Ystäväni kehui tyrninlehteä raikkaan makuiseksi teeainekseksi - ja niin se onkin. Hän on myös kuivattanut tyrninlehtiä viherjauheeksi miedolla lämmöllä sähköuunissa. Onnistuu kuulema mainiosti - lehdet kuivuvat nopeasti ja niistä tulee helposti murusteltavaa viherainesta taikinoihin ja keittoihin - mihin nyt vaan ruokaan tai leipomukseen lisättäväksi.
Ulkona on jo senverran viileää, että tyrninmarjojen poimiminen alka paleltaa näppejä aika äkkiä. Lehtiä on helpompi ja nopeampi kerätä. Satakunnan tyrniseuran artikkelin mukaan tyrninlehdet sisältävät käytännössä samat vaikuttavat aineet kuin marjatkin - kuivattu lehtijauhe vaan tuntuisi näin äkkipikaa paljon moni- ja helppokäyttöisemmältä tuotteelta kuin tyrninmarjat.
Aivan mahtava juttu - tosin nyt ovat aivan viime hetket käsillä poimia tyrninmarjoja tai -lehtiä. Huomenna lataan kokeeksi lauteille erän lehtiä kuivumaan (nyt ne ovat taas täynnä omenoita...) ja kerron miten kävi.
Kuivattavat lehdet pitäisi tietysti poimia keväällä / kesällä, kasvavan kuun aikaan, kauniilla säällä ja keskipäivän tunteina... Puolustuksekseni on nyt sanottava, että en ole tiennyt tyrninlehtien ravintopitoisuudesta. Ovat ystäväni mukaan niin voimallista ruokaa, että rikon nyt kaikki keruusäännöt ja laitan jokatapauksessa satsin kuivumaan. Jos eivät enää niin tehokkaita olekaan kuin parhaaseen keruuaikaan, niin ei tyrninlehtijauheesta varmasti haittaakaan ole.
"Tyrnillä lehdet ovat flavonoidirikkain osa.
Tyrnin lehdissä flavonoideja on kolme kertaa marjojen sisältämä määrä ja noin neljä kertaa vihreän teen sisältämä määrä.
Tutkimuksen mukaan vihreässä teessä flavonoideja on 245mg/100g - vrt tyrninlehti 832mg/100g.
Appelsiinissa C-vitamiinia on n. 50mg /100g - vrt tyrninlehti 323/100g.
Tyrnin flavonoidit keskittyvät lehtiin 900-1600 mg / 100g. Mikä on kolme kertaa enemmän kuin marjoissa, lähinnä isorhamnetiinia ja kvertsetiiniä.
Lehdissä 10-12 % painosta on tanniineja. Tyrnin tanniineista on kehitetty viruksia torjuva lääke joka torjuu mm. influenssa A ja B tä, herpestä, adenovirusta ja jopa HIV virusta.
Tyrnin lehtiuute osoittautui merkittäväksi tulehdusten ehkäisijänä ja hoitomenetelmänä.
Tyrnilehtiuute esti eläinkokeessa tulehduksia sitä paremmin mitä suurempi annostelu. Uutteen saaminen 5 päivää ennen tulehduksen aiheuttamista tai jopa samana päivänä estivät tulehduksia kontrolliryhmään verrattuna.
Tyrnin lehtiä on käytetty terveysvaikutusten tutkimuksissa lähes yhtä paljon kuin marjoja ja siemeniäkin.
Lehdet sisältävät karkeasti ottaen samoja vaikuttavia aineita kuin marjatkin. Niissä on jopa yllättävän paljon rasvahappoja, proteiineja ja vitamiineja.
Mielenkiintoiseksi tyrnin lehden tekee kuitenkin isorhamnetiini niminen flavonoidi, jonka osuutta syöpäsolujen apotopsiaan tutkitaan.
Tyrnimarjan hedelmälihan öljypitoisuus vaihtelee 4-7 %:n välillä. Millään muulla marjalla ei ole näin suurta öljypitoisuutta. Myös tyrnin lehdissä on 3-4% öljyjä. Tyrniöljy on tyrnin ehkä arvokkain ainesosa.
Suosittelen lukemaan tämän artikkelin - mielenkiintoinen tietoisku tyrnistä.
Tässä linkki aiempaan tyrninmarjapostaukseeni - marjoista valmistuu hyvä vispipuuro.
Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5
Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5
Enpä ole koskaan kokeillut tyrninlehtiteetä. Täytyy kerätä landella tyrnimarjojen lisäksi myös lehtiä. Niitä on varmaan nopeampi kerätä kuin tyrnimarjoja.
VastaaPoistaSain uusista tyrnipensaistani peräti 6 kpl marjoja! Siksipä tämä tieto lohduttaa ja auttaa malttamatonta. Mahtavaa satoa siis ensi vuonna odotettavissa, vaikka marjoja ei tulisikaan!
VastaaPoistaKeväällä istutan tyrniä, olen siitä jo vuosia haaveillut. Mukava tietää, että marjasatoa odotellessa voi syödä lehtiä. Kiitos myös nokkosensiemenvinkistä. Niitä on nyt purkillinen kuivattuna kaapissa nokkoslehtijauheen vieressä. Siementenkeruussa mukana tuli vain isot määrät kirvoja ja muita pieniä ötököitä, joita pelliltä nypin alvariinsa kuivauksen lomassa. Jos jotain elukkaa kuivui samassa, niin ne menkööt siemenien seassa proteiinilisänä ;)
VastaaPoistaKokeilepa tyrnijugurttijuomaa: 1/3 osa tyrniä, 2/3 maustamatonta jugurttia ja hunajaa maun mukaan. Kaikki sekaisin sauvasekoittimella. Parempaa juomaa saa etsiä ; )
VastaaPoista