tiistai 24. huhtikuuta 2012

Hiuspulmia

Tyttäreni Lempi postaili jokunen viikko sitten hiusjuttua. Hänen hiuksensa ovat tämän vuoden aikana ohentuneet, minäkin sen huomasin koskapa aina leikkaan itse tytärten hiukset. Bloggaaja Minka suositteli Cutrin Bio+ Energen tuotteita. Hän on itse kampaaja ja kertoi saaneensa avun samaan ongelmaan näistä tuotteista.

Itse uskon että hiusten kuntoon vaikuttaa sen monen monta tekijää... Geeniperimä, ruokavalio ja sen sisältämät ravintoaineet, yleinen psyykkinen ja fyysinen terveydentila, vuodenajat, hiusten pesutavat ja -tiheys, vuodenajat, hormonaaliset muutokset, hiustenhoitoon käytettävät tuotteet... Ja vielä varmasti muitakin vaikuttavia tekijöitä löytyy, nyt en tässä muista (tai tiedä) kaikkea mainita :)

Sokoksen verkkokaupassa sattui sopivasti olemaan houkuttimena ihan hyvä kampanja: Iso valikoima hiustuotteita -40% alennuksella ja kaupanpäälle vielä ilmainen kotiintoimitus. Myös Cutrin Bio+ tuotteet olivat alekampanjassa ja tilasinkin nyt Lempille näitä testattavaksi.


TuoteMääräHinta/kplNorm. hintaTuotteet yhteensä
Cutrin Bio+ Energen -shampoo
CUTRIN BIO+
Cutrin Bio+ Energen -shampoo, 200 ml
Toimitusaika 1-3 arkipäivää
1
8,95 €14,90 €8,95 €
Cutrin Bio+ Energen Care -hoitoaine
CUTRIN BIO+
Cutrin Bio+ Energen Care -hoitoaine, 175 ml
Toimitusaika 1-3 arkipäivää
1
8,95 €14,90 €8,95 €


MaksutapaVisa
Toimituskulut:6,20 €
Alennukset
Alennukset toimituskuluista
Muut alennukset
Alennus yhteensä
Tilaus yhteensä:
sis.  alv 23%  3,35 €


Ja vaikka tämä nyt on aikalailla henkilökohtainen juttu niin kerron nyt omistakin hiuspulmistani... Jos joku saa kokemuksistani tukea, niin juttu on sitten asiansa ajanut.
Kuten te lukijat olette huomanneet, olen aikalailla luomulinjoilla yleisissä elämäntavoissani ja arjen valinnoissani. Olen myös aina ollut "perusterve" enkä ole paria antibioottikuuria lukuunottamatta tarvinnut koskaan mitään lääkkeitäkään.
Minulla on neljä lasta, ei neljäätoista :) E-pillerit ovat olleet valintani sen kaksikymmentä vuotta ja aina tuo aihe on aiheuttanut vääntöä omantunnon ja järjen välillä. En vaan periaatteessa halunnut kehooni mitään ylimääräistä hormoni- tai lääketuotetta, pakko kun ei ollut... Pillerit tosin ovat olleet apuna acneen taipuvaisen ihoni hoidossa.

Viime kesänä tein sitten lopullisen päätöksen ja lopetin pillerit. Syksyllä kaikki hyvin, pelkäämääni hirmuista acne-invaasiota ei heti ilmaantunut. Mutta mutta... Noin puolen vuoden kuluttua, marras-joulukuussa hiuksia alkoi irtoilla harjantäydeltä ja ihokin kukki joulun aikoihin kuin parhaina teinivuosina. En oikeastaan asiasta hermostunut, minulle hiukset eivät ole se maailman isoin juttu ja ihon kanssa olen taistellut jo vuosikymmeniä.  Hiusten osalta jossain vaiheessa kun tuntui että nahka jo alkaa paistaa läpi, hiukan pähkäilin ja taisin vähän huolestuakin.
No, oikeastaan siinä kohdin hiusten irtoilu sitten tyssäsi. Senverran lueskelin aihetta käsitteleviä juttuja, että osasin yhdistää sulkasatoni pillereiden käytön lopettamisen jälkeisiin hormonaalisiin muutoksiin.

