"Piintyneet ajatusmallit siivilöidään pois luomalla uusi ajatus 40 päivän yhtäjaksoisella harjoituksella. Valitse uusi tapa kuten meditaatio, urheilu, terve ravinto tai myönteinen asenne ja tee siitä hyvinvointiasi edistävä ohjelma, jonka suoritat 40 perättäisenä päivänä. Ohjelman tule olla realistinen jotta voit kohtuudella pysyä päätöksessäsi."
"Vanhan tavan poistamiseksi ja uuden luomiseksi tarvitaan 40 päivää. Jotta uusi tapa jää pysyvästi tajuntaasi, sinun tulee toistaa sitä 90 peräkkäistä päivää. Jos harjoitat uutta ohjelmaa 120 päivää, muut huomaavat myönteisen muutoksen sinussa, se näkyy ulospäin osana persoonallisuuttasi. Mestariksi tullaan tuhannen päivän toistolla."
Katkelmia Irene Hopkinsin Kundaliinijooga-kirjasta, vanhojen joogakirjoitusten ohjeita. Kirja on kirjoitettu selkeästi, asiaan perehtymätönkin saa ajatuksista ja opeista kiinni. Aion ehdottomasti syventyä kirjan opettamiin jooga-harjoituksiin kunhan sopiva aloitushetki tulee kohdalle.
Ja miksi tämä teksti puhutteli minua... Yksi uuden vuoden lupauksistani oli toteuttaa Viisi Tiibetiläistä riittiä-ohjelmaa joka päivä. Kun luin ylläolevaa tekstiä, oli huhtikuun 1. päivä. Tuo 90-päivän raja, kolme kuukautta tiibetin riittejä, oli juuri ylitetty. Liikkeistä on tullut minulle nyt osa arjen rutiineita. Teen ne aina ensimmäiseksi aamulla parin vesilasin jälkeen ja saan niistä valtavan energialatauksen. Koko keho lämpenee ja virkistyy, myös mieli herää uuteen päivään. Kirjan teksti nyt siis kolahti sopivalle kohdalle ja antoi lisätukea päätökselle...
1. riitti. Pyöritään ympäri myötäpäivään.
2. riitti. Jalkojen nosto sisäänhengityksellä, maahan uloshengityksellä.
3. lriitti. Taaksetaivutus sisäänhengityksellä, uloshengityksellä eteenpäin kumarrus.
4. riitti. Nousu siltaan sisäänhengityksellä. Paluu istuma-asentoon uloshengityksellä.
5. riitti. Uloshengityksellä vartalo laskeutuu alas jääden kuitenkin jännitykseen, selkä ja pää taipuvat taakse, katse kattoon. Sisäänhengityksellä lantio nousee ylös.
"Tiibetiläiset" ovat olleet elämässäni mukana ainakin kymmenen vuotta. Olen käynyt vaikkasunmitä kursseja mutta jostain systä nämä liikkeet tuntuivat minulle omilta. Maksimitoistomäärä on 21/liike. Tällä hetkellä teen kolmeatoista toistoa. Aloittajalle suosittelen 3-5 toistoa/liike. Itse olen sarjaa tehnyt muutaman viikon tai jonkun kuukaudenkin pätkiä varmaan sen kymmeniä kertoja. Uskotellen että joka viikko tai ainakin joka toinen viikko voin nostaa toistojen määrää kahdella. Ei onnistunut, sarja kävi liian raskaaksi ja tekeminen jäi. Nyt aloitin seitsemällä toistolla ja päätin lisätä kaksi toistoa kuukauden välein. Nyt tahti tuntuu omalle keholleni sopivalta.
Ikä on tuonut kärsivällisyyttä... Enää kaiken ei tarvitse tapahtua heti tai huomenna. Minulla on aikaa odotella kynsien tai hiusten kasvamista, 21 Tiibetiläisten toistoa saan tehtyä ehkä ensi syksynä tai jouluna, remonteillakaan ei ole kiire, tomaatintaimia en tänä keväänä viitsinyt esikasvatella, ensivuonna sitten...
