torstai 22. tammikuuta 2015

Spagettikastike ja bataattinuudelit - gluteeniton



Back to basics - spagettia ja jauhelihakastiketta - ainakin melkein :)

Olen kerran aiemmin postaillut jotain vastavaa kasvisversiota jauhelihakastikkeesta. Tälläkertaa annos on käytännössä vegaani ja tietysti gluteeniton. Spagettina käytin meidän suosikkia, bataattinuudeleita ja koko neljän henkilön spagettiannoksessa viljatuotteita (tattaria) on vain vajaa desi. Kastikkeen aromi nosti jopa viisikymppisen lihansyöjämiehen sohvanpohjalta hellan ääreen ihmettelemään huushollissa leijuvaa hyvää tuoksua - kokeilkaapa toimiiko teillä :)

Kasvispastakastike ja bataattinuudelia

1rkl oliiviöljyä 
1 Alpro luomutofupakkaus raasteena
2-3 sipulia pilkottuna 
5-10 valkosipulinkynttä pilkottuna 

3/4dl tattarijauhoja (Keskisen myllyn gluteeniton) 
25g voita (tai vegaanista kasvisrasvaa)
5dl vettä 
1 luomu kasvisliemikuutio
1/2dl ketsuppia 
1rkl soijakastiketta 
1/4tl chipotlea eli savupaprikajauhetta (tai maun mukaan - chipotle mausteseosta enemmän)
1/4 tl rouhittua mustapippuria

250g bataattinuudeleita 
1tl ruususuolaa (Masajo)

Laita aluksi nuudelivesi kiehumaan. Noin 3l vettä ja 1tl ruususuolaa.

Raasta tofu karkealla terällä. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuumenna wokkipannussa (tai reilun kokoisessa paistinpannussa) öljy ja pyörittele tofu-sipuli seosta pannulla kohtuulämmöllä kunnes ovat kevyesti ruskistuneet.
Tee toiseen pannuun (rautapannu) ruskean kastikkeen pohja. Sulata voi, lisää tattarijauhot ja sekoittele kohtuulämmöllä kunnes seos on kunnolla ruskistunut. Lisää vesi ja sekoita huolellisesti. Lisää mausteet ja anna kiehahtaa.
Kaada ruskea kastike tofu-sipuli pannulle. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää vettä, jos kastike alkaa saostua liikaa.

Keitä nuudeleita ohjeen mukaan, noin 10 min. Kaada lävikköön ja huuhtaise nopeasti. Lautaselle lisätään halutessa juustoraastetta ja tuoreyrttejä

Alpro tofu on luomulaatuista ja ihan kohtuukilohintaista. Toimii hyvin raasteena. Maailmassa viljelty soijapapu on jo suurimmalta osaltaan geenimuunneltua (yli 80% jos nyt yhtään oikein muistan) - asia joka erityisesti soijatuotteita valitessa kannattaa muistaa.
Petoksen siemenet - valaiseva ja mielenkiintoinen kirja aiheesta.


Tattarijauholla voi mainiosti korvata normivehnäjauhot ruskean kastikkeen pohjana. Tykkään, että ruskeassa kastikeessa seoksen pitää ruskistua ihan kunnolla. Kannattaa varata vesi ja vispilä valmiiksi pannun viereen - kun voi-jauhoseos on parhaimmillaan, se on vain sekuntien päässä palamisesta - siinä kohtaa ei voi lähteä kaivolle :)

Tykkään tästä luomu kasvisliemivalmisteesta - sopii keittoihin ja kastikkeisiin. Kastikkeen voi maustaa myös parilla ruokalusikalla tomaattipyrettä, mutta ketsuppi toimii ehkä paremmin.

Chipotle on minulle parin vuoden takainen tuttavuus - ja lunasti paikkansa keittiössäni kertakokeilulla. Ihan mahtava mauste esim. pastaruokiin ja kaikkiin texmex-tyyppisiin patoihin.

