perjantai 15. tammikuuta 2016

Kauneutta keittiöstä

Vuodenvaihteen top-listoja löytyy useammastakin aiheesta - mutta erityisesti kauneudenhoitoa sivuten.

Nämä keittiökosmetiikkatuotteet ovat suosikkejani jo useamman vuoden takaa. Kaikista olen muistaakseni tänne blogiinkin jo joskus aiemmin vinkkaillut - mutta kyllä kai hyviksi havaituista voi muistuttaa toistamiseenkin?




1. Manteliöljy. (Sitä levitellessä sain hetki sitten ajatuksen kirjoittaa tämän postauksenkin.) Pakkanen kuivattaa ihoa - minulla kädet ja huulet ovat erityisen haasteellisia kohtia. Ihan parhaaksi päiväkäytön käsivoiteeksi nostan manteliöljyn - ja erityisesti tämän pikkupullon, jossa on nipsukorkki.
Manteliöljyä voi hieraista käsiin keittiössä touhutessa ihan joka välissä. Öljy imeytyy suhteellisen nopeasti - muttei haittaa vaikkei olisi ihan kaikki vielä imeytynytkään kun jatkat hommia. Normi vastarasvatuilla käsillä ei oikein voi koskea elintarvikkeisiin - manteliöljyssä ei ole mitään ylimääräistä, eikä se tuoksu miltään - eli voi hyvin voidella leivän vastarasvatuilla käsillä :)

Manteliöljy hoitaa samalla kynsiä. Olen huomannut, että jos viikon-pari muistaa hieroskella manteliöljyä useamman kerran päivässä kynsiin, niihin tulee tasaisempi pinta ja kynnet näyttävät silkkisen kiiltäviltä. Välillä pidän muutaman viikon kynsilakkataukoja ja hoidan kynsiä tällä öljyllä. Olen tilannut tätä tuotetta iHerb:iltä jo vuosia (118ml/3,52€). Hinta on edullinen - ja erityisesti arvostan käytössä näppärää kokoa & korkkimekanismia.

Tämä nimenomainen manteliöljypullo ei siltä osin ihan "keittiökosmetiikan" kriteerejä täytä, että käyttöohjeessa tuote on tarkoitettu ulkoiseen käyttöön. Manteliöljyä käytetään sekä keittiössä että ihonhoidossa - ruuanlaittoon ohjeistettuja öljyjä voi ilmanmuuta käyttää myös ihonhoitoon, mutta ihonhoitoon myytyä manteliöljyä en sekottaisi ruokaan.
Tähän manteliöljyyn olen kuitenkin tykästynyt nimenomaan tuon pullon käyttönäppäryyden takia. Tuote on tosi riittoisa - yksi 118ml pullo riittää holvatenkin käyttäen minulla käsien- ja kynsienhoitoon koko talveksi. Ja ovat tähän muutkin tykästyneet - löytyy ykkössijalta iHerb:in manteliöljyhaussa.



2. Kypsä kaurarouhe - Hirvelän. Paras kasvojen kuorinta-aine. Rakenne on juuri sopiva - rouhe on pehmeää ja hellävaraista, mutta kuitenkin tehokkaasti kuorivaa. Rouheen voi sekoittaa (kerta-annoksina) käyttämäänsä puhdistustuotteeseen - toimii niin geelimäisissä kuin maitomaisissakin puhdistustuotteissa.
350g/ noin 4€. Pakkaus riittää ihon kuorintaan vuosiksi... Eli käytä osa keittiössä vaikka leivontaan.



3. Käytetyt kahvinporot. Vartalon kuorintaan ihan paras tuote. Välillä käytän siltään - toisinaan lisään kosteisiin kahvinporoihin hiukan oliiviöljyä - tai jotain kaupan kuorintatuotetta (joissa ne kuorivat osaset ovat aika hakusalla :)
Kahvinporokuorinta jättää ihon pehmeän silkkiseksi. Vaikka kahvissa on vain minimaalinen määrä rasvaa, sen kuitenkin huomaa kahvinporoilla kuoriessa. Iho jää hiukan "öljyiseksi" - eikä yleensä kaipaa rasvausta kuorinnan jälkeen. Hoitava vaikutus tehostuu, jos poroihin lisää tilkan oliiviöljyä.
Varoituksen sanaa sen verran, että kofeiini imeytyy ihonkin läpi. Jos et juo kahvia, kuorinnan piristävä vaikutus voi yllättää. Toisaalta sitä voi hyödyntääkin - jos tiedossa on myöhäinen iltameno, kahvinporokuorinta pitää hereillä.



4. Kookosöljy. Koko kehon rasvaukseen. Riittoisa ja edullinen, tuoksuu hyvältä, ei sisällä mitään ylimääräistä. Kookosöljy on antibakteerinen - eli olen nyt jonkin aikaa kokeillut sitä myös "deodoranttina" kainaloihin - vielä en osaa sanoa toimivuudesta...
Kookosöljy ei imeydy ihoon ihan hetkessä - käytän sitä vain saunailtoina. Öljy levittyy ja imeytyy helpoiten saunalämpimälle ja hiukan kostealle iholle - ja loppuillaksi päälle voi pukea sellaiset kotivetimet, jotka eivät mahdollista rasvatippaa säikähdä.



5. Kananmuna. Sopii hentojen lasimaisten pitkien hiusteni pesuun. Jättää hiuksiin rakennetta ja kuohkeutta (tilannetta vertaan nyt siihen, etten normaalisti käytä mitään hiusten muotoilutuotteita). Pesee ja hoitaa samalla levityksellä. Kananmunapesu vaatii hiukan enempi viitseliäisyyttä kuin tavan shampoo. Vatkaan yhden kananmunan kuohkeaksi vesitilkan kanssa ennen saunaan menoa. Levitän vaahdon kuiviin hiuksiin aloittaen hiuspohjasta. Paras olisi, jos jaksaa laittaa ensin päälle kelmun (jotta kosteus säilyy saunoessa hiuksissa) ja sen päälle vielä hiuspyyhkeen. Toisinaan lipsun ja suojaan hiukset pelkällä froteisella saunahupulla.
Kananmunavaahto saa vaikuttaa hiuksissa löylyjen ajan. Pois pestessä lisään hiuksiin ensin hiukan vettä, "vaahdotan" hiukset ja huuhtelen normaalisti. Ainakaan omiin hiuksiini en tarvitse hoitoainetta.

Ja on minulla jokunen sellainenkin kosmetiikkasuosikki, joita löytyy ihan aiheeseen nimetyiltä osastoilta marketeista :) Listailen ne kiinnostuneille tässä joku ilta.

Mukavaa viikonloppua sinulle. Säästä lauantaiaamun kahvinporot illaksi saunaan :)

19 kommenttia:

  1. Kiitos näistä vinkeistä. Osa onkin jo tuttuja, mutta vaikka monesti olen aikonut kokeilla tuotakin kahvinporokuorintaa niin jotenkin se on jäänyt tekemättä. Nyt kunnostaudun :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi kaima :)
      Se on niin paras kuorinta. Nyt talvella kun kädet kuivuu, ollaan pyöritelty öljy-kahvinpuruseoksella väliin ihan vaan kädet tiskialtaalla. Kofeiini vaikuttaa minulle niin vahvasti, etten viitsi kuoria iltasaunassa koko kehoa jos aamulla on aikainen herätys - uni jää vähän levottomaksi sen jälkeen :)
      Kerropa joskus mitä tykkäsit.

      Poista
  2. kiitos vinkeistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan ja ole hyvä - kiva jos löytyi joku uusi ja akuuttiin tarpeeseen sopiva :)

      Poista
  3. Käyköhän kaikki öljyt myös ulkoisesti? Onhan sitä olemassa jos jonkinlaisia öljyjä...itse olen kokeillut iholle ja hiuksille kookosöljyä ja arganöljyä, molemmat ihan älyttömän hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi vaan :)
      Tuosta uskoisin että mikä ettei??? Elintarvikekäytön öljyissä ei varmasti ole ulkoisestikaan käytettynä mitään haittaavaa - mutta tietty sitten öljyjen imeytyvyyksissä on suuriakin eroja. Manteliöljy on käsiin sopivan juoksevaa (ainakin siis tämä mainitsemani laatu) ja se imeytyy nopeasti - esim. kookosöljy taas pyörii käsissä huomattavasti kauemmin. On minullakin monenlaisia erikoisihoöljyjä - osa tuhdimpia eikä niitä oikein voi edes levittää kuin paikallisesti. Rypsi-, rapsi tai auringonkukkaöljyjä en käytä kuin grillin pesuun - eli en ruuanlaitossa, enkä ihollekaan huoli.
      Kookosöljy on kehon iholle mielestäni sopivin - koostumus ja hintataso ainakin kohdallaan.
      Tuoksuöljyissä tietysti on sitten oma viehätyksensä. Joskus kun hennoo vähän panostaa, niin ainakin Argitalilla on ihania aromaattisia ihoöljyjä.

      Poista
  4. Kiitos näistä vinkeistä ja muistutuksista mitä kaikkea keittiöstä löytyy.

    Kookosöljy on kyllä niin ihanaa. Imeytyy hyvin sääriin ja toimii myös kun ajaa sääret. Minä käytän sitä myös märkiin hiustelatvoihin hoitoaineen sijaan näin pakkaskeleillä. Kookosöljydeodoranttia olen käyttänyt muutaman vuoden ja se imeytyy nopeasti kun sekoittaa siihen puolet maissijauho tai perunajauhoa. Laitan myös muutaman tipan eteeristä öljyä tuoksun vuoksi. Kahvinporot olen unohtanut ihan kokonaan. Johtunee varmaan siitä että olen tykästynyt käyttämään ruokasoodaa sekä kasvojen että vartalon kuorintana. Itse asiassa silloin ei edes tarvitse käyyttää saippuaa, koska ruokasooda pesee hellävarasesti ja sopii myös kuivalle iholle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi ja isot kiitokset uusista vinkeistä :)
      Sitä täytyy kokeilla, että miten se sooda oikein kuorii - kun on ihan jauhoa :)
      Minäkään en ole suihkusaippuaa käyttänyt oikeastaan ikinä. Jos satun shampoolla hiukset pesemään, niin sitä vaahtoa saatan kainaloihin pyyhkäistä samalla. Nyt tänä talvena kun olen tsempannut ihon rasvaamisessa, niin eka kertaa ei ole säärissä sitä "hämähäkinverkkoa". Pelkällä kookosöljyllä olen nyt vain kehon ihoa rasvaillut.

      Poista
    2. Sooda kannattaa sekoittaa pieneen määrään vettä niin että siitä tulee tahna.
      En minäkään kaupan saippuoita ole käyttänyt vuosiin vaan etten itse kaikki palasaippua suihkuun ja vessaan.

      Poista
  5. Eikö puutarha kutkuta vielä pahasti?
    Intiaanien perinnemaissia - kaunista kuin korut - jos vaikka ensi kesänä ehtisi hieman suuremmaksi kuin kesällä 2015, vaaleanpunaisia kurpitsoja - jos vaikka sisällä kasvaneet jättitaimet eivät kuolisi kesäkuussa kylmyyteen pihalla, kuten kesällä 2015, vesimeloniretiisiä - jos vaikka..

    Odottelen mielenhallintaani enskesän kylvöillle....

    Mun sormet syhyy...maissi...sanoinko mitä kasvaa johanna tomaattien rinnall? Jättikurpitsani oli viimevonn "poor things", jos nää sateenkaarimaissit... (toivottavasti pääsen yllättään hyvillä simenllä sut, oota vaan osoite hallussa).

    markettosastosuosikki ???k

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi - kiitos ihanasta viestistä - toit kesän :)
      Kyllä kutkuttaa - pahasti!!! Viime viikolla kaivelin jo siemenpussit esille - mitä tarviis hankkia kun viime syksynä ei osunut kohdalle yhtään alesiemenlaaria... Tänään onkin kevään ensimmäinen päivä - kuukalenterin kasvavan kuun oinaspäivä - eli suotuisa hedelmäkasvien kylvämiseen. Multapussi ja chilinsiemenet jo tuossa valmiina :)

      Siis onko sulla jotain ihanaa erikoista jemmoissa? Nyt jännittää :)
      Viime keväänä etsiskelin jättikyssäkaalin siemeniä muttei löytynyt meidän kaupoista. Nyt meinaan ainakin niitä tilata. Ja vähän taas laajentaa sitä uutta etupihan kasvimaata - ja rakennella yhden lauta-aitapätkän - ja istutuspöydän - ja semmoisen hyllykön mihin voisi jemmata varastaimista ja perennoiden siemenistä ja muista tehtyjä taimiruukutuksia - ja mitähän muuta :)

      Kesäterveisin Johanna :)

      Poista
  6. Käytän kuorintaan myös sokeria ja hunajaa. Ja hunaja vasta hiuksille tekee hyvää, sen jälkeen kun sen saa hiuksista pois. :)

    Hoitoaineena käytän etikkaa. Toimii hiuksiin yhtä hyvin kuin pyykkiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :)
      Hunajapurkki minullakin oli ennen saunassa, mutta on kyllä aika hanakkaa sotkemaan lauteet ja saunanovet... En sitä hennonu sen kummemmin levitellä - vain kasvoille - ja tuntuu kyllä toimivalta.
      Mulla hiukset ei oikeastaan hoitoaineita tarvi kun ovat niin lasimaiset muutenkin. Nyt talvella olen kanssa hieraissut jotain öljyä latvoihin kun ovat niin mahdottoman sähköiset - ainakin pesun jälkeen.
      Hunajaa en ole koskaan hiuksiin kokeillut - lähteekö ihan lämpimällä vedellä huuhtomalla?

      Poista
  7. kiitos hyvistä vinkeistä., aion heti testata kahvia kuorintaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi viestistä :) Kerropa joskus mitä tykkäsit kahvinporoista Kannattaa hieroa oikein rauhassa ja ajan kanssa - niin että koko keho punoittaa. Jos on saunakaveri paikalla, niin delegoi selän tehokuorinta siihen samaan hoitoon :)

      Poista
  8. Taas ihan mahtavia vinkkejä. Ja myös täällä kommenteissa, kiitos kaikille! Mutta pieni varoituksen sana tuohon kananmunahoitoon, olkaa varovaisia ettei saunassa ollessa ala sitten muna kypsymään päässä... ;) Siinä onkin sitten irrottelemista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan ja kiitos varoituksen sanasta :)
      Eipä ole meillä tuo kypsymisilmiö tullut koskaan kohdalle... Teoriassa kyllä tietysti on mahdollista, mutta pitää sitten olla jo aika kuumankuivakat löylytkin :D Vatkaan aina munan veden sekaan vaahdoksi - ja voi olla että se tuo jo riittävän kosteuden ettei "kypsymistä" pääse tapahtumaan. Hiukset ovat siis käytännössä aika märät. Jos hiusten päällä on kelmu, kosteus ei pääse imeytymään suojahuppuun tai -pyyhkeeseen. Eivät hiukset tosin ole mitenkään kökkiytyneet vaikka välillä laitan pelkän pyyhkeenkin suojaksi.
      Kuulee sitä monenlaista kun vanhaksi elää :D

      Poista
  9. Kivoja vinkkejä! Testasin tänään kahvinporokuorinnan kuiville säärilleni. Sekoitin käytettyjä kahvinporoja ja kookosöljyä, seoksella sitten kuorin sääreni. Nyt on siloiset sääret!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maikki :)
      Eikö ole hyvää tavaraa - molemmat :)

      Poista