Nyt tilanne on se, että minulla on oikeastaan kaksi hiusmallia: Hartioiden alle ulottuva harventunut hiirenhäntä ja parin sentin mittainen sänkitukka sen alla. Huvittava tuo hiusrajakin, ystävänikin kysyi että olenko koneella ajanut hiusrajaa joskus ylemmäksi kun otsalle pukkaa törröttävä otsatukan sänki :D

Irronneiden tilalle pukkaava uusi hius tuntuu jäykemmältäkin kuin entinen hiuslaatu. Innolla nyt odottelenkin josko vuoden-parin kuluttua omistan entistä ehommat ja vahvemmat hiukset. Vähän nyt kahden vaiheilla keikun, josko lyhentäisin nuo jäljelle jääneet ohuet pitkät hiukset ihan reippaasti lyhyemmiksi, vaiko vain annan olla nutturan sykeröllä...

Että semmoinen pieni ongelma :) Toki hiukset voivat olla jollekin suurikin huoli ja päänvaiva sanan kirjaimellisessa merkityksessä... Siskoni jonka hiukset ovat ihan erityisen ohuet ja hennot, taitaa ymmärtääkseni tehdä niinkin radikaalin tempun että ajaa kesäksi koneella siistin sängen. Kerron lisää aiheesta jos näin tapahtuu ja ihana pikkusisko suostuu jutunjuureksi :)

12 kommenttia:

 1. Hui, enpä ole tiennytkään että e-pillereiden lopetus voi aiheuttaa hiustenlähtöä :o Pelottavaa.

  Jos hiustenlähtö on ongelma, mielestäni kannattaisi yrittää selvittää sen syy ennemmin kuin tukeutua heti shampoisiin yms. Joskushan kyse voi olla jostain vakavammastakin. Vaikea uskoa että shampoot muutenkaan korjaisivat asiaa, ellei hiustenlähdön syy ole alunperinkin ollut sopimattomissa tuotteissa.

  Toivotaan että Lempin hiukset alkaisivat vahvistumaan! Ja onnea myös sinulle hiustenkasvatusprojektiin :)

  VastaaPoista
 2. Meow: Asia tuli ilmi useastakin lähteestä ja onhan minulla nyt sitten siitä omakohtaistakin kokemusta :)

  Omien hiusteni ohenemisen kohdalla uskon että syy oli nimenomaan hormonaalinen. Lempin hiuksten ohenemisen syytä en osaa sanoa... Olisiko ollut aiempaa ahkerampi tanssin treenaus ja siitä kenties tullut jotain hivenaine puutoksia. Vaikka lapsille en periaatteessa paljon ylimääräsiä vitamiineja syötä, niin Lempi nyt on kuitenkin jo kohta 15v ja urheilee aktiivisesti. Hiuksia ajatellen tilasin hänelle magnesiumia, sinkkiä ja b-vitamiinia. D-vitamiinia ja kalaöljyä oli käytössä läpi talven. Tai voihan olla että syynä oli vain ihan joku murrosiän hormonaalinen hiusongelma, joskus naisilta vaan irtoilee normia enempi hiusta.

  Shampoon tilasin nyt oikeastaan vain Lempin psyyken hoidoksi :) En usko että sillä on dramaattista vaikutusta... Hiusten lähtökin näyttäisi jo tasoittuneen. Leikkaan kesäksi vähän lyhyemmän pituuden ja eiköhän järvivedellä hoidu hiukset ja hiuspohja taas kuntoon.

  Kiitos sinulle aina yhtä mukavista ja asiaan paneutuvista kommenteista :)

  VastaaPoista
 3. Hei! Minulla on aika ohuet hiukset ja ostinkin nuo samat BIO+ tuotteet, mutta en ole huomannut mitään mullistavaa vaikutusta jos ollenkaan... Olen niitä kuitenkin käyttänyt jonkin yli puoli vuotta. Nyt ostin luontaistuotekaupasta Harmonian active beauty-Hair&nails kapseleita, joiden pitäisi parantaa hiusten sekä kynsien laatua. Katsotaan mitä nämä saavat aikaan! :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos itsellesi ihanasta blogista, tänne on aina niin mukava kommentoida!

