tiistai 13. elokuuta 2013

Sateen jälkeen

Pihahortoilukuvia - ukkoskuurokin kävi päällä ja raikasti ilman - mukava päivä kotipihalla metsäpäivien vastapainoksi. Kohta kipaisen (no en kirjoita sitä sanaa tähän perheblogiin) sinne mistä saa semmoisen biodynaamisen hanapakin ja istahdan lasin ja ystävän kanssa illaksi terassille ihmettelemään elämää...

Talvella paistellaan taas kurpitsapitsaa.

Basilikat viihtyvät portailla.

 Punakanelista luvassa madoton sato.

Pepi päärynä ei pettänyt taaskaan - suosittelen - viihtyy ja tuottaa isoja, hyvänmakuisia hedelmiä kolmos-nelos-vyöhykkeen rajamailla.

Papusatoa - mistä saisi inspiksen alkaa ryöpätä niitä pakkaseen...

Black russian -tomaatti täyttää köynnöskehikon.


Amaryllis kurkottaa aurinkoon. Kuivatan sipulit joulun jälkeen ja kukitan uudelleen kesällä :)

Keväällä nostin ylös ja jaoin kuunliljamättäät. Innostuin reunustamaan niillä kaikki mahdolliset kukkapenkit - tähän loppui taimivaranto... Latasin tyhjään pätkään ylimääräiset kesäkurpitsantaimet. Nyt ymmärrätte miksi meillä syödään kesäkurpitsaa joka päivä...

Auringonhattu - yksi suosikkikasveistani.

Stevia - lahja Viinikan puutarhan mukavalta isännältä. Kukoistaa ja kurkottaa korkeuksiin. Yritän talvettaa tämän etelän ikkunalla.

Takapihan tomaatteja - laitoin ylimääräisiä taimia kierrätyskeskuksesta löytyneisiin isoihin altakasteluruukkuihin.


Koekasvatuksessa muutama purjo - ihan hyvät satonäkymät.

Selleripuskia ja lisää tomaatteja.


Lasilavan basilikaa ja sitruunaruohoa. Molemmat tämän kesän uusia tulokkaita. Basilikan taimikasvatus oli helppo homma - suosittelen.

Ananaskirsikka - lahjataimi Viinikan puutarhasta. Yllättävän satoisa - tätä aion laittaa useammankin taimen ensi kesänä.


Taponlehti alppiruusujen aluskasvina on ihan paras. Muutenkin yksi suosikkikasvejani - muodostaa upean, kiiltävän, tuuhean ja rikkaruohoilta läpipääsemättömän maton.


Pala Jyväskylän historiaa - poliisilaitoksen rakennustyömaan alta puretut käsinhakatut katukivet.

Lepaan punainen - satoisa ja makea karviainen.

Karhunvadelmienkin satoaika on alkanut - niitä kypsyy pikkuhiljaa pakkasiin saakka.

Ja tyrniä - ei millään ehdi kaikkia poimia...

Lehtikaaleissa oli tänä kesänä kaalikärpäsen toukkia - ai auttanut vaikka ympäröin ne samettiruusuilla.

Valkosipulia ja herneenversoja. Ensimmäiset valkosipulit istutin viime syksynä ja kuvassa näkyvän rivin keväällä. Syksyllä istutetut itusilmut tuleentuivat jo. Keväiset ovat oikein terhakoita ja otan näistä usein lehtiä salaattien sekaan.

Mansikkasato ei ollut tänä kesänä ihan paras.

Kaikille tilaa riittää - kaikille paikkoja on :)

16 kommenttia:

  1. No voi hyvänen aika tuota yltäkylläisyyttä. Sinullahan on aivan mahtavat viljelykset! Ja vielä hyvä näköiset. Kyllä kesäkurpitsa sopii kukkapenkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Eikä tämä pikkutontti ole vielä edes ollenkaan täynnä...
      Olen kanssa miettinyt että enempi voisi alkaa yhdistää hyötykasveja kukkapenkkeihin - tai jopa yrittää suunnitella "kukkapenkin" pelkistä syötävistä.

      Poista
  2. Miten ihmeessä sinä ehdit ja jaksat hoitaa nuo kaikki :-) ja iso perhekin.
    Nostan kyllä hattua ja toivon että olisinpa yhtä ahkera. Tosi mukava lukea blogiasi ja katsoa kuviasi. Yltäkylläistä elokuuta ! Toivottavasti vielä joskus tavataan Katriinan kirppiksellä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marru - kunhan hiukka pääsen näissä marjasysteemeissä valmiiksi niin ajelen kaupunkiin ja tavataan :)
      Ja iso perhehän tarkoittaa paljon lapsityövoimaa :D Ei vaan - kyllä ihan ilon ja harrastuksen puolella pysytään. Tytöt tietty tekevät ihan normisti kotihommia ja niihin kuuluu myös mansikoiden tai tyrninmarjojen poimintaa, nurmikon leikkaamista, ruukkujen kastelua, marjastusta...
      Viime kesän huippuhetkiä oli kun siskoni houkutteli lapsia Särkänniemeen mutta halusivat mieluummin lähteä mustikkaan :D

      Poista
  3. Ihanat satokuvat, mutta mikään ei tule tuskatta eli työtä olet hurjasti tehnyt puutarhasi eteen. Olisi ihana tutustua tarkemmin ja saada vinkkejä omalle pihalle. Olet niin puuhakas ja aikaansaapa, että kateeksi käy! Omat lehtikaalini kasvoivat hyvin eikä takapihalla jääneet matojen kynsiin niin pahasti kuin avomaalla. Ihana uusi tuttavuus minulle, ja sitä laitan ensi kesänäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Ei sitä oikein työksi voi sanoa jos ulkona touhuilee...

      Puutarha syntyy aina vähän tilanteen mukaan. Ensimmäinen puutarhani oli vanhan torpan villiintynyt piha ja naapureihin matkaa kilometrejä - siitä tuli ihana. Nyt olosuhteet ovat ihan toiset, mutta pikkuhiljaa muotoutuu tämäkin oman näköiseksi - ei vielä sitä ole ollenkaan :)

      Ehkä enemmän kuitenkin sydäntä lähellä olisi vähän isompi ja villimpi laani.

      Minulle tämä kesä oli ihan toivoton lehtikaalien kanssa. "Myrkytin" ne pari kertaa mäntysuopavedellä mutta ehkä en vaan jaksanut olla tarpeeksi tarkka ja poimia kaikkia toukkia heti alkuunsa. Viime kesänä avomaallakaan ei ollut mitään toukkaongelmaa. Sen verran nyt viisastuin, että ensi kesänä harsotan tiukasti lehtikaalin taimet avomaalla ja laitan varulta muutaman lasilavaan turvaan.
      Ja senkin vielä kokeilen että kylvän osan siemenistä suoraan ruukkuun. Tuntuu olevan niin kituliasta kasvu koulimisen jälkeen.

      Poista
  4. Oletko joutunut taistelemaan lehtokotiloita vastaan? Onko hyviä neuvoja "sodan käyntiin"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vielä törmännyt yhteenkään... Taivas varjele :)

      Poista
  5. Olet sinä aikamoinen viherpeukalo! Ihan hurjasti basilikaa ja tomaatteja :) Sadonkorjuuaika on varmaan aika kiireistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Merikukka :) Ihana nimi muuten - minulla on Merenhelmi :)
      Basilika yllätti kyllä. Ihan ensimmäistä kertaa esikasvatin taimia ja oli ihan helppo homma. Ovat kasvaneet hyvin niin ulkoruukuissa kuin lasilavassakin. Tempaisen ne joku päivä kerralla pakkaseen valmiina pestona.

      Omia kokemuksia senverran, että seuraavan kerran en edes kokeile yksittäiskoulintaa vaan kylvän suoraan ruukkuihin muutaman siemenen ryppäitä.

      Tomaatteja tykkään kasvatella. Minulla on vain avomaan lajikkeita - niiden kanssa pääsee vähemmällä ja ovat kylla aika varmasatoisia - oli sitten kesä millainen tahansa.

      Ihan sikakiire olisi jos sen niin ottaisi... Loput linnuille ja välillä fiilistelypäiviä metsärinteellä :)

      Poista
    2. Minun tomaattini eivät pussin lupauksen mukaan olleetkaan pensastomaattia, vaan kasvatti pitkää vanaa eikä kukat oikein kehittyneet tomaateiki. Vain 2 kypsää saatu ja joitakin raakileita kypsymässä. En lannistu, vaan ensi kesänä yritän uudelleen. Onko tuo Black Russian hyvä ja varma lajike mielestäsi? Blogistasi varmaan löytyy kasvatusvinkkejä, oletan?!

      Poista
    3. Hei. Olen pahoillani myöhäisestä vastauksesta - tämä kommentti oli jäänyt ihan huomiotta.
      Black Russiania ei kannata valita avomaalle. Ehti kyllä kypsyttää tomaatteja, mutta on runkotomaatti ja hankalampi kasvateltava kuin pensastomaatit.
      Minulla on muutama hyvä avomaan pensastomaattilajike. Olen tilannut ensimmäiset siemenet Exotic Gardenilta - nyt puristan syksyllä muutaman ylikypsän tomaatin siemenet talteen ja kanta säilyy vuodesta toiseen.
      Tehdäänkö niin että otan sinullekin talteen siemeniä ja ensi kesänä saat sitten satoa :) Minulla ensimmäiset tomaatit kypsyivät avomaalla jo kesäkuun lopussa - eli ovat hyviä ja varmoja lajikkeita.
      Jos laitat osoitteesi blogipostiin niin pistän siemeniä postin matkaan. Kylvökset kannattaa laittaa alulleen helmi-maaliskuun vaihteessa.

      Poista
  6. Voi että! Kateeksi käy tuo tyrni, omalle pihalle haaveilen moista puskaa, mutta kaikki sanovat vaikeaksi kasvattaa??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan ja turhia höpinöitä :)
      Minulla on vanhempaa Raisa ja Rudolf lajiketta kolmos-nelos-vyöhykkeen rajoilla. Laitoin sitä yrttimaan rajapensaaksi ja on kasvanut aivan hillittömästi.
      Minulla tyrni on melkein "rikkakasvi". Se tekee juurivesoja ympärilleen ja työntää samalla tosi painavia betonilaattoja tieltään. Joka vuosi kaivan isoimmat varastaimet ylös ja pistän kiertoon.
      En ymmärrä miten voisi olla hankala kasvatettava muuten kuin että on hankala hallita. Joku päivä tässä linkitän sinulle kuvan miten tunkee taas vesoja kivien väliin...

      Oma tonttini on moreenimaata - eli kivikkoinen mäntypohja. En tiedä miten tykkää savimaasta.

      Poista
    2. Hienot kuvat ja upea sato teidän pihalta! Tuo tyrni kyllä yllätti minut täysin. meni monta vuotta, että kasvoivat meillä isoiksi pensaiksi, koirakin välillä kaivoi pikkupensaat maasta ylös, mutta nyt ne tyrnit tosiaan leviävät jo kauas pihakiveyksen alla ja nostelevat mennessään pihakiviä pois tieltään! Mies jo jakeli tappotuomioita pensaille (ei tosiaan hyvältä näytä tuo kiveys...), mutta aion kyllä tyrniä vankasti puolustaa. On se niin hyvä ja terveellinen marja. Pitänee vaan miettiä kurissapitokeinoja.
      Kauniin kuulaita sadonkorjuupäiviä sinne! Vaikka sadettakin toki tarvitaan, niin vähempikin riittäis jo :=)

      Poista
    3. Kiitos mukavasta kommentista :)
      Tyrni tuottaa minullakin kyllä ihan valtavasti marjoja - ikinä sitä ei saa lähellekään kaikkea talteen vaikka puskissa käyvät ystävätkin. Alkavat myös olla osa puskia niin korkeita että iso osa marjoista jää A-tikkaidenkin ulottumattomiin.
      Eilen just keitin vispipuuroa johon heitin tyrniä puolukan sekaan. Myös kiisseleissä menee ihan ok mutta kyllä sitä aina vähän tahtoo pakastimeen syömättäkin jäädä...
      Taas olisi sitä vaille että pitäisi mennä jo ensimmäisiä poimimaan.
      Mukavaa syksyä teille muillekin pihassa touhuajille :) Vielä on monta hommaa tekemättä...

      Poista