perjantai 5. syyskuuta 2014

Samalla reissulla


Jos joku pitäisi hortaharrastuksen ykköstuotteeksi nostaa, niin valitsisin nokkosensiemenet. Tässä eilisen saalista - yön yli lauteilla kuivahtaneita ja sihdin läpi putsattuja siemeniä

Samalla siemenreissulla löytyi uutta nokkoskasvustoakin - mukaan piti tietysti kerätä sangollinen latvatupsuja.

Senkin verran on tähän ikään oppinut, että kun lähtee keräämään nokkosen siemeniä, niin mukaan kannattaa ottaa myös sieniveitsi ja poimia talteen ne polulle osuvat.

Ja rohmu - se on oltava matkassa aina (köytä selkään, siellä kulkee ihan huomaamatta) - ja jokunen tyhjä pussikin taskuun. Samalla reissulla voi aina pyyhkäistä muutaman rohmullisen tuoreita marjoja jääkaappiin syömämarjoiksi - nyt puolukat alkavat olla hilkullaan kypsiä.

Tuoreista puolukoista ja kaurahiutaleista valmistui pikapuuro iltapalaksi.


Mustikatkin ovat vielä ihan täydessä iskussaan - isoja ja meheviä.


Aamupalaksi tuoreita mustikoita - päälle siitepölyrakeita. Niihinkin olen koukuttunut jo vuosia sitten.


Ja napattiin tietysti metsästä lähtiessä mukaan vielä puhdistussaunatarpeet illaksi.Evästä - sitä pitää aina olla mukana riittävästi - että on mitä tarjota yllätysvieraillekin. Kaverit eteläisestä Suomesta sattuivat ajamaan ohi - ja tuli siiihen pappakin juttusille. Olipa mukava tavata taukopaikalla :)

Hirvikärpäsiä - samalla reissulla saatiin niitäkin. Viimeisen kaivoin hiuksista seuraavana yönä - vaikka illalla saunoin ja pesin hiukset ihan shampoolla... Taitaa olla aika paha vuosi tulossa níiden suhteen? Miten muualla?

14 kommenttia:

 1. Kiitos - löytyy hirvikärpäsiä Turunkin seudulta ihan kiitettävästi, mutta ei kuulemma joka paikasta;)
  Ja ovat nuo sinun saaliisi ihan uskomattomia - osaat kyllä hyödyntää kaiken, mitä Suomen luonto tarjoaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips vaan :)
   Periaatteessa tiedän - ja varmaan moni muukin tietää paljon siitä, mitä kaikkea luonnosta voisi kerätä ja hyödyntää eri tavoin. Ongelmana vaan on, että tulisi aikaseen laittaa opit käytäntöön ja rutiineksi...
   Vaikka nytkin jotain vähän tulee otettua, niin ei vielä pientä osakaan mitä kaikkea olisi tarjolla :)

   Poista
 2. Voi Johanna, nämä sun jutut käy suoraan sydämeen!! Tuli niiiiin kova halu itelläki rueta kerää nokkosen siemeniä, että tuossa iltalenksallaki huomasin koko aika vilkuilevani näkyisikö nokkospusikkoa :D ihanaa, että jaksat jakaa tämän kaiken!! T. Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu - sydämelliset kiitokset kommentista :)
   Nokkosensiemeniä on kyllä tosi mukava keräillä - en tiedä mistä syystä... Tai sitten tiedostamattomasti jo keho kertoo mitä voimaruokaa ovat ja siitä tulee sitten into niitä hakeakin?
   Vielä ehtii niitäkin - ja monta muuta... Mukavaa syysviikkoa sinulle :)

   Poista
 3. Terkkuja nokkospusikosta =) Tuleekohan niiden poltteelle immuuniksi, jos tarpeeksi ryskää puskassa? Mahtava saalis sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kaima :)
   Nyt kun siitä mainitset, niin uskoisin että tulee... Justiinsa sitä nimittäin mietin - ennen laitoin alle puuvillahanskat ja päälle paksut talouskumihanskat. Nyt riittää pelkät ohuet kertakäyttöhanskat - eikä paljon tule edes käsivarsia varottua.
   Nokkosen siemeniä on kyllä mukava keräillä. Jatkokäsittelykin on tosi helppoa - kuivuvat nopeasti vaikka pelkässä huoneenlämmössä.

   Poista
 4. Nokkosten siemeniä kerätessä oli tosi kätevät nahkahanskat. Ja tietysti pitkähihainen!

  VastaaPoista
 5. Kyllä kiitos, hirvikärpäsiä on.

  Tämäkin sinun juttusi pudottaisi silmät Ameriikan ihmisiltä; että näin omavaraisia ovat pohjoisen Euroopan alkuasukkaat! Elävät keräilytaloudessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä - on täälläkin - metsään jäi vielä monta vaikka aika paljon kannoin kotiinkin...

   Sitä jaksan aina vaan ihmetellä, miten suomalaiset eivät enempi jokamiehenoikeutta käytä... No, omalta osaltani olen opettanut jälkikasvulle marjapaikkoja ja rohmun käyttöä :) Toivottavasti tämän blogin kautta innostanut myös jokusen lukijankin rohmukaupoille ja metsäretkille :)

   Poista
 6. Samaa mieltä anonyymi Anun kanssa, että juttusi käy suoraan sydämeen. Ja ennen kaikkea kun opin koko ajan uutta. Jos en olisi flunssassa saattaisin kanssa lähteä etsimään nokkospuskia, saunapäivä isännällä (itse huono saunomaan), niin voisihan niitä kuivatella jälkilämmössä. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Nokkonen on ehkä se helpoin hortakasvi. Lehdet tunnistaa jokainen ja siemeniäkin on mukava kerätä. Kannattaa kyllä ottaa sato talteen, jos vain nokkosia nurkilta löytyy.

   Poista
 7. Onko normaalia että nokkoset haisee kamalalle kun niitä kuivattaa :D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa :D
   Enpä ole moista huomannut - piti oikein käydä varsin haistamassa lauteilla kuivuvaa satsia :)
   Tuoksuvat vihreälle minusta - sellaiselle voimavihreälle :)

   Poista