  Pitääkin miettiä kahteen kertaan että uskaltaako e-pillereistä joskus luopua.... Tiedän omastakin kokemuksesta että hiustenlähtö ei ole mikään mukava juttu, itselläni sitä alkoi tapahtua eräästä sairaudesta parannuttuani, mutta onneksi se oli ohimenevää. Söin silloin muistaakseni Priorin-nimistä valmistetta, siitä saattoi olla jotain apua :)

  Itsellenikin tuli mieleen että olisiko Lempin hiustenlähdön syynä jokin puutostila, kun hän niin ahkerasti liikkuukin, mahdollisesti vielä kasvaa ja on lisäksi lähinnä kasvisruokavaliolla. Mainitsemiesi vitamiinilisien kokeileminen on varmasti hyvä idea :)

  VastaaPoista
 5. Mulla lähti synnytyksen jälkeen varmaan puolet hiuksista, tuttu tuo sänki ;) Mullekin kampaaja sanoi silloin, että hirveesti kasvamassa uusia hiuksia. Kyllä ne siitä sitten kasvoi ja ongelma hävisi. Varmasti sinullekin kasvaa entistä ehommat hiukset :)

  VastaaPoista
 6. Heissan!

  Syöttekö te piitä? Kurssilla oli viikonloppuna siitä just, opettaja sanoi että se ihan oikeesti ja todella auttaa saamaan vahvemmat hiukset ja kynnet. Ostin itse just purkin missä on piitä, kalkkia, magnesiumia, C:tä ja D:tä. Saas nähä saanko minä sillä ohuen tukkani vahvistumaan!

  Toinen mitä tuli mieleeni; oletko selvittänyt mitkä ovat ns vastaparit vitamiineissa ja hivenaineissa? Eli tarvitsevat toisiaan toimiakseen. Meillä oli kurssilla just näitä nyt, mutta en ole itsekään vielä ehtinyt asioita lukemaan kunnolla läpi. Tulee vaan mieleeni, että esim D-vitamiinia jos käyttää ravintolisänä, pitäisi myös A-vitamiinia saada enemmän (ovat kilpailevia vitamiineja, eli niillä on samat reseptorit tuolla imeytymispuolella, eli jos toista on paljon se heikentää toisen imeytymistä). Samoin tärkeä pari on kalkki ja magnesium.

  Iho-ongelmiin kävisi tuo A-vitamiini. Auttaa esim kuivan ihon hoidossa. Se on ihan turhaan parjattu myrkyksi koko vitamiini. Mutta sekin sitten tarttisi olla "oikeaa" A:ta, karotenoidina se imeytyy todella paljon heikommin. Lisäksi todella monella eurooppalaisella on geenivirhe, joka heikentää entisestään niiden esiasteiden muuntumista A:ksi...

  Toi vitamiinien ja kivennäisaineiden maailma on niin mielenkiintoinen, kaikkea tarvii että kroppa pelaa. =)

  VastaaPoista
 7. Hei,

  Lempin hiuksista. Aikanaan opiskellessani kosmetologiksi yksi nuori luokkatoverini kärsi samanmoisesta hiustenlähdöstä. Hänellä oli ollut paksut ja pitkät hiukset aiemmin. En nyt muista, mutta hän kävi hiusten asiantuntijalla (oli ainut tuolloin Suomessa, joka oli oikein opiskellut enemmänkin tuota alaa). Diagnoosiksi hän sai välttää maitotuotteita. Maitotuotteissa oli jotain,joka tukki hiustuppeja. Hän kävi tietyin väliajoin ottamassa hänelle määrättyjä hiushoitoja. Hiukset alkoivat kasvamaan jälleen. Eli eikös Jyväskylässäkin ole yksi paikka Marimekkoa vastapäätä Hårologi tms. , jossa perehdytään tarkemmin hiuspohjan ongelmiin.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: Kiitos kommentista :)
  Siihen suuntaan itsekin vähän kallistun että sisäinen hoito on tehokkaampaa kuin pinnan silottelu... Olemme käyttäneet shampoona luomupalasaippuaa jo jokusen vuoden. Itse olin pari vuotta nopoo-linjalla, myös kananmunapesu on ollut aktiivikäytössä... Näitä "oikeita" shampoita en ole oikeastaan paljon siis vuosiin enää ostanut. Jos nyt Lempille vähänkin tuo sielunrauhaa niin tilasin nyt nämä käyttöönsä. Kesällä mökillä hän kyllä suunnittelee käyttävänsä taas vaan pääasiassa luomu-konsteja. Järvivesikin jättää hiukset ihan erituntuisiksi kuin hanavesi.

  Täytyy vielä itsekin vähän lisää tutkia tuota lisäravinnepuolta. Paljon kun on tullut aiheesta kommenteja.

  VastaaPoista
 9. Meow: Kiitos taas :)
  Itse oikeastaan sen pillereiden lopetuksen kanssa olin sitä mieltä että joskus ne kuitenkin on lopetettava. Ja kun hiuksia siinä vaiheessa minun tapauksessani irtoili, niin parempi sekin vaiva nyt sitten vaan kärsiä alta pois :)

  Ja vielä, minulla on montakin ystävää joille pillerit vaan kertakaikkiaan eivät ole sopineet, psyyke löi aivan tilttiin. Jos gynellä aiheesta kyselin, niin vastaus oli aina että "Ei nykyajan pienet hormonipitoisuudet mitään tee...".

  Sanon vaan nyt omalta kohdaltani että oma henkinen hyvinvointini on parantunut kun lopetin pillerit. Minua ei oikeasti nyt haittaa harventuneet hiukset tai chlorella-levästä tulleet näpyt. Aiemmin olisin ottanut aiheesta aikalaisen hermosiepin. Nyt vaan totean että näin on ja mitähän laittaisi ruuaksi :)

  Uskaltaako tällaista edes arvella mutta sanon nyt kuitenkin että ovatkohan yleistyvän masennuksen ja yleisen huonon olon takana myös osaltaan kaikki ylimääräiset hormoni- ja lääkevalmisteet. Tai sitten minulla vaan on erityisen herkkä elimistö joka kyllä huomaa pienetkin muutokset elintavoissa, ruokavaliossa ja lääkkeiden käytössä. Esim. viisaudenhampaiden ja nielurisojen poiston jälkeiset särkylääkkeet aiheuttivat hemmetinmoisen selkäsäryn... Munuaiset eivät tykänneet särkylääkkeistä.

  VastaaPoista
 10. Anne: Kiitos kommentista :)
  Itse en lapsia tehdessä muistaakseni kärsinyt mitään hiuskatoa mutta raskausaikojen hormonaalinen akne kyllä tuli tutuksi. Ja muistaakseni vielä erityisen pahasti kahden viimeisen raskauden aikana. Silloin olin jo yli kolmekymppinen eikä iho enää palaudu samalla tavalla kuin nuorempana. Muistona niiltä ajoilta onkin nyt sitten pinta-arpea erityisesti poskissa...
  On meillä naisilla mukavaa :D

  VastaaPoista
 11. Hei ihana Heli :)
  Kiitos taas kommentista ja hyvistä vinkeistä. Käynkin tutkimassa tuota vitamiinipari-juttua tarkemmin netistä.

  Meillä A-vitamiini on pääosaltaan karotenoideja (Ne minun porkkanakeitot ja rieskat :)
  Hieman aina olen ollut varovainen rasvaliukoisten vitamiinien kanssa mutta käyn nyt tutkimassa aihetta, josko jotain A-lisääkin hankkisin käyttöön. Kiitos tosiaan taas kerran Heli aiheeseen paneutumisesta :)

  Ja ykkösjuttu kaikissa vitamiineissa ja lienee tämänhetken surin ongelma on vitamiinien imeytyminen ohutsuolessa. Suurimmalla osalla ihmisiä kun tuo suolinukka ei ole ihan paraatikunnossa...
  Olen itse nyt alkanut panostaa maitohappobakteereihin; hapankaalina, molkosan-juomana ja myös sitten ihan kapseleina.
  Niiden lisäämistä ruokavalioon uskaltaisin kyllä suositella melkeinpä kaikille.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi: Kiitos kommentista ja vinkistä.
  Nyt kun sanoit, niin ihan samaa muistan itsekin joskus jostain lukeneeni, maitotuotteiden yhteys hiuspohjaan. Asiaa tutkin kyllä nyt tarkemminkin, kiitos vinkistä.

  Olen joskus nähnyt lehdessä juttuja ihan ammattilaistason hiuspohjan tutkimuksista. On kyllä kiinnostava aihe ja itsekin olen joskus harkinnut josko siellä kävisi ja ihan mielenkiinnosta tutkituttaisi hiuspohjan ja hiuksen rakenteen.

  VastaaPoista