keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Muista korianteri

Chlorellan  vaikutus elimistöä puhdistavana ja erityisesti raskasmetalleja poistavana aineena on jo aika hyvin yleisessä tiedossa. Itsekin olen käyttänyt chlorellaa vaihtelevalla innolla jo parisen vuotta - yleensä kuuriluontoisesti. Minulle (kuten monelle muullekaan) chlorella ei mitään intohimoja herätä, ainakaan puolesta - mutta menee alas kun ei mieti...

Toinen tehokkaasti elimistöä raskasmetalleista puhdistava aine on korianteri. Sen aromi on uudekseltaan useimmille outo ja ehkä hiukan arveluttava... Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että siihen kannattaa ihan kärsivällisesti totutella ja pian se jo maistuukin hyvälle.

Mikä kuitenkin mukavinta - korianteri (toisin kuin chlorella...) on yksi helpoimpia itsekasvatettavia yrttejä. Sen voi kylvää suoraan avomaalle. Se itää nopeasti ja varmasti. Korjuuaika tosin on suhteellisen lyhyt, joten siitä kannattaa tehdä uusintakylvöjä jonkun viikon välein. Jos annat korianterin kukkia, niin siemenetkin voi kerätä talteen ja hyödyntää keittiössä tai tulevan kesän kylvöissä.

Jollet ole koskaan käyttänyt korianteria, kokeile aluksi silputa sitä vaikka intialaiseen jogurttipohjaiseen-raita-kastikkeeseen. (Raita sopii käytännössä melkein mihin vain: salaatin-, lihan-, kalan tai vihannesten kastikkeeksi.) Korianteri sopii erityisen hyvin myös wokkiruokiin, wrappeihin tai vaikkapa ihaniin Vietnamilaisiin kesärulliin.

Korianterireseptejä löytyy googlaamalla vaikka kuinka, mutta tämän kirjoituksen pointtina on vain muistuttaa hankkimaan korianterin siemeniä ja varamaan niille paikan kasvimaalle :)

Erityisen hyväksi elimistöä puhdistavaksi kuuriksi kehutaan chlorellan ja korianterin liittoa. Chlorella auttaa kuljettamaan korianterin irrottamat raskasmetallijäämät pois kehosta. Korianteri irrottaa enemmän myrkkyjä mitä se pystyy kuljettamaan pois, joten chlorellan käyttö on suositeltavaa jos korianteria lisää ruokavalioon nimenomaan puhdistustarkoituksessa.

Jos aloitat "puhdistuksen hevoskuurin", nauti korianteri noin puoli tuntia chlorellan jälkeen. Jollet aiemmin ole käyttänyt kumpaakaan säännöllisesti, pidä ensimmäisen viikon jälkeen parin viikon tauko.

Sekä chlorella että korianteri ovat ruoka-aineita. Niille ei siis ole laskettu mitään tarkkoja suositusmääriä / vuorokausi. Normiannos chlorellaa on 3g/vrk, mutta sen voi hyvin nostaa 12g/vrk. Korianterista en osaa sanoa mitään saantisuosituksia - senverran kuin hyvältä maistuu sopan seassa :)

Tuorekorianteria saa Jyväskylän seudulla Seppälänkankaan Cittarin aulan Asian food-kaupasta. Niput ovat tosi kookkaita - älä pety vaikka oman maan tuotokset eivät yllä ollenkaan niihin mittoihin :) Minkä koossa häviävätkin, niin aromiltaan itsekavatetut korianterit ovat mielestäni pehmeämpiä. Omilta viljelyksiltä kannattaa muutenkin poimia korianteri aika nuorina versoina.

Korianteri on myös suolistoa puhdistava yrtti. Sen on raportoitu auttavan ruuansulatukseen ja kansanlääkinnässä sitä on käytetty ahdistuksen ja unettomuuden hoitoon. USA:ssa korianteria käytetään myös mm. autismin ja asperger-oireyhtymän tukihoitona.

Raskasmetalleja on jokaisen elimistössä. Niitä löytyy jo vastasyntyneiden verestä ja ne siirtyvät myös äidinmaidon mukana. Aiheesta minulla ei luettua tietoa ole, mutta sanoisin että raskaanaolevien tai imettävien ei kannata alkaa aktiiviselle raskasmetallien detox-kuurille.
Raskasmetallien yleisimpiä lähteitä ovat mm. elohopeapaikat, kala, rokotukset, alumiiniset keittiö- ja ruuanvalmistusastiat, deodorantit, tupakansavu ja ei-luomulaatuinen-ruoka.






4 kommenttia:

  1. Hieno juttu tästäkin pointista kuulla! Pidän korianterin mausta todella paljon, joten sitä on tullut käytettyä ruoanlaittoon jo ennen tätä rohkaisevaa tietoa. Kaikki perheessämme eivät kuitenkaan jostain syystä fanita tätä mielestäni hienoa yrttiä. Se jakanee siis yleisemminkin mielipiteitä.
    Chlorella taas ei minulla mene oikein alas millään, liian merellistä (tai ns. kalamaista, kun en kalaa pysty syömään) minulle. Harmi!
    Mitenkähän muuten tuon parsan vaikutukset? Olisiko jotain spesiaalia? Parsa vaan sopii niin hienosti makunystyröille ja sitä "keho melkeinpä halajaa". Satokausi on nyt parhaimmillaan eteläisemmässä Euroopassa, ihanaa parsaa saatavilla!
    Antamasi tomaatin ym. taimet tuoksuvat ja kurkottelevat meillä keittiön pöydällä jo kesää kohti. Iso kiitos vielä! Nyt jo on ikävä...Nauti alkavasta kesästä!
    Parhain terveisin N

    VastaaPoista
  2. Osaisitko sanoa, mitä yrttejä olisi helppo ja hyvä kasvattaa sisällä ruukuissa? Asun itse kerrostalossa, joten suurimuotoinen viljely ei oikein onnistu :D Mutta haluaisin kuitenkin joskus edes kasvattaa jotain "omaa". Tällä hetkellä minulla on chilintaimet kasvamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marjaani :)
      Tähän en nyt osaa kokemuksen suomalla viisaudella vastata... Jos sinulla on parveke niin tilannehan on sama kuin ulkona mutta ikkunalla kasvattelusta en osaa sanoa yrttien kohdalla paljon.
      Tietty ihan tavallisetkin Lidlin yrttiruukut menestyvät joskus ihan hyvin keittiön ikkunalla mutta ainakaan basilika ei ole minulla toiminut (siis valmisruukuissa ostettu).
      Chili kyllä elää ikkunallakin. Ruohosipulin uskoisin menestyvän, samoin korianterin ja persiljankin. Ei muuta kun hankit alelaarista siemenpusseja ja teet tiukkoja kylvöksiä ruukkuihin. Parin viikon välein laitat uutta alulleen niin satoa piisaa jatkuvasti.
      Aiemmassa asunnossa virittelin ikkunoihin monikerroksiset lasihyllyköt. Niihin mahtui purkkeja vaikka kuinka - tosin kasvattelin pääasiassa kukkia.
      Nykyiseen keittiöön olen haveillut samanlaisesta systeemistä mutta ikkuna on pohjoisen suuntaan ja aika pimeä talviaikaan - ei lienee toimisi talven yrttiviljelyissä.
      Mutta onnea kokeiluihin ja mukavaa kesää sinulle :)

      Poista
  3. Hei vaan! Täällä oon joskus käynyt lueskelemassa, nyt ekaa kertaa tassunjälkeä kun kirpparilla käynneistä jo oli puhetta :) Etsin sen kalkkijauheohjeen meille koetettavaksi, siitä kiitän jo.

    Kaikkea hyvää toivoo Maarit

    VastaaPoista