"Biodynaamisesti viljeltyjen ruoka-aineiden suurin etu on se, ettei niissä luultavasti ole vahingollisia kasvinsuojeluaineita. Entä suurin haitta? Useimpien ihmisten mielestä se on hinta.
Jos ei osaa päättää pitäisikö siirtyä luomutuotteisiin, monien asiantuntijoiden mielestä olisi viisasta korvata jotkin eniten kasvinsuojeluaineita sisältävistä tuotteista luomutuotteilla."
James A. Duke - Parantavien ruokien opas - Luonnonmukaisia hoitokeinoja yli 80 yleiseen vaivaan.
Mielenkiintoinen kirja jonka löysin jokunen viikko sitten. Olen erityisen kiinnostunut vanhoista hyvistä kirjoista (Rautavaara, Waerland, Borgen, Messegue, Vogel, Snellman, Arstila, Kossila...) mutta tottakai luen mielelläni myös viimeisimmät vaihtoehtoista terveydenhoitoa koskevat uutiset. Tämä kirja on vuodelta 2008, ilmestynyt Suomessa 2010.
EWG (Environmental Working Group) listan mukaan näytteet joissa kokeissa löytyi kasvinsuojeluaineita (%)
Saastuneimmat hedelmät
nektariinit 97.3 %
persikat 96.6 %
omenat 93.6 %
mansikat 92.3 %
kirsikat 91.4 %
Vähiten saastuneet hedelmät:
avokado 1.4 %
mango 7.1 %
ananas 7.7 %
kiivi 15.3 %
papaija 23.5 %
Saastuneimmat vihannekset:
lehtiselleri 94.1 %
kukkakaali 84.6 %
porkkana 81.7 %
paprika 81.5 %
peruna 81 %
Vähiten saastuneet vihannekset:
sipuli 0.7 %
pakastettu sokerimaissi 3.8 %
parsa 6.7 %
pakastetut sokeriherneet 22.9 %
parsakaali 28.1 %
Näissä listoissa minut herätti maininta porkkanasta. Lidlistä saa välillä kohtuuhintaista ja hyvää (mutta saksalaista) luomuporkkanaa. Olen ollut aina vähän kahden vaiheilla valitako saksalainen luomu- vai suomalainen tavisporkkana. Pirkka-luomuporkkana on kotimaista. Hinta muistaakseni 2.39e/kg. Ei ihan kohtuullinen mielestäni, mutta siihen nyt kuitenkin taidan tästälähin kallistua...
Espanjalainen lehtiselleri ei vakuuta, oli sitten luomua tai ei. Hollantilainen paprika ja (suomalainen) peruna ovat käytännössä myös jo ulkona ostoskoristani. Kukka- ja parsakaalia saa ainakin sillointällöin luomuna Lidlin pakastealtaasta ja ihan kohtuuhintaisena. Avocadon (valitsen aina Perulaisen), ananaksen ja sipulit voi siis tällainen "ei ihan sata lasissa" luomuaiheeseen vihkiytynyt valita tavislaatuisinakin.
Omenaa tai mansikkaa en ole enää pitkään aikaan huolinut kuin luomuna. Omena taitaa olla hedelmistä se, josta eniten jatkuvasti varoitellaan. Lidlin luomuomput ovat ihan hyviä.
Tämä kuva ei liity luomu vihannes- tai hedelmälistoihin, mutta kehujen arvoinen tuote mielestäni: Pirkka Luomu Riisikakut. Hinta on käytännössä sama kuin tavallisissa edullisissa riisikakkuversioissa, mutta maku vain kertakaikkiaan on ihan paras. (Natriumpitoisuus 1% kun se useimmissa riisikakuissa on 2%.) Nämä ovat useimmiten hakusalla Cittareissa. Tänään taas tyhjensin hyllyn kun heitin neljä viimeistä pakettia omaan kärryyni.
Myös Valion Luomu Turkkilainen jogurtti on usein loppunut hyllystä. Tämä on kieltämättä hyvää. Tosin tietysti ostaisin mieluummin pastöroimatonta vaihtoehtoa, mutta sitä en ole vielä löytänyt.
Kananmunistakaan en tingi. "Muna/pää sääntö lapsillekin" :D Vähemmän mutta parempaa.
Tänään piipahdin poikkeuksellisesti Mini-Manissa. Sieltä mukaan Luomu Makaronia - neljä pussia eurolla. Vehnää en enää paljonkaan käytä mutta otin nyt nämä jemmaan jos joskus tarvitsen... Käyttöpäivääkin kun näyttäisi olevan :D
Ryynit ja hiutaleet myös luomuna. Hintaero tavallisiin ei ole suurikaan.
Tämäkään ei varsinaisesti aihetta sivua mutta pastöroimattomasta maidosta valmistettuja juustoja löytyy mm. Arla emmental juustoista. Pastöroimattomasta maidosta valmistetut juustot tunnistaa sanoista "termisoitu maito" tai "lait cru". (Mustaleima nyt Cittarissa tarjouksessa.) Erityisesti Antti Heikkilä on pastöroimattomasta maidosta valmistettujen tuotteiden vakuuttava puolestapuhuja.
Aiemmasta Valitse nämä luomuna - postauksestani löydät hiukan erilaisen listan kasvinsuojeluainejäämiä sisältävistä ruoka-aineista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti