maanantai 8. syyskuuta 2014
Huuhtele salaatti
-Huuhtele salaatinlehdet. -Huuhtele lehtikaalin lehdet. -Huuhtele mangoldinlehdet huolellisesti.
Yksinkertainen ruoanvalmistelurutiini sivutaan resepteissä useimmiten ja lähes aina yhdellä sanalla - huuhtele - koska osaahan jokainen huuhdella? Ja toisinaan lausetta vielä painotetaan sanalla "huolellisesti".
Mitä se huuhtelu sitten yksinkertaisesti tarkoittaa? Huuhtelua kylmällä vai kuumalla? Uloin kerros jäävuorisalaatin kerästä - vai irrottellaanko kaikki lehdet? Entäpä yrtit?
Huuhtelulla kyllä päästään eroon irtoroskista ja etanoista, mutta huuhtelu vedellä ei valitettavasti poista mahdollisia taudinaiheuttajia tai torjunta-ainejäämiä.
Nyt parhaaseen satoaikaan käytän päivittäin ison nipun monenlaista vihreää omalta kasvimaalta - salaatteja, lehtikaalia, mangoldia, yrttejä... Ne kaikki kasvavat heinäsilpulla katetussa mullassa avomaalla - eli varsissa saattaa piilotella etana ja sekaan on karissut havunneulasia ja puiden siemeniä.
Yksinkertaisinta, nopeinta ja mielestäni jopa puhtainta jälkeä saa huljuttelemalla koko lehtilastin vadissa - systeemillä säästyy vettä, aikaa ja huuhtelijan hermot.
Juoksevalla vedellä huuhtelu kuluttaa vettä moninkertaisesti ja juokseva vesi tahtoo roiskuta aika laajalti pöydille ja huuhtelijan rintamuksille erityisesti isoja (mangoldin, lehtikaalin) lehtiä ja varsia pyöritellessä.
Sitäkin olen mieltä, että vadissa huuhtelu on hellävaraisempi tapa erityisesti ohuita salaatinlehtiä käsitellessä - vadissa ne säilyvät kauniimpina ja ehjinä. Plussana vielä sekin, että vativeden saa laskea salaatteja huuhdellessa mahdollisimman kylmänä - tarvittaessa sekaan vielä kourallinen jääpaloja piristämään helteessä tai säilytyksessä nuupahtaneita lehtiä.
Siinä vaiheessa kun itse hoksasin vanhan kunnon tiskivadin tarpeellisuuden, ostin ensimmäisen sopivan jostain tarjoustalosta eurolla. Tämä kahvallinen neliömalli toimii ihan mainiosti perusaltaan päällä - se asettuu kahvojen varassa altaan päälle tukevasti. Muistaessani voisin tietysti etsiskellä vaikka mustan, (paremmin sisustukseen sopivan) vastaavan - onkohan olemassa?
Tiskivatia käytän päivittäin paitsi kasvisten huuhteluun, myös välijemmana koneeseen meneville astioille - kun ei toimi ainakaan meillä se "suoraan koneeseen" -sääntö... Vatiin likaiset astiat piiloutuvat hetkeksi käsistä eivätkä sotke tasojen pintoja.
Lauantain pinaattifetapastan sekaan pääsi mangoldin-, punajuuren- ja lehtikaalinlehtiä sekä reilu nippu persiljaa.
Sunnuntaina sosekeittoa kesäkurpitsasta ja lehtikaalista - samaan soppaan eilen ylijääneet varsikappaleet.
Huolellisella huuhtelulla omatunto - ja ruokakin on puhdasta etanoiden ja multahippusten osalta :) Mutta ne taudinaiheuttajat ja torjunta-ainejäämät... Siihen paras apu on käyttää kotimaisia kasviksia ja juureksia - mahdollisuuksien mukaan itsekasvatettuja ja ulkomaisten hedelmien sijaan suomalaisia luonnonmarjoja.
"Eniten tutkittiin ulkomaisia omenoita, sitrushedelmiä, mansikoita, lehtisalaattia, tomaattia, paprikoita ja kurkkua. Useimmat appelsiinit, mandariinit ja omenat sisälsivät torjunta-ainejäämiä. Jäämiä oli myös joka toisessa lehtisalaatissa, paprikassa, mansikassa ja vadelmassa, joka kolmannessa kurkussa ja joka neljännessä tomaatissa. Eri torjunta-aineiden määrä yhdessä tuotteessa oli yleensä 1 – 4."
-Virtuaali AMK, Kasvisten turvallisuus
Että tämmöisiä mietin tässä keittiön pöydän ääressä teekuppini kanssa, syyskuisena maanantai-aamuna... Pienet on ongelmat ja helppoja ratkaisut minulla arjessa kun euron tiskivadilla selviää :)
salaatin huuhtelu resepti ohje
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Tuo huuhtelu onkin tosi tärkeää etenkin itselläni nyt, kun olen raskaana ja toksoplasmoosin riski maassa kasvaneessa aina on (enkä sitä ole siis itse sairastanut). Hyvällä ja huolellisella huuhtelulla riskin voi minimoida. Ilmeisesti tokson riski kuitenkin on aikas vähäinen, koska olen pienen ikäni muun muassa napsinut porkkanoita maasta vain pyyhkäisten ne lahkeeseen tms.. ja verikokeessa ei silti vasta-aineita näkynyt.
VastaaPoista-Anu