sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Alanya, mitä siitä kertoisin...

Lomaviikko takana ja paluu arkeen. Miten on mahdollista että viikon poissaolo teettää ainakin kahden viikon edestä huitomista että koti on taas jotenkuten "omilla jäljillä"...

Sää ei ollut ihan paras mahdollinen. Meille sillä ei niin paljon ollut kuitenkaan merkitystä kuin hotelliasukkaille. Vietimme loman ystäväni asunnolla ja siellä olosuhteet ovat kotoisat; hyvin varusteltu keittiö, laaja valikoima kirjoja, lämmitys / ilmastointi ja aina lämmintä suihkuvettä, mikä sekään ei ole ollenkaan itsestäänselvyys Turkin hotelleissa.

Mutta ystävän synttärit on nyt sitten kunnialla tai ainakin jotenkuten kallellaan juhlittu...Juhlat aloitettiin rannalla...
Tunnelma oli rento :)
Sitten kakku... Pikkuisen pääsi käsistä lipsahtamaan ja siitä tuli keikauskakku :D
Kesy varis ilmestyi kuokkavieraaksi
Seuraava päivä oli pilvipoutainen. Taloudesta löytyi selvä kuski :D ja siitä innostuneina vuokrasimme auton. Urhoollinen pikku-Fiat kuljetti takapenkillä hihittävän naiskaksikon, kartanlukijana toimivan Lempin ja pitkähermoisen kuskimme pitkin Alanyan vuoristoteitä.
Ilma oli ihanan raikas ja metsäntuoksuinen. Teiden varsilla oli kauniita vuoripuroja, pieniä kyliä, metsiä ja hedelmätarhoja.


Sillan takana urhea Fiatimme. Tämä polku tyssäsi jossain vaiheessa ja jouduimme kääntymään ympäri. Aika pelottaviakin vuoristohiekkateitä ja serpentiinimutkia, itse en olisi uskaltanut näitä ajaa...
Koiria ilmestyi ympärille joka torpan kulmilla...
Ja jotain pikku vinkkiä Alanyaan matkaaville...
Jokaisella toki on erilaiset toiveet ja tavoitteet lomansa suhteen. Minulle Alanya on ystäväni koti ja menenkin sinne oikeastaan ainoastaan ystäväni takia. En välitä yhtään kierrellä basaareja tai kauppoja. Ostokseni teen pääasiassa täältä Metro-tukusta. (Löytyy Alanyan kartalta.) Sieltä ostan matkalaukkujen kilomääriin mahtuvan lastin papuja, linssejä, manteleita, pähkinöitä... Tytöt ovat ostelleet täältä useammatkin Converset (hinta oli nyt noin 34€) ja kasapäin sukkia, pikkareita ja toppeja. Niitä toin nytkin, laatu on hyvä ja tälläkertaa valitsemani alustopit maksoivat noin 3-4€/kpl. Jos haluat käydä ostoksilla Metrossa, sinun täytyy täyttää "päivävierailijan" lupakortti. Sen saa sisäänmenosta ja ilman sitä et pääse kauppaan.
Turkissa käyn syömässä vain "Lokantoissa". Niissä hintataso on edullinen ja ruoka yksinkertaista turkkilaista perusruokaa; papuja, linssejä, salaattia, riisiä, paistettuja vihanneksia ja vihannes-liha-patoja. Tässä tyypillinen "Lokanta-lounas": linssi-sosekeittoa, papukeittoa, riisiä, lammas-vihannes-pata, salaatti, vastapaistettu leipä, mozzarella-juustoa. Lounas neljälle, sisältäen veden ja teekupposet maksoi yht. 20 tl eli noin 8€. Lokantoissa ei tarjoilla lounasaikaan alkoholia. (Nyt en ihan ole varma, saako näissä illalla olutta.) Suosittelen ehdottomasti valitsemaan näitä paikallisten ruokapaikkoja. Hintataso on murto-osa sisäänheittopaikkojen hinnoista ja ruoka hyvää.
Auton vuokrasimme vuorokaudeksi 20€ hintaan. Sisälti laajan kaskon, omavastuu 400 tl eli noin 160€. Auton saa siis tosi edullisesti, polttoaine on suhteellisen kallista, noin 2€/l mutta esim meille pikku-Fiatin päiväannokseksi riitti noin 20€ bensaa jolla ajelimme jyrkkiä vuoristoteitä lähes 150km. Liikenneympyrässä sisään ajavilla on etuajo-oikeus, muuta mainittavaa en huomannut. Ruuhkia ei ole, joten nainenkin siellä kyllä uskaltaa auton rattiin ;)
Autoa vuokratessa pitää olla huolellinen että täyskaskossa ei huijata. Ymmärsin että toisinaan luvataan kasko, ehdot ovat paperin reunassa ja allekirjoituksen jälkeen kaskoteksti repäistään pois. Tarkista siis että omassa kuittikopiossasi näkyy kaskoehto.

