tiistai 7. lokakuuta 2014

#kovahomma

Eilisen instapäivityksen hashtag oli #kovahomma - ja olisi siihen tietysti voinut lisätä vielä sen toisenkin kuvaavan, #kauheasotku...
Oletko jo ehtinyt tehdä sitä hapankaalia? Tämän viimeisen kerran vielä vinkkaan aiheesta - ja palaan jankuttamaan siitä taas ensi syksynä :)

Hapankaalitalkoolista: 7kg kaalia, (4 sipulia, 10 valkosipulinkynttä, 20g piparjuurta, 2 porkkanaa) 1/2dl Masajo ruususuolaa, sanko, iso pulikka, yhteensä noin 8 litran edestä isoja lasipurkkeja, muutama nyrkin kokoinen kivi , kolmen litran pusseja (rullassa), tuorekelmua.

Erästä valmistuu noin 5kg hapankaalia - joka tarvitsee noin 7-8 litraa hapatusastiatilaa.
Viime viikolla Cittarista sai kaalia 0,59€/kg - sillä kilohinnalla noin 5kg satsi hapankaalia (mausteineen) kustantaa reilun vitosen

Periaatteessa kaalilla ja suolalla pääsee alkuun. Itse tykkään lisätä hapankaaliin aina reilusti sipulia ja valkosipulia. Porkkana tuo pirteää väriä. Myös piparjuurta kannattaa kokeilla. Seuraavaan satsiin aion lisätä kuminaa ja korianteria. Niitä en ole aiemmmin testaillut, joten en osaa vielä sanoa mitään niiden puolesta tai vastaan hapankaalin maustamiseen.

Jonkun vuoden takaisesta hapankaali -postauksestani löydät kuvallisen ohjeen tekoprosessista. Nämä kuvat kertovat siitä olennaisimman - paljon paukutusta ja sotkua :)

Siskolta tulee solkenaan kaalisilppua, minä senkun yritän pysyä tahdissa pulikan varressa. Tänään urakoimme noin 16kg raakakaalia. Se oli aikalailla kahdelle naiselle se raja, että homma vielä jaksoi innostaa. Enempää en olisi enää jaksanut - varsinkaan kun niitä pussejakaan vesilukkoa varten ei jemmoissa ollut ja lievästi tökki polkea vielä kahdeksan pintaan Valintataloon :D
Siellä niitä nyt kuitenkin taas on - komea rivi tekeentymässä :) Eikä nämä tähän jää - syyslomaviikolle on suunniteltu useammatkin hapantalkoot...


Vielä aloittelijan vinkkilistaa:

-Hapatus on helpoin laittaa alulleen kohtuullisen isossa astiassa. Kaupan isoimmat lasiset kurkkupurkit käyvät nekin. Vanhoja Ilveksen ja Karhun lasipurkkeja kannattaa metsästellä kirppareilta. Hapatusastioina ne eivät tarvitse kantta - ja kannettomia purkkeja saa edullisemmin.
En tykkää hapattaa muoviastiassa - se on ehkä tunnejuttukin, mutta epäilyttää myös äpäkän prosessin vaikutus muovipintaan - irtoaako siitä jotain... Virosta tai Venäjältä voisi löytyä kohtuuhintainen oikea hapatusastia - minullakin se on haaveissa mutta kyllä lasipurkeillakin pärjää hyvin. Lasipurkin pointti on myös kapeneva suuaukko - helpottaa suuresti vesilukon askartelua.

-Iso puunuija saattaa olla aika hakusalla - omani ostin kirpputorilta vuonna puujanuija... En osaa sanoa, onko näitä isoja (halkaisija 8-10cm) nuijia kovin yleisesti kaupoissa. Kirpparilta uskon löytyvän helpommin. Tavan puinen perunasurvin on kyllä liian rimpula tähän touhuun.

-Painokivinä minulla on vanhat kiuaskivet - niissä ei ole mitään orgaanista pinnassa. Säilytän samoja kiviä vuodesta toiseen ja desinfioin ne vielä kiehauttamalla ennen käyttöä.


2 kommenttia:

  1. Tämä ohjehan tuli kuin tilauksesta, olen kans miettinyt hapankaalin tekoa, josko sitä yrittäisi ihan itse...

    VastaaPoista
  2. On ollut kiva lukea näitä sun hapankaalipostauksia! Erityisesti tuota hapankaalin tekemistä suoraan lasiastiaan. Tein viime vuonna elämäni ensimmäisen satsin (10 kg) viinipönttöön ja siirsin hapankaalin valmistuttuaan lasipurkkeihin. Maultaan se oli todella hyvää. Mulla on kellarissa myös sellainen "perinteinen" savinen 10l hapatusastia ja suunnittelin käyttäväni sitä tänä syksynä. Tiedätkö, onko siinä tarkoitus vain hapattaa se kaali ja siirtää se sen jälkeen pienempiin purkkeihin vai käydä hakemassa sitä hapankaalia aina vain samasta astiasta? Missä vaiheessa suljet noi sun lasipurkit kannella? Entä säilyykö hapankaali niissä isoissa käytössä olevissa (eli joista otat hapankaalia) lasipurkeissa hyvänä? Kiitos vastauksistasi!

    VastaaPoista