sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Lanttu- ja punajuurichipsit uunissa

Viimeisiä joulun alelaarien juurespusseja viedään. Näitä siis sai joulun jälkeen 0.50€/3kg pussi. Olen säilyttänyt juureksia noin 5-10 asteisessa autotallissa kangaskassissa. Vielä nyt huhtikuussakin ovat ihan kunnossa. Jos ensitalvena näitä puoli-ilmaisia juureksia löytyy niin kokeilen säilytystä turve- tai hiekkalaatikossa.

Eilen paistoin laiskottelu- ja leffaillan herkuiksi punajuurista ja lantuista chipseja. Kolmea erilaista tajottavaa: Uunissa paistetut lanttusiivut, rapsiöljyssä uppopaistettuja punajuuri- ja lanttusiivuja.Lanttujen kuori oli jo senverran kälähtäneen näköinen että kuorin lantut. (Normisti rikkipitoinen juuresten kuoriosa kannattaa aina käyttää.) Vetelen juurekset pienellä hedelmäveitsellä mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
Osan lantuista laitan uunipellille. Pyörittelen uunissa paistettavat siivut oliiviöljyssä.
Siivut pellillä. Aluksi noin 225 asteiseen uuniin 15-20 minuuttia. Lasken lämpöä noin 100 asteeseen ja annan lastujen kuivahtaa. Otan lastut pois uunista kun ovat sopivasti ruskeita, noin tunnin kuluttua. Silloin ovat vielä nahkeita. Itse tykkään niistä sellaisina. Voi niitä toki kuivatella rapemmiksikin. Kiertoilmatoiminnolla lataan uuniin kolme peltiä samaan aikaa.
Kaadan noin kolme desiä rapsiöljyä isoon wokkipannuun. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa (En tiedä asteista, öljy on sopivan kuumaa kun höyryää hiukan ja hehkuu kuumana kun kokeilet yläpuolelta) voit heittää siivusatsin paistumaan. Juureslastuja voit laittaa öljyyn niin paljon kuin öljymäärään vain kohtuudella kerralla mahtuu. Oman levyni lämpöä pidän ihan täysillä. Lastut kuitenkin senverran viilentävät öljyä että vaatii ihan kunnon lämmön.
Annan lastujen paistua kauniin ruskeiksi. Älä paista liikaa. Kun ovat sopivan ruskeita, nostele lastut reikäkauhalla talouspaperin ja ritilän päälle kuivahtamaan. Siinä ylimääräinen öljy valuu pois.
Punajuuret siivutin kuorineen. Ja tee punajuurisysteemit aina kumihanskojen kanssa :)
Tässä uunista tulleet omaan makuuni sopivan ruskeat ja nahkeat lanttulastut. Siivut kutistuvat dramaattisesti :) Tässä pellillä kolmen täyden pellillisen satsi.
Öljyssä paistettuja lanttulastuja.
Öljyssä paistettuja punajuurilastuja.
Uunissa paistettuja lanttulastuja.
Ja tässä illan DIY chipsit
Tarjolle ja häipyvät alta aikayksikön...  Mausteeksi laitoin ainoastaan hiukan ruususuolaa. Se ripotellaan valmiisiin chipseihin. Punajurilastut ovat oma suosikkini. Ja voi näitä toki tehdä ihan mistävaan juureksista.


punajuurilastut uunissa / lanttulastut uunissa / tee itse sipsit / sipsien valmistus uunissa / sipsien valmistus öljyssä / juures-sipsit / 


8 kommenttia:

 1. Nam, varmasti hyviä.

  VastaaPoista
 2. voi nam!! Että näyttää hyvältä :P

  VastaaPoista
 3. Ihailen viitseliäisyyttäsi! Varmaan tosi hyviä:)

  VastaaPoista
 4. Samoin ihailen, kuinka sinä aina pakerrat jotain ihania ruokia ja muita sellasia. Nämä on varmasti tosi ihania!!

  Voi että kun mä keksisin jostain meiltäkin tilan, missä vois säilyttää juureksia... Meidän autotallissa ne sais varmaan aika ikävät aromit, kun siellä tehdään noita autojuttuja, hiontaa, kittausta jne...

  VastaaPoista
 5. Nam, onpa hyvän näköisiä! Pitää ehdottomasti testata joku kerta tällä sun ohjeella :D

  VastaaPoista
 6. Alma/Anette: Kiitos, ovat kyllä ihan älyhyviä :)

  Raparperi: Näyttävät ja ovatkin :)

  Olennainen: Turhaa kehua, en ole viitseliäs :) Minä menen aina siitä missä aita on matalin... Kaikki nämä minun ruokaviritykset on tehty sillä periaatteella :)

  Heli: Kiitos kommentista ja kehuista. Minähän teen aina niin helppoja ja halpoja ruokia kuin olla voi...
  Totta voi olla, että tämä juuresten kanssa puljaaminen näyttää työläämmältä kuin onkaan. Kun siihen rutinoituu ovat ihan oikeasti sitä pikaruokaa helpoimmasta päästä.
  Meidän autotalliin ei ole ikinä auto mahtunut :) Ei kai kun olen tunkenut sinne talvehtimaan pelargorniat, juurekset, terassin kalusteet, kanankakka- ja kalkkisäkit, ulkoruukut...

  Meow: Kiitos, hyviä ovat. Kokeile ihmeessä :)

  VastaaPoista
 7. moi olipas makosia ruokia nam.nätit kunikäsineet käytätkös ain ruua laitos niitä

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkeistä! Lanttulastut odottaa uunissa :) /Johanna

  VastaaPoista