perjantai 3. toukokuuta 2013

Nurmikon ilmaaminen

Senkin hoitelin pois Vappupäivänä. Nurmikon ilmaaminen piristää vanhan nurmikon kasvua poistamalla sammalta ja rikkomalla tiivistynyttä pintamaata jolloin juuret saavat paremmin ilmaavettä ja ravinteita.

Joissain virallisissa ohjeissa nurmikko suositellaan ilmattavaksi kun kasvu on lähtenyt kunnolla vauhtiin - jopa niinkin myöhään kuin ensimmäisen / toisen leikkauskerran jälkeen. Itse olen päätynyt siihen että homma käy kätevimmin heti keväällä kun maan pinta on kuivahtanut, mutta uusi heinikko ei ole vasta kuin aavistus vihreää. Ilmauslaite irrottaa sammalta ja kuollutta heinää kasapäin. Sen pois haravointi käy luontevasti aikaisin keväällä ennenkuin uusi nurmikko on täydessä kasvussaan.

Olen käyttänyt Husqvarnan sähkökäyttöistä nurmikonilmaajaa (tai sammalenpoistajaa - en tiedä kumpiko on laitteen virallinen nimi, se kun ei ole omani vaan lainakone kaverilta). Terän syvyyden voi säätää Otin nyt kevyen kierroksen ja terä oli yläasennossa - eli siis ei tehnyt kovin syvää leikkaus-uraa.

Sähkökäyttöinen kone ei pidä mitenkään kovaa ääntä ja on kevyt ja helppo käyttää. Ajan nurmikkoalueen aina kahteen kertaan (ristiin) ja lopuksi haravoin irtoroskan pois. Voisi roskat tietty imaista keräävään leikkuriinkin, mutta kuiva irtonainen heinäsilppu on helppo haravoida ja haravoidessa nurmikkopohja saa vielä viimeisen ilmastointikierroksen.
Sekin vielä vinkiksi, että koneen irrottama, talven yli kuivahtanut, sammaleinen heinäsilppu on ihan parasta kompostin kuiviketta. Pakkaan silpun säkkeihin ja yleensä se riittää koko vuoden kuivikevarastoksi.

Kerran ilmastointitouhu vaan kertakaikkiaan keuli joka osa-alueelta: Vetelin syvimmällä teräsäädöllä nurmikon puolimullokselle - ajattelin että nyt on sitten kerralla ja kunnolla pöyhitty. Sain maanviljelijäystävältä säkin apulantaa. Enkä vielä silloin tiennyt, että se onkin aika lailla tujumpaa tavaraa kuin harrastelijoiden lannoitteet. Rivaisin rakeita laajoina kaarina ja reilulla kädellä vastamöyhittyyn maahan. Se sattui sitten olemaan kevät jolloin vettä ei satanut tippaakaan moneen viikkoon. Eli katkotut juuret & kuivuus & liian kova lannoitus - kuivahti pystyyn ja karrelle koko nurmiläntti. Meni parisen kesää ennenkuin elpyi.

Jep, ja on meille joskus hankittu ne ilmastointikengätkin. Onko jossain ihan oikeasti joku joka niillä tallaa? Naulapohjaisten, kenkiin kiinnitettävien muovilautojen alkuperäiset hihnat olivat mitääntekemättömät. Sen todettuani kiikutin naulalaudat suutarille, joka viritteli niihin jalassa pysyvät tukevat nahkaremmit. Operaation jälkeen naulalaudat pysyivät jalassa, mutta jalat eivät irronneet maasta. Olivatko naulat liian pitkät? Vai reisilihakset rimpulat? Vai maa liian kovaa? Vai koko idea jo alunperinkin ihan idiootti?
Naulakengillä tai talikolla saa nurmikkoon toki reikiä ja hyvän kunnonkin kaupanpäälle, mutta nurmikon ilmastointiin suosittelen sen kokemuksen jälkeen kuitenkin konetta :)Heitän nurmikolle hiukan apulantaa ja kalkkia kunhan luvassa on kunnon sateita. Loppukesän voikin sitten vain keräillä satoa - nurmisilppu kun on ihan parasta lannoitusta kasvimaalle. Nurmikate pitää myös rikkaruohot kurissa.


6 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä niin hieno blogi! Kaikkien teidän lähisuvun naisten blogit ovat upeita:) Mutta tuli vain mieleeni kun olen jo vähän aikaa suunnitellut että kesänaloituksena pitäisi käydä viimeinkin piknikillä, mutta kun en keksi mitään muita ruokia mukaan kuin kaikki kulutetut, niin sattuisikohan sinulla olla vinkkejä? Voisit tehdä ihan erillisen postauksen piknik-ruoista ja kaikenlaisista pikkusnackseista ja muista helposti kuljetettavista ja säilyvistä :D (olipas sekava selitys...:D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi :)
   Pari asiaa piristi tänään - toinen oli tämä kommentti ja toinen blogiystävästäni Ilkasta aamulehdestä löytynyt kokosivun juttu.
   Minä olen ihan täysin amatööri niin keittiö- kuin pihahommissakin. Välillä tulee olo että olenko ihan "out-of-my-mind" kun kirjoittelen näistä virityksistäni :D Saattaa sitten mennä jokunen päiväkin että ei tule aikaseen mitään juttua vaikka talossa tapahtuu...
   Mutta ihan tästä kommentistasi tuli mieleen tänään frittata. Ei suuria keittiömestaritaitoja vaadi mutta on kätevä pikaruoka tai eväs.
   Kiitos sinulle mukavasta kommentista ja mietin aihetta ihan vakavasti :) Kaapissa minulla on muuten ihan täydellinen ja vielä korkkaamaton picnic-reppu kaikkine tarvikkeineen. Kunhan pääsen kesälomille niin teen jutun siitä ja sen täytöstä ja käytöstä :)
   Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle.

   Poista
 2. Meillä on upean näköinen nurmikko! Hyvä blogikirjoitus! :) Terveisin Veera

  VastaaPoista
 3. Kylläpä onkin hieno nurmikko, oletko jo useampana keväänä sitä koneella ilmaillut. En ole ennen ilmaamisesta kuullutkaan ja tepsiiköhän se tähän yli 20 vuotiseen turpeeseen? Tuota aparaattia voisin kysyä vaikka vuokraamosta, Ramirent, lienee osoite. No, ehkä tämäkin "kohtaus" menee ohitse, kun ruoho alkaa nousemaan vielä jostain. terv. seija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija :)
   Kyllä se taas pikkuhiljaa on elpynyt siitä tuhokuurista minkä toteutin jokunen vuosi sitten...
   Ihan joka kevät en ole tätä operaatiota tehnyt mutta muutaman kerran jo kuitenkin.
   Vanhaan nurmikkoon vaikutus on varmasti vielä huomattavampi. Tietty jos pinta on kovin tallaantunut niin ei tämäkään laite sitä syvältä pääse pehmentämään. Ja jos maa on kovin epätasainen (juuria tai muuta muhkuraa) niin silloinkaan laite ei pääse tehokkaasti pintaa putsaamaan.
   En osaa sanoa mistä laitetta saisi virallisesti vuokrattua.

   Poista