Mrs Dash on suolaton chipotle mausteseos - ei niin tulinen kuin pelkkä chipotle. Sopii mainiosti esim dippikastikkeisiin ja yleismaustamiseen.

Frontier chipotle on pelkkää savustettua jalapeno chiliä - aika tulinen, mutta täyteläinen mauste. Varovasti tätä alussa :) Jos chipotle on uusi tuttavuus, tutustele aluksi vaikka mausteseokseen.

Nämä olen tilannut iHerb-nettikaupasta. Tilatessa kerään pakettilähetyksen aina niin lähelle korkeinta mahdollista painomäärää (noin 1,8kg postipakettina) kuin mahdollista - kaikki mukaan mahtuvat tulevat samoilla kuluilla. Toinen mihin tähtään, on yli 40$ loppusumma - siitä saa 5% alennusta. Mausteet ja tee ovat hyviä paketintäytteitä - edullisia ja kevyitä.

Tästäkin olen ainakin kerran teille vinkannut - bataattinuudelit. Ovat tosi tervetullutta vaihtelua gluteenittomassa spagettivalikoimassa. Bataattinuudelit ovat tosi ruokaisia - turpoavat reilusti keitettäessä. Puolikas paketti (noin 250g) kuivanuudeleita on hyvin riittävä annos neljälle ruokailijalle. Keitetyt nuudelit ovat läpikuultavia ja venyvän sitkeitä - tykkään rakenteesta. Näitä ostan etnisistä ruokakauppoista. 500g paketti / 4,50€ Jkl Asian food.
Etnisistä ruokakaupoista löytää usein mielenkiintoisia käännöksiä - nämä bataattinuudelit ovat suomalaisen selostetarran mukaan "makeita perunatärkkelysnuudeleita". Uskokaa minua, älkää lappua - eivät ole makeita :D






kasvispastakastike vegaani resepti ohje helppo gluteeniton spagetti bataattinuudelit pastakastike

12 kommenttia:

  1. Nuo bataattinuudelit ovat mielenkiintoisen kuuloisia - ja näköisiä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)
      Meillä kyllä kaikki tykkäävät. Rakenne on jännästi sitkeä ja nuudelit ovat tosi pitkiä. Silppuan niitä aina ihan suosiolla keittämisen jälkeen vähän helpommin syötäviksi. Onhan bataatti tärkkelystä, eli sitäkään ei määräänsä enempää kannata harrastaa, mutta ainakin valkoisen vehnäpastan korvikkeena parempi vaihtoehto.

      Käy kyselemässä etnisistä ruokakaupoista, tavan marketeissa en ole bataattinuudeleita nähnyt.

      Poista
  2. Mä heitän maustamattoman tofun aina pakastimeen. Sulatuksen jälkeen puristan siitä nesteet pois kuin pesusienestä ja heitän marinadiin. Imee marinadia kuin pesusieni itseensä, eikä tarvii liottaa koko päivää tai yötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Ansku :)
      MInäkin harrastan tofun pakastamista jos sitä sattuu jollain parinkymmenen sentin tarjouslaarihinnalla kohdalle. Pakastettuna se mureneekin sitten melkein itsestään - jos näin raasteeksi meinaa. Minä en ole koskaan harrastanut tofun marinointia, vaikka olisin käyttänyt pieneksi kuutioitunakin. Teen käytännössä aina ruokien pohjaksi jonkunsortin "sofriton" tai mausteöljyn. Sinne kun nakkaa tofun, niin maustuvat samalla. Soijaa käytän tosi vähän - en ihan usko että on mitenkään terveysvaikutteinen aines... Kuivabulkkia (rouhe tms...) en käytä ollenkaan. Hapatettu tofu on parempi vaihtoehto. Mielenkiintoisen kirjan joskus aikanaan luin aiheesta - hitsi kun en nyt muista kirjan nimeä - tai edes kirjoittajaa.