Riiteistä tarkemmat ohjeet Peter Kelder:in kirjassa: Viisi Tiibetiläistä menetelmää, Tie kehon mielen ja sielun tasapainoon.
Sinulla on kyllä niin paljon hyviä kirjoituksia ja juttuja. Seuraavan kerran kun liikutte siskollasi, niin ota yhteyttä ja poikkea meilläkin :)
VastaaPoistaOlisi ihana nähdä sinulta myös videopostaus. Tämäkin juttu olisi näyttänyt upealta videolla.
VastaaPoistaMahtaako tämä toive tulla jo toiseen kertaan? Näyttää, että äskeinen kommentti jäi jonnekin matkalle...
VastaaPoistaSiis toivoin sinulta kovasti videopostausta. Tämäkin juttu olisi näyttänyt varmasti ihanalta videona.
Voitko ottaa näistä liikkeistä ne toisetkin kuvat.. siis ne "vastaliikkeet" mitkä tässä lukee, mutta ei ole kuvaa. Etenkin toi viimeinen liike ei mitenkään mee mun tajuntaan kirjoitettuna.. =) Näitä voisi kokeilla!
VastaaPoistaTaas täytyy sanoa, että olet kyllä hyvässä kunnossa Johanna:) Pitää ottaa sinusta mallia ja aloittaa taas urheileminen!
VastaaPoistaPauska: Kiitos, olipa ihana kutsu :) Kesällä varmasti jossain vaiheessa ajelen siihen suuntaan. Kutsun sitten itseni iltapäiväteelle :)
VastaaPoistaHeli: Tämä on kyllä ihan huippusarja. Hoitaa ja aktivoi etupäässä keskikehoa, mikä onkin tärkeintä. Tämän voi aloittaa muutamalla toistolla ja jos alkaa tuntua omalta jutulta niin lisätä toistokertoja oman kunnon mukaan.
Suosittelisin kuitenkin että lainaat jostain tämän Kelderin kirjan (saattaa aiheesta olla muitakin kirjoja) tai tutkailet jos paikkakunnallasi järjestetään joskus kurssi. Vaikka sinänsä ovat yksinkertaisia liikkeitä, liikkeiden asennoissa on kuitenkin monta pikkujuttua jotka kannattaa opetella ennen touhuun ryhtymistä. Myös hengitys on liikkeissä mukana. Itse olen pikkuhiljaa löytänyt oman tapani tehdä kutakin liikettä. Esim. kolmos ja nelos liikkeessä pidätän aina hengitystä liikkeen ääriasennossa hetken ennen uloshengitystä ja suoritan liikkeet hitaasti, ovat silloin raskaammat ja tehokkaammat.
Anonyymi: Niin oikeastaan joskus ajattelinkin, siis tehdä videopostauksen näistä liikkeistä. Videolla liikeradat näkyisivät paremmin ja jutun juoni selviäisi...
VastaaPoistaTämä postaus nyt vaan oli tällainen pikainen inspis, enkä sitten aiheeseen sen paremmin syventynyt.
Enkä sitten ole kuitenkaan ihan vakuuttunut, kannattaako minun ketään "opettaa" sen tarkemmin. Vaikka itselle nämä sarjat ovat jo tuttuja niin en kuitenkaan ole "virallisesti" pätevä neuvomaan ketään. Aiheesta kiinnostuvien kannattaa vähintäänkin lukea Kelderin kirja ja vielä parempi jos on mahdollisuus osallistua edes lyhyelle kurssille. Liikkeissä on kuitenkin monta pikkujuttua jotka tulee ottaa huomioon. Joogataustaa omaavat henkilöt kyllä saavat juonesta kiinni kirjankin avulla.