maanantai 26. toukokuuta 2014

Kotipesä

Eipä tainnut arvannut sinitiaisparikunta pesää rakentaessaan, kuinka asunnon arvo tulee nousemaan kevään mittaan... Siilitkin ovat taas löytäneet tutulle ruokintapaikalle raparperin ja karhunvatukkapuskien taakse.Nostin keväällä läppärin kirjastonnurkasta keittiöön. Tässä koneella istuskellessa olen samalla saanut seurata tiaispariskunnan pesäpuuhia ja siilien tallustelua terassilla.
Ikkunalasin läpi napatun "insta-laatukuvan" pointtina on nurkalla kukkiva omenapuu. Kotipesään oli hyvä näköyhteys niin kauan kuin köynnöshortensia tuli lehteen :)"Huoltojoukot ovat päivystäneet jo pitkän aikaa puhdistamassa hedelmäpuita tuhohyönteisistä. Linnut ruokkivat poikasiaan hyönteisillä ja muilla pikkueliöillä, vaikka aikuisina söisivätkin siemeniä. Pesivä tiaispari voi putsata vuodessa 30 kilon verran öttiäisiä pois puitani kiusaamasta. Ja meillä pesii monta paria! Kyllä kannattaa laittaa linnunpönttöjä!"

Tämän yllättävän faktan luin jokunen päivä sitten Tää on vielä kesken -blogista. Meillä on aina ollut omenapuissa linnunpöntöjä - ja vajan seinällä ja leikkimökin seinällä ja ison tammen suojassa...
Pikkupihalle on mahdutettu yli kymmenen linnunpönttöä ja lähes kaikissa oli vipinää tänäkin keväänä. Tiesin että linnut auttavat puutarhuria syömällä tuholaisia, mutta että yksi pariskunta tuhoaa yli kolmekymmentä kiloa monenmoista pientä pirulaista - se on aika monta pientä öppiäistä pois vastuksista :)

6 kommenttia:

 1. Kannattaa siis laittaa linnunpesiä puutarhaan :)

  VastaaPoista
 2. Radiossa joltain puutarhurilta kysyttiin, miten hän hoitaa omenapuidensa tuholaistorjunnan. Vastaus: linnunpöntöillä! Kertoi, että joka puussa on useampi pönttö. Tätä kyllä vähän ihmettelen, että haluaako linnnut pesiä niin lähekkäin. Mutta hyvä jos haluavat, sen parempi tarhurille (ja huonompi ötököille).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :) Ei minullakaan ole kuin pönttö/puu, mutta voisi totta kokeilla isoon tammeen ainakin paria pönttöä

   Poista
 3. Heippa. Laitoin sinulle tänään (vihdoin) s-postia. Ja kiitos :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija :)
   Laitan kirjan postiin ensi viikolla :)

   Poista