lauantai 16. helmikuuta 2013

Raakaleipä idätetystä tattarista

Tällä kertaa yhdistin kaksi hyvää yhteen: Raakaravinto ja tattarisuurimot. (Tai oikeastaan kolmekin hyvää koska idätin tattarin :)

Taikinan noin määriä
2dl tattariryynejä (idätettyinä noin 3dl)
2dl siemensekoitusta (kurpitsan-, auringonkukan- ja hampunsiemen)
2 kukkura ruokalusikallista nokkosensiemeniä
1 avokado
Ripaus ruususuolaa ja kananmunakuorikalkkia

Tattarista ja sen ylivoimaisen hyvistä ominaisuuksista voisin kirjoittaa paljon ja pitkään. Tietoa löytyy kuitenkin vaikka kuinka googlaamalla joten lyhyesti niitä minulle tärkeitä ominaisuuksia: Elimistössä emäksisyyttä lisäävä ruoka-aine, laskee verenpainetta, hyvä proteiininlähde, sisältää kaikki kahdeksan välttämätöntä aminohappoa, kotimainen, gluteeniton, viljely ei vaadi lannotteita eikä kasvinsuojeluaineita.


Idättäminen moninkertaistaa ravintoarvot ja pehmittää ryynit keittämättä kypsiksi. Huuhtelin ryynit muutamassa vedessä käsin hieroskellen. Tattariryyneille suositellaan noin 10 minuutin liotusta. Tälläkin kertaa unohdin sen kokonaan... Huuhtelin ryynit idätyskipossa, huljautin vedet samantien pois ja nostin pimeään idätyskaappin ja hyvin itivät näinkin. Annoin siementen itää noin puolitoista vuorokautta. Siinä välissä huuhtaisin siemenet pari kertaa. Oman kokemukseni mukaan tattarin idätyksessä saa hiukan varoa homehtumista.

Tälläkertaa jätin leivistä kaikki tujummat (sipuli, valkosipuli...) mausteet pois. Ajatuksenani on kehitellä tähän neutraaliin pohjaan se "täydellinen sekoitus" :) Pohjaksi sitä mitä kaapista löytyi: Kurpitsan- auringonkukan-ja öljyhampun- ja nokkosensimeniä.

Ajelin aluksi siemensekoituksen sauvasekoittimen kipossa silpuksi.


Sekaan noin kolme desiä idätettyä tattaria, avokado, nokkosensiemenet, suola ja kalkki. Kippo oli vähän ahdas tälle taikinamäärälle mutta kyllä se sinne sörssiintyi :)

Valmista taikinaa.

Taikina nuolimella leivinpaperille, reilu pellin kokoiselle läntille ja vuorokaudeksi noin 40 asteiseen saunaan.

Eväsleipiä. Näitä olen tehnyt ja vienyt evääksi töihin. Mukana useimmiten myös hapankaalia tai -naatteja raejuuston kanssa ja välipalaksi raakakeksejä. Mitään sen isompaa ruokaa en lounaaksi kaipaa ollenkaan.

Hiukan oli rapsakkaa ja hankalasti leikattavaa tämä erä. En tiedä oliko kuivatusaika liian pitkä vai taikinalevy turhan ohut. Hyvää kuitenkin oli. Eväsleipäset pakkaan pussiin, siellä rapeat näkkärit pehmenevät nahkeiksi ja helposti syötäviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti