähde
-sisältää runsaasti B1- ja B2-vitamiineja
-hyvä mineraalien lähde

Vinkkejä tattarin käyttöön: Kääretorttu  kuivakakku  tattari-pinaattiletut  tattarinäkkäri  tuorepuuro


"Pinaattikeitto" aineksia. Nappasin nimeksi sekaan muutaman pinaatinlehdenkin.

Valmiiseen maitopohjaan lisätään ruohosipulisippu

ja salaattisilppu.

Vartissa valmista.

Rucola ja ruohosipuli kukkivat.

Nostelin rucolan ja salaatin juurineen ylös.

Leikkasin saksilla pois multaiset juuret ja pätkän vartta alhaalta.

Puhtaat lehtiniput koriin.

Salaatille sama käsittely.


Ruohosipulin pätkäisin noin 5cm korkeudelta. Viikossa-parissa uusi kasvusto on taas valmista käytettäväksi.

Poistin kovat kukkavarret.

Ryöppäsin rucolanvarret - huomisen sosekeittopohja. Rucola kuuluu nitraatteja kerääviin kasveihin joten nyt varuiksi kiehautin tämän kerta-annokseksi ison varsinipun.

Ruohosipulista, rucolan-, salaatin- ja basilikanlehdistä iltatapalasalaatti. Teen joka aamu jääkaappiin vihreän salaattipohjan. Siihen voi jokainen mielensä mukaan lisätä juustoja, esikeitettyjä papuja, keitettyjä kananmunia, siemeniä, pähkinöitä... Jos muuta ei jaksa tai malta päivällä keittiössä värkätä, niin ruokaisalla salaatilla pärjää :)

gluteeniton pinaattikeitto / tattarijauho pinaattikeittoon / pinaattikeittoon salaattia / mitä laitetaan pinaattikeittoon / resepti / vihreä salaattipohja / 

4 kommenttia:

  1. Ihanan ja herkullisen näköistä! <3

    VastaaPoista
  2. Itse ensin kertaa kokeilen Rucolan kasvatusta ja hyvin onnistuu:) Nyt kun nyhdit juurineen, niin miten saat uuden kasvuston? Kylvätkö uudelleen? Minulla ei vielä kuki, mutta hyvin rehottaa ja täytyy ahkeraan syödä pois. Ihana kokemus, kun sain äitienpäiväksi 1,2 x 2,5 "salaatti-yrttiviljelyskehikon". Tehty ihan kunnolla eli kaivettu syvä multa ja hevonpeetäkin lannoitteena. Kokeiluna myös lehtikaalia, joka on näköjään aivan hurja kasvamaan. Ja niin hyvän makuista!

    VastaaPoista
  3. Joo, en lukenut postauksen alkua, vaan oli kiire kuvakimaraan!Siellähän alussa kerrot tekeväsi uudet kylvökset. Että näin, mutta vastaus siis oli lähempänä kuin arvasinkaan. Kiitos Sinulle vinkeistä blogissasi; ovat niin mukavaa luettavaa kaikki juttusi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos mukavista kommeneteista :)
      Teen rucolaan uusintakylvöjä useasti kesän aikana. Kukkii aika joutuin ja ylälehdet jäävät sitten pieniksi.

      Lehtikaali on ihan superhyvä ja käy käytännössä vaikka mihin. Tänä vuonna kirvat ovat vähän rei'ittäneet minun taimiani. Niitä on nyt useammassa paikassa tontilla - katson missä säilyvät siisteimpinä. Lasilavaan en niitä nyt laittanut ollenkaan. Jos näyttää että kirvat niihin pesiytyvät niin laitan taas ensi kesänä osan lasin alle turvaan.

      Poista