Ja hamamista: Suosittelen ehdottomasti kaikille kävijöille. Mutta hinta... Kuuntelin paluulennolla suomalaisten juttuja, olivat kovin tyytyväisiä saatuaan 45€ hintaan hamam-käynnin... Siis aivan törkeä hinta... Turkista löytyy pieniä ja isoja hamameja. Itse suosin pieniä, niistä saa persoonallista palvelua ja yleensä erittäinkin joustavan systeemin, esim pitkä hieronta. Ongelma pikku hamameissa nyt keväällä on tilojen viileys. Saunoessa se ei haittaa, mutta hieronta ahdistaa jos täriset kylmästä...

Tälläkertaa kävimme isossa keskustan hamamissa. (Nyt en muista nimeä, mutta kysäisen sen ystävältäni ja laitan tänne jos jotakuta kiinnostaa.) Otimme paketin ystäväni alakerran retkikauppiailta. Hintaan 15€ sisältyi nouto- ja paluukuljetus (hamamista noudetaan asiakas firman omalla autolla, toimii kuin taksi), kolme erilaista saunaa jotka olivat aivan loistavat, iso poreallas, hyvä kuorinta ja vaahtohieronta, noin puolen tunnin tosi tehokas öljyhieronta ja kasvonaamio. Turkissa taksit ovat suhteellisen kalliita johtuen juuri tuosta polttoaineen korkeasta hinnasta. Ystäväni luota taksikyyti tähän tälläkertaa käyttämäämme hamamiin olisi jo yksinään maksanut tuon 15€ menopaluu, joten kokonaisuudessaan paketti oli ihan kohtuuhintainen. En muistanut kysyä paikanpäältä mikä olisi ollut hinta ihan sisään kävelemällä. Luultavimmin kuitenkin vielä tuota 15€ edullisempi.Ja vielä keväinen petunioiden istutusvinkki Turkinmaalta :)
Tervetuloa lukijoiksi Niina Jenna Mila Marie Anna ja Ville :)


Ja kurkatkaa vielä Niinan ihanat korutkin :)

5 kommenttia:

 1. Ihan pakko kysyä, että mikä se hamam on..? Joku kylpylä? (mulle tulee siitä mieleen vain joku ruoka... =D) Kuulostaa kyllä ihanalta sekä edulliselta tuollanen paketti. Ja samoin noi ruoat, näyttää herkuilta!

  Mukava kuulla reissustasi muutenkin!

  VastaaPoista
 2. Kivoja kuvia!! :) Toi vika on kyllä paras :D:D

  VastaaPoista
 3. Mikä olikaan hamamin nimi (15 euroa)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei.
   En millään nyt muista sitä ja kaverikaan joka asuu siellä, ei ole paikalla.

   Poista
 4. Hei! Osaatko sanoa löytyiskö alanyasta mistään, esim juuri tuosta metro tukusta ihan kunnon astiastoa, esimerkiksi 12 hengelle? Ja jos löytyy niin missä hinnoissa ne ovat?

  VastaaPoista