keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Ruualla saa leikkiä

Olen aina vähän kahden vaiheilla kun kirjoittelen näitä ruokapostauksia - mitat ja lusikalliset ja ainesosat kun eivät ole minulla ollenkaan niin tarkkoja. Pitäisikö kannustaa lukijoita luovaan hulluuteen ja leikkimieleen keittiössäkin vaiko listata reseptit grammojen ja millien tarkkuudella.

Ne millimittoihin tehdyt ohjeet eivät ole yhtään sen oikeampia tai parempia kuin vauhdissa ja hetkessä ja löytyvistä ainesosista tehdyt, hyvistä raaka-aineista tulee aina hyvää.

Postailin jokunen aika sitten alelaputetuista elintarvikkeista. Niissä on sekin idea, että kun "halvalla saa" niin kärryyn tulee poimittua jotain mitä ei ollenkaan ollut tarkoitus. Kotona on sitten haastavaa pähkäillä mihin sen äkkiä käyttäisi...

Eilen "pelastin" Cittarista kärryyn -30% ricottajuuston ilman mitään suurta suunnitelmaa. Iltapäivästä paistelin itselleni kaalia: Mitä jos sekoittaisinkin tähän sen ricottan, tai kokeilisinkin piiraspohjan maitorahkaan ja tattariin ja heitänkin ne kaalit ja ricottan uuniin ja millähän sen maustaisi... Siitä setistä syntyi aika hyvä tattarinen kaali-ricotta piiras
Ruualla saa leikkiä - sillä pitääkin leikkiä ja kokeilla jotain uutta joka päivä :)


Piiraspohja - gluteeniton
75g voita
3rkl maitorahkaa
3rkl perunajauhoa
1dl Keskisen myllyn gluteenitonta tattarijauhoa
1/2dl Keskisen myllyn gluteenitonta tattarirouhetta
1/4tl jauhettua kuminaa
2rkl vettä
Huoneenlämmin voi, rahka ja kuivat ainekset sekoitetaan sähkövispilällä murumaiseksi - sekaan vesi ja pyöräytys tasaiseksi. Painellaan piirasvuuan pohjalle tattarijauhotetuin käsin. 
Piiraspohja rei'itetään haarukalla ja laitetaan esipaistumaan 175°C uuniin 20min. 

Valmistele sillä välin täytteet.
1/2 kaali
3 sipulia
Nippu tuoretta persiljaa
Kaali ja sipuli silputaan. Haudutellaan voin ja öljyn seoksessa pehmeiksi - saavat jopa hiukan ruskistuakin - siis aivan hiukan :) Hauduttelin kaalin chiliöljyssä - siitäkin tuli mukava pikkupotku seokseen.
Persilja silputaan ja ripotellaan piirasvuokaan kaalisilpun pintaan väriksi.

1 purkki Galbani ricottajuustoa
2 munaa
2dl kermaa
Ripaus rouhittua mustapippuria, jauhettua kuminaa ja ruususuolaa.
(Tytär kuittasi heti maistaessaan että tähän olisi sopinut Aurajuustokin - ihan totta.)
Ainekset sekaisin sähkövispilällä. Esipaistetulle pohjalle levitetään paistettu kaali-sipuli-silppu. Päälle kipataan juustoseos. Takaisin 175°C uuniin noin 40-45 min.


Pinta ei ruskistunut mainittavasti. Pohjasta tuli mielestäni rapea ja hyvä. Täytteitä olisi mahtunut hiukka enemmänkin eli tarkennus ohjeeseen: 1/2 iso kaali :)
En voidellut paistovuokaa - piiraspalat irtosivat kuitenkin ihan hyvin kakkulapiolla pohjasta auttaen.
Seuraavan kaalipiiraan kokeilen maustaa sillä tyttären ehdottamalla Aura-juustolla.

Lautaselle väriksi persilja- ja kiinansipulisilppua. Tomaattejakin kypsyy vielä avomaalla vaikka kuinka.


Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5


3 kommenttia:

  1. Olen täysin samoilla linjoilla! Ostan AINA alennusruokia ja olen kokeileva kokkaaja.

    VastaaPoista
  2. Ale-ruoat kyllä ostan ja kannatan, mutta nuo sinun kokkailusi ovat kyllä aikas omaperäisiä. Kertaakaan ei ole vesi vielä kihahtanut kielelle saatikka kun aloit kokkaamaan kaikesta gluteinitonta. En vain ymmärrä, että kaikkien perheessä pitää syödä gluteinitonta kun yksi ei pysty. Voit tehdä tällä tavoin hallaa muiden perheenjäsenten ruoansulatukselle.

    VastaaPoista
  3. Tämä oli hyvä! :) Mäkin voisin kokeilla tehdä tällaisen joku päivä :D

    VastaaPoista