tiistai 5. helmikuuta 2013

Pinaattiletut - gluteeniton



Tänään tuli taas vahingossa aika hyvä setti: Tattari-pinaatti-letut.

Taikinapohja
1 litra tattariryynipuuroa (paksuhkoa)
6 palaa Lidl pakastettua luomupinaattia
4 munaa
3dl maitoa
2-3dl Keskisen myllyn gluteenitonta tattarijauhoa
1/2dl oliiviöljyä
1/2tl ruususuolaa.

Lisukkeiksi smetanakastike
1 purkki Deliciest smetanaa johon sekoitin noin 
10cm pätkän purjoa
2 puristettua valkosipulinkynttä
1/4tl ruususuolaa
1/2tl mustapippuria.

Hapankaalia, hapanpunajuurta sekä puolukkaa keitettynä hillona ja raakasoseena. Lautaselle vielä reilu ripaus nokkosensiemeniä. Voimaruokaa :)


Taikina oli aika paksua ja nostelinkin sen lettupannuun ruokalusikalla. 

Tiedätte mitä mieltä olen teflonista keittiössä... Mutta vieläkään en ole löytänyt keraamista pikkulettupannua... Rautaista sellaista ei myöskään ole ainakaan kirppareilla eteen osunut.
Tässä siis kotini viimeinen teflon. Kakkuvuoankin olen jo löytänyt keraamisena. Myöskään muovikippoja ei enää ole. Olkoonkin että osa niistä on ihan turvallisia, mutta metalliset kulhot tuntuvat omilta.


Taputtelin paksun taikinan lusikalla ohuemmaksi ja paistelin lettuset miedolla lämmöllä.



Keliakia on onneksi suhteellisen harvinainen sairaus mutta eriasteinen viljayliherkkyys vaivaa joidenkin arvioiden mukaan jopa useaa kymmentä prosenttia Suomenkin väestöä.

James & Ron Braly & Hoggan: VAARALLISET VILJAT on kattava kirja aiheesta. Suosittelen tutustumaan jos hiukankin huomaat oirehtivasi viljoista. TÄSSÄ linkissä kirjan alkusanat. 

tattaripuurosta lettuja / gluteeniton pinaattilettu resepti / pinaattiletut puurosta / pinaattiletut tattarijauhoista

4 kommenttia:

  1. Jos meinaa mennä ihan keliakiatestiin niin sinne ei kannata mennä suoraan gluteenittoman ruokavaliosession jälkeen. Mahdollinen keliakia ei silloin näy testissä, koska gluteeniton ruokavalio on hoitanut suolinukkaa. Tällaisen neuvon olen kuullut. Keliakia toki on aika harvoilla, gluteeniyliherkkyys jo paljon useammilla. Sitä en tiedä että onko sille olemassa testit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! :) Tarkennan siis vähän..

      Eli kävin juttelemassa terkkarille jo syksyllä, ja hän lähetti minut saman tien verikokeisiin. Niissä ei kuitenkaan näkynyt mitään erityistä, mutta koska oireet jatkuivat yhä, päätimme kokeilla ihan näin käytännössä. Joissain tapauksissa keliakiahan ei välttämättä näy verikokeessa, mutta voi tietysti olla, että minulla on vain yliherkkyyttä tietyille(?) tai viljoille ylipäätänsä. Olo on nimittäin ollut niin erilainen nyt tämän viikon ajan! :) Ruoka -ja oirepäiväkirjan avulla lähdemme selvittämään asiaa koululääkärin kanssa helmikuun lopulla.

      Poista
  2. oi mitä lettuja <33 herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
  3. Lääkäri käski minun pitää vehnättömän kuukauden oireitteni takia, ja on kyllä toiminut, joten luulenpa että rämä vehnätön ei jää yhteen kuukauteen. :) Mutta ilman kunnon ohrarieskaa en kyllä tulisi toimeen :D

    VastaaPoista