tiistai 14. toukokuuta 2013

Kasvimaa lakaistu

Minulla kasvimaan kevättyöt ovat käytännössä lakaisu ja kylvö.
Tänään hoitelin siivousurakan ja osan kylvöksiä. Siirsin myös lähes kaikki ikkunalautakylvökset lasilavaan karaistumaan. Näppituntumalla maa tuntuisi olevan jo niin lämmintä että huomenna heitän pavutkin itämään. Pensasmustikkapenkki saa häädön kasvimaan lähes parhaalta paikalta ja tilalle kylvän paljon korianteria ja muita ihania yrttejä. Hengissä mustikatkin ovat, mutta nyt kahden kesän jälkeen olen ihan kyllästynyt niiden risuiseen ulkoasuun.

Pinaattia, salaattipunajuurta ja mangoldia.

Tämä laatta-puukehikko-kasvimaapohja näyttää keväällä aina hetken ankealta ja harmaalta. Kasvimaani on luiska talon takana. Tontin rajalla pengerretty maa lämpeää keväällä nopeasti ja lautakehikkoiset kohopenkit auttavat nekin. Taustalla oleva tumma punatiiliseinä kerää myös lämpöä ja on tuulensuojana. Aurinko paistaa läntille aamusta iltapäivään mutta illaksi kasvit jäävät varjoon.
Vaikka vähän harmaa, mutta ihan älyttömän helppohoitoinen systeemi. Keväällä ei tosiaankaan paljon muuta tarvitse tehdä kuin lakaista roskat käytäviltä. Laarit pysyvät puhtaina juurista leviävistä rikkaruohoista koska niitä ei ympärillä ole.

Viime syksynä rakentelimme neljännen mansikkalootan. Yhtään taimea ei ollut tänäkään talvena kuollut, eli sen puoleen ainakin nämä kohopenkit toimivat. Viime kesänä satoa olisi tullut jo hyvin, mutta kostea keli homehdutti suuren osan mansikoita. Myös räksäsuojana käyttämäni harso oli huono valinta sateiseen kesään. Suunnitelmissa viritellä jonkinlainen verkkokatos mansikkalaarien kohdille.


Kuvia edelliseltä kesäkuulta: Hillittömän nopeasti kaikki vaan vihertyy...


Lipstikka on jo satokuntoista.

Raparperipiirakkaa tiedossa :)

Purkasin kokeeksi yhden pytyn esikasvatettuja purjosipuleita. Hyvin ovat hujahtaneet pituutta sanomalehtikäärössä mutta aika rimpuloita ovat... Tänään ei kärsivällisyys riittänyt niiden kanssa enempää näpöstellä

Parsaakin nousee jo täydellä voimalla. Nyt näiden kanssa vielä pärjää, mutta kun satokausi on parhaimmillaan, ei enää pysy poimija vauhdissa...

Unohdin laittaa kurpitsat kasvamaan ajoissa. Ovat nyt vasta sirkkalehtisiä pikkutaimia.

Viime kesänä aloitettu kukkapenkkiprojekti. Penkkiä täytyy vielä levittää ja muotoa säätää... Seinänvieruksen päivänliljat näyttivät hyvältä ja nostin lisää niitä toisesta kukkapenkistä siirrettäväksi tähän.

Taimia on niin paljon että helpointa oli tehdä yhtenäinen istutusoja. Puoliväliin hyytyi tänään tämä homma... Siitä on huomenna aamusta hyvä jatkaa ojankaivuuta :)


4 kommenttia:

 1. Kyllä olet todella SuperTekokas, Tuo kasvilavakin, eipä juuri tuollaisia liene myynnissäkään, on kuin kasvien "leikkikoti", mistä ei jänikset nappaile. Kyllä näkee että työ tekijäänsä myös kiittää. Hieno on työn jälki. Parhainta kesän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista vaikka en tosiaankaan koe itseäni supertehokkaaksi :) Kasvimaan olen aikoinaan rakennellut tällaiseksi ainoastaan sitä silmälläpitäen että viljely hoituu nyt mahdollisimman helposti...

   Kasvilavan suunnittelin valmiiseen viljelymonttuun kun en halunnut enää alkaa valmiita laattakäytäviä siirtelemään. Se on ollut ihan toimiva ratkaisu ja totta kyllä että ihan kauniskin. Luukkujen avaussysteemi on vielä hakusalla - nyt virityksinä eripituisia laudanpätkiä joilla luukku pysyy auki hellepäivinä ja muutenkin lavakasvien kanssa touhutessa.

   Etupihan kukkapenkit ovat uusi viritelmä - viime keväänä vähän aloittelin ja nyt yritän säätää ne valmiiksi :) Kukissakin suosin helppohoitoisia vahvoja lajikkeita - kuunliljat, alppiruusut, taponlehdet, pionit ja päivänliljat kuuluvat suosikkeihin.

   Aurinkoista ja onnellista tulevaa kesää myös sinulle :)

   Poista
 2. Meinaatko kokonaan luopua pensasmustikoista? Mikä on kokemuksesi niistä? Mä olen funtsannut, olisko ne kivoja vattupensaiden tienoille - voisi kerralla poimia kuningatarannoksen suoraan suuhun. :-)

  VastaaPoista
 3. Kiva blogi. Etsiskelin mansikkapenkkejä ja löysin tänne. Linkitin omaan blogiini sivustosi, että muistan tulla uudelleenkin ja lukemaan lisää.

  VastaaPoista