      Kiitos sinulle ruokavinkeistä - se linssipata on nyt vihdoin työn alla. Linssien käytön lopetin joskus aikoinaan, kun veriryhmädieetti ne minulta tyrmäsi. Meinasin nyt tehdä pitkästä aikaa. Tosin kyllä mielelläni lukisin kirjasta uudemman version - siinä on kuulema jotain tarkennuksia aiheesta.

      Mukava viikonloppua sinulle - hyvät lenkkikelit :)

      Poista
    2. Mikä sinun veriryhmä on? :)

      Poista
    3. B, joka taitaakin olla kaikkein sallivin veriryhmistä. Käytännössä siinä ei monta normiarjessa pois jätettävää elintarviketta ole. Sika, kana ja etanat - eivät haittaa minua :) Tomaatti ja avokado ovat myös B-ryhmältä kiellettyjen listassa, mutta käytän kyllä oman maan tomaatteja ja toisinaan valmista kastikettakin. Ihan mielenkiintoinen aihe - en nipota sen noudattamisessa, mutta jollain tasolla systeemiin uskon.

      Poista
  3. Nam! Bataatti nuudelista en ole ennen kuulluut. Pitäis kai joskus uskaltautua johonkin etniseen kauppaan, en ole koskaan käynyt, näyttävät siltä ettei sieltä osaa mitää ostaa. Mutta nytpä osaisi ainakin jotain :)
    Iloa iltaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piupau :)
      Kannattaa mennä ihan ajan kanssa tutkimaan. Monet mausteet ovat niissä huomattavasti edullisempia ja aromikkaampia. Myös riisituotteissa (nuudelit ja riisi) hinnat ovat usein huomattavasti marketteja alempia. Ainakin Jkl-liikkeessä omistaja on hyvin avulias kertomaan tuotteista ja antaa vinkkejä. Kielimuuri vähän hidastaa juttua, mutta kyllä reseptit aina jollain konstilla on setvitty :)

      Poista
  4. Bataattinuudelit kuulostavat kiinnostavilta! Pitäisikin tosiaan pitkästä pitkästä aikaa kokeilla avata jonkun etnisen kaupan ovi kun sellainen tulee vastaan.

    Tofua en harmikseni voi syödä, tykkäisin siitä kovasti mutta se aihauttaa kovan mahakivun. Mutta minä laitan ruskeaansoosiin jauhelihaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Maija :)

      Just eilen vertasin ihan mielenkiinnosta taas hintoja. Esim currytahnan kilohinta oli etnisessä kaupassa alle puolet Cittarin vastaavasta. Bataattinuudelit eivät ihan edullisinta pastaa ole, mutta ovat tosi riittoisia ja täyttäviä - enkä ole niitä koskaan nähnyt marketeissa.

      Soijaa syön minäkin tosi harvoin - käytän ainoastaan tofua pienen palan ja ehkä kerran-pari kuukaudessa. Meillä se ei haittaa kenenkään vatsaa.
      En minäkään fanaattinen lihan vastustaja ole. Tehotuotanto on asia, joka tökkii, riistaa ja järvikalaa toisinaan syön jos sitä sattuu ovelle kavereilta kulkeutumaan. Semmoinen systeemi vaan meillä, että mies tekee riista ja kalaruuat - minua se aihe ei oikein inspiroi :)

      Poista
  5. Mielenkiintoinen tuttavuus nuo bataattinuudelit. Täytyypä pitää silmät auki, josko törmäisi moisiin.

    Ja tuotepakkauksen käännöksestä sen verran, että bataatti on englanniksi sweet potato eli ei tarkoiteta, että nuudelit olisivat makeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)

      Meillä ollaan tykästytty. Ovat tervetullutta vaihtelua riisinuudeleille.

      Sweet potaton on kauppias lienee sanakirjasta rustannut makeaksi perunaksi :D

      Poista