sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Päivä vapaata

Nyt kun kasvilavan multa on lapioitu ylös ja putsattu tyrninjuurista...

...ja vuorattu montun pohja viiralla....
...ja pesty se lava ja kylvetty sinne rucolat ja lehtikaalit...

...ja levitelty peräkärryllinen hevonpeetä...
...ja raivattu viljelykehikot ja kalkittu ne...


...ja perattu mansikkamaa...


...ja poistettu marjoneet karhunvatukan oksat ja tuettu tyrnipensaat ja ruukutettu varastaimet...
...ja päästetty linnut kesälaitumille...

...ja ruukutettu talven yli säilyneet yrtit...

...ja putkitettu kesäkeittiöön vesihana...

...ja ilmattu ja kalkittu ja lannoitettu nurmikko...

...ja rakennettu kolme uutta kompostikehikkoa...

...ja kylvetty ja koulittu luppo ajat...
Nyt voi ottaa päivän vapaata ja ajaa Lahteen yökylään. Lean kanssa ollaan purjehdittu Tyynenmeren yli - jos käytäisiin tällä kertaa vain satamassa kahvilla :)

Mukavaa keväistä sunnuntaita sinullekin.


20 kommenttia:

 1. Paljon on vielä hommaa!
  Leppoisaa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
 2. Hei mikä on tuo kasvi, joka komeilee kottikärrykuvan alla? Monesti lenkillä ollessani olen pihoissa ihastellut (jos nyt samaa on ollut:-) ) taitaa läpi talven vihreänä olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :) Havu on Smaragd -timanttituija. Se on kauniimpi väritykseltään ja kasvutavaltaan kuin Brabant - eli sitä kyllä suosittelen ainakin yksittäiskasvina.
   Kotimaiset jalokuuset ovat mielestäni hienompia ja suomalaiseen maisemaan sopivampia pikkupuita, mutta osa niitä on sitten hiukan vaativampia kasvatettavia - minäkin olen vihertänyt pihaa tuijilla. Kannattaa seurailla kevään tarjouksia - tuijia on usein kampanjatarjouksina isoissa puutarhamyymälöissä.

   Poista
  2. Kaunis on havukasvikin, mutta tarkoitin samassa kuvassa lehtevämpää kasvia :-) anteeksi epätarkkuuteni ;)

   Poista
  3. Hei :)
   Alppiruusut - ne on minun suosikkeja. Talvella pakkasilla lehdet kiertyvät rullalle, mutta säilyvät vihreinä. Kannattaa valita suomalaisia kantoja - ja tietysti katsoa paikka, osa kun kasvaa monen metrin korkeuteen - tai tosi leveäksi. Tykkäävät varjoisasta ja kosteahkosta paikasta. Aluskasviksi olen laittanut taponlehteä.

   Näitä aion itsekin hankkia tänä vuonna lisää. Taimien hintataso vähän vaihtelee vuosittain, mutta ensi tuntumani on että nyt ovat kohtuuhintaisia ja hyvän kokoisia.

   Poista
 3. En voi muuta kuin nostaa hattua ja kumartaa!! Upeaa!! olen sanaton :))

  -Sariitta-


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sariitta :)

   En osaa kuin ihmetellen kiittää kommentista :) Omat touhut ei ikinä tunnu miltään ihmeellisiltä - pieneltä puuhastelulta tositekijöiden rinnalla. Kokeilen pihassakin vähän sitäsuntätä - ei ollenkaan oppikirjojen mukaan mene monikaan juttu :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos kaima :)

   Ei sitä itse osaa ollenkaan niin katsoa :) Aina vaan on joku muka kesken ja visioita enempi kuin valuuttaa ja intoa. Toisaalta en ehkä osaisi "päästää" pihaan ammattilaista laittamaan kaikki kerralla kuntoon. Oman pihan idea on kuitenkin paljolti siinä että se on oma - yrityksen ja erehdyksen kautta.

   Poista
 5. Hattua nostan minäkin ja kysynpä samalla, että millä lannoitat tomaatin taimia, näyttävät olevan niin mahtavan kokoisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista :)

   En ole lannoittanut vielä mitenkään. Mullassa taitaa olla jonkinverran potkua - se on viime syksyn alesäkkejä ulkokukkien ruukkumultaa.
   Nyt kevät onkin viileämpi kuin viime vuonna ja tomaatit kiipeilevät jo sisällä pitkin seiniä... Viime keväänä laitoin kaikki ulos 12.5. Nyt taitaa mennä myöhempään.

   Poista
 6. Maailman paras blogi! Sellanen kyssäri vaan, että mitä mahdollisuuksia meikäläisellä on kasvattaa yhtään mitään pelkästään ruukuissa? En omista kuin kämäsen ikkunalaudan, en edes parveketta avomaasta nyt puhumattakaan. Kasvaisko esimerkiksi purjo ikkunalaudalla? Yrtit ja salaatit saisi vissiin kasvamaan...?

  -Myy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Myy :)

   Jos pelissä on vain "kämänen ikkunalauta" niin yrtit on ehkä se tuottoisin vaihtoehto. Jos omia multia ei vielä ole, niin kannattaa perehtyä hortoiluun. Luonnosta saa ihan lukemattomia lajikkeita salaateista yrtteihin. Alussa villisalaatti on vähän kipakkaa, mutta aromeihin voi totutella sekoittamalla niitä tavan salaatin sekaan.
   Kannattaa nyt keväällä kerätä myös kaikkia mahdollisia lehtiä kuivattavaksi. Nistä saa teetä ja viherjauhetta leipomuksiin.

   Poista
 7. Toistan itseäni. Olen tämän sanonut ennenkin mutta sanon taas: olet aikaansaavin ihminen, mitä tiedän!!!
  t. Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi :)
   Kyllä minulla niitä saamattomuudenkin hetkiä on - en ollenkaan itseäni laske tosi tekijöiden joukkoon.

   Poista
 8. Ei voi kuin ihailla tuollaista tarmokasta naista, olet ihan uskomaton ja voit rauhassa pitää parikin vapaapäivää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Pidin sitten loppujen lopuksi kuusi vapaapäivää... Enkä täällä kotona mitään ihmettä ole saanut aikaseen senkään jälkeen - odottelen vaan niitä loppuviikon lämpimiä kumpparit ja siemenloota valmiina ovensuussa :)

   Poista
 9. Se on jännä miten lulee pyörineensä blogistaniassa jo vuosia ja sitten törmää kuitenkin uuteen blogiin. Ihmettelen etten ole ennen tänne eksynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kati ja kiitos kun tulit käymään :)
   Ihan mahtava puutarhan tietopankkiblogi sinulla. Tutkin koko historian joku päivä ajan kanssa.
   Kiva oli tutustua puutarhaasi :)

   Poista