tiistai 17. syyskuuta 2013

Punaista ja vihreää

Muotoonleikattava pensasaita säästää tilaa rajallisilla tonteilla - sen nyt ainakin niiden puolustukseksi voin sanoa. Meidän 70-luvun taloa reunustaa sen ajan vakkaripensas, orapihlaja. Piikikkään pensaan muotoonleikkaus vaan on aina yksi niitä vuoden tuskaisimpia pihatöitä.

Vapaasti kasvava pensasaidanne on amatööriharrastajalle helpompi ja vähätöisempi valinta. Muotoonleikattavan aidan idea on mielestäni siinä, että se on sitten kanssa nimenomaan leikattu suoraan tai muuhun haluttuun muotoon. Myös ympäröivät olosuhteet kannattaa ottaa huomioon - jos tontin rajalla kasvaa jossain kohdin iso vanha koivu (tai muuta isoa puustoa), vapaastikasvava ja eri lajikkeista koottu aidanne toimii paremmin kuin muotoonleikattava aita.

Jos kuitenkin laillani tuskailet muotoonleikattavan pensasaidan kanssa, niin ristilaser helpottaa hommaa valtavasti. Minulla on käytössä Würth CLL06. Se on jo muutaman vuoden vanhaa mallia, enkä tiedä onko ihan samanlaista enää myynnissä. (Hintaa omalla koneellani oli muistaakseni noin 200e - mutta on kyllä aidan ja monen muunkin homman kanssa sen väärti.)

Jos innostut harkitsemaan oman ristilaserin hankintaa, niin huomioi ainakin pensasaitatöihin tärkeä toimintasäteen pituus. Würthin laserille vaakasäteen näkyvyyttä luvataan 25m, vähintäänkin sen laite näyttää hyvin. Tässä mallissa laserin nivel on tiettyyn rajaan asti vapaastikelluva, joten tukipinnan ei tarvitse olla ihan suora. Laite myös hälyttää jos alustan vakaus pettää, joten virheitä ei pääse syntymään vahingossakaan.
Laitteen voi kiinnittää kameran- tai muuhun korkeussäädettävään jalustaan..

Sisätiloissa laservalo näkyy hyvin ihan normivalaistuksessa, mutta pensasaidassa valo erottuu vasta hämärissä.





Ristilaserilla myös aidan sivujen leikkaus onnistuu sentilleen suoraan. Virallisesti orapihlaja leikataan ylhäältä hieman kapeammaksi - joskus sitäkin harrastin, mutta tämän aidan kasvuvauhdilla se on tuntunut aika turhalta hommalta.
Vetäisin aidan tällä kertaa aika kapeaksi - vetkutin leikkuuta syksyyn ja leikkauksesta harventunut pensas ei haittaa enää tässä vaiheessa kesää.
Pidän orapihlajan yleensäkin aika kapeana, peittävyys on käytännössä aivan sama, oli pensas sitten kapea tai leveä - leveissä orapihlaja-aidoissa pensaan keskusta on jokatapauksessa lehdetön.

Pensasaidan päässä häämöttävä risti on sivujen leikkauksen mittatikku - tukipuu on aidan istutuskohdalla, kohdistamalla pystylaserin vaakalautaan (merkit lautaan samalle etäisyydelle keskustasta), saa sivuleikkaukselle linjan.

1 kommentti:

  1. Tämähän oli ihan uutta, tämmöinen laser pensasaidan leikkuussa. Olenkin ihmetellyt, kuinka jotkut saavat niin älyttömän suorat linjat leikattua. Meillä isäntä leikkaa ihan silmämääräisesti, mutta meillä onkin kyllä paljon lyhyempi aidanpätkä kuin teillä. Kivoja nämä pihapostaukset, meillä on vähän samantyylinen piha ja talokin, joten näistä saa hyviä vinkkejä.

    VastaaPoista