lauantai 2. marraskuuta 2013

Tattarinen juustopiiras - gluteeniton

Tämän tattarisen piiraspohjan kehittelytyö jäi minulta aikanaan hiukan kesken. Tänään virittelin sitä vielä hitusen - nyt se on mielestäni paras tähän astisista gluteenittomista suolaisten piiraiden pohjista, mitä olen tehnyt.

Tätä pohjataikinaa voi käyttää tavalliseen pyöreään piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan. Taikinan rakenne on pehmeä ja se on helppo levittää nuolimellakin paistovuokaan. Olenkohan ainut, joka ei mielellään sotke käsiä taikinaan? En minä taikinaa käsissä pelkää, mutta leipomuksen aloituskynnys on aina matalampi, mitä vähemmän välineitä systeemiin tarvitaan. Ja jos käsiä ei tarvitse sotkea - vielä parempi.

Piiraan täytteitä voi varioida oman mieltymyksen mukaan. Tällä kertaa yhden piiraan pohjalle meni sipulia, pinaattia ja Cittarin tarjouksesta löytynyttä Feta-juustoa. Toiseen omalta kasvimaalta sadonkorjuusatoa: Purjoa, lehtikaalia sekä mascarpone-juustoa.

Gluteeniton suolaisen piiraan pohjataikina
100g voita
3rkl maitorahkaa
3rkl perunajauhoa
1 3/4dl Keskisen myllyn gluteenitonta tattarijauhoa

1rkl psylliumia, kokonaista kuiturouhetta - ei jauhoa (hippusen reilu rkl)
1dl vettä (älä ylitä määrää)
Sekoita psyllium veteen ja jätä turpoamaan taikinan sekoittamisen ajaksi. Laita huoneenlämpöinen voi ja loput ainekset kulhoon - sekoita sähkövispilällä. Lisää lopuksi geelimäinen psyllium-vesi-seos. Sekoita.

Hoks: Anna psylliumin turvota ainakin noin kymmenen minuuttia - kunnes se on ihan kunnolla paksua geeliä. Yllä olevassa kuvassa olevaan piiraastaikinaan lisäsin kiireissäni hiukan puolitekoisen psyllium-vesi-seoksen. Pohjaa esipaistaessa taikina hiukan valui reunoilta. Katso kuvaa - ei siis ollenkaan huono tullut - mielestäni reunoiltaan mukavan ohut ja rapea. Mutta varoitan nyt kuitenkin, ettet säikähdä ilmiötä :)

Laita irtopohjavuokan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Painele taikina vuokaan tattarilla jauhotetuin käsin - tai levitä nuolimella - sekin onnistuu. Pohja kannattaa ainakin irtopohjavuokissa jättää mahdollisimman ohueksi, jotta se paistuu kunnolla rapsakaksi. Irtopohjavuokan pohjalla käytettävä leivinpaperi ehkä hiukan estää taikinaa paistumasta ihan parhaalla tavalla, mutta välttelen kaikkea ruokakontaktia tefloniin. Irtopohjavuoka on ainut tefloninen astiani - en ole vielä löytänyt sille korvaavaa materiaalia.

Nosta pohjataikinan reunatkin aika ylös - taikinalla on tapana hiukan rullaantua esipaistossa. Eikä haittaa, vaikka täytteet eivät yllä ihan pohjataikinan yläreunan tasolle. Taikina on paistettuna hyvää ja rapeaa - sitä syö ihan siltäänkin :) Rei'itä haarukalla ja laita 200 asteiseen uuniin noin 12-15min..

Kuullota sillä välin viipaloitu sipuli ja pinaatit pannulla voi-öljy-seoksessa.
1rkl öljyä
10g voita
150g pinaattia (käytin Lidlin pakastettua luomupinaattia)
2 sipulia

100g fetaa kuutioina

Sekoita (siinä pohjataikinasta tyhjennetyssä :) kulhossa kerma, juustot, munat ja mausteet sähkövispilällä.
2 munaa
1dl kuohukermaa
1dl raejuustoa
1dl kovaa juustoa raastettuna (Parmesan tai Pirkka Grana Padano tai korvaa jollain tavallisella juustolla)
1tl basilikaa
1/2 tl rouhittua pippurisekoitusta

Levitä esipaistetulle pohjalle sipuli-pinaatti sekoitus. Lisää feta-kuutiot. Lopuksi kermaseos. Takaisin uuniin. Laske lämpö 175 asteeseen. Paista noin 50min. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.




Esipaiston jälkeen pohja näyttää näin muhevalta.

Esivalmistellut täytteet pohjalle

Kaiken päälle kerma-muna-seos ja takaisin uuniin.


Tässä toinen piiras jonka kanssa maltoin odottaa psylliumin turpoamista ihan rauhassa. Reuna pysyi kuosissaan paistaessa.


Suolaisten piiraiden pohjasuosikkini on kautta aikojen ollut hiukan vastaavanlainen pohjataikina. Ainesosina aiemmassa piiraspohjassani oli mm.
-Perunamuussijauhoa. Oli ihan järjetöntä pitää kaapissa muussijauhoa pelkästään sitä taikinaa varten ja korvasin sen perunajauholla.
-Vehnäjauhoa. Tumma tattarijauho sopii paremmin ruokaisiin piiraisiin ja on tattarissa muutaman pointin mainitakseni aika suuri ero vehnään muutenkin:
Elimistössä emäksisyyttä lisäävä ruoka-aine, laskee verenpainetta, estää kolesterolin imeytymistä, hyvä proteiininlähde, sisältää kaikki kahdeksan välttämätöntä aminohappoa, kotimainen, gluteeniton, viljely ei vaadi lannotteita eikä kasvinsuojeluaineita.

-Psyllliumia lisäsin tattarijauhopohjaan sitkoksi (bonuksena se on loistava kuidunlähde)

Usein suolaisten piiraiden kohdalla törmää koviin ja jänkkimäisiin piiraspohjiin - jos se on tarkoituskin, niin eihän siinä mitään, mutta itse tykkään että suolainenkin piiraspohja on rapsakka. Tämä taikinapohja on jännästi hiukan "voitaikinamainen", vaikka 100g voita on ihan kohtuullinen rasvamäärä piiraspohjaan. Toisinaan hivutan voin osuutta noin 75 grammaan. Silloin vaan vähentää hiukan jauhojen määrää.

Jos täytteissä haluaa keventää, niin kovaa juustoa voi korvata raejuustolla.

Kuvien piiraat on tehty halkaisijaltaan 21cm vuokaan. Sen kokoiseen vuokaan taikinaa riittäisi kyllä ihan vuokan yläreunaankin asti. Ohjeen pohjataikinamäärä riittää myös 27cm vuokaan, jos reunojen korkeus jää noin puoliväliin.

5 kommenttia:

  1. Et todellakaan ole! Minä en vaivaa koskaan taikinaa käsin. Vaivaukseen on sähkövatkain ja taikinakoukut. Raskaampaa pitää vatkaista kädessä, mutta en halua upottaa sormia taikinaan. Melkein kaikkien muiden mielestä käsin vaivaaminen on leipomisen paras puoli.

    Pitsa- ja piirakkapohja on pakko taputella pellille tai vuokaan, mutta muuten en vapaaehtoisesti raakaan taikinaan koske paitsi piparitaikinaa syödessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ansku :)
      Minulle kanssa se käsien käyttäminen on yksi ylimääräinen leipomuskynnys. Rieskataikinat pyöräytän aina lastalla ja nostelen lusikalla pellille. Vähän joutuu käsin taputtamaan - mutta välttelen kyllä tilannetta :)

      Poista
  2. Moikka! Ihan loistava blogi sulla ja kiitosta ihanista resepteistä, olen jo kolme reseptiäsi kokeillut ja hyvin maistunut. Mulla olisi toive, joku resepti missä ei olisi noin paljon kovaa rasvaa? Käytät aika paljno rasvaisia juustoja ja vain hieman pehmeää rasvaa(oliiviöljyt/pellava öljyt). Sellaista reseptiä minä kaipailisin, kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista :)
      Kiva jos olet löytänyt jotain vinkkejä. Minun reseptit on ehkä enempi sellaisia suuntaa-antavia. Niitä voi kyllä soveltaa oman maun ja ajatusten mukaan.

      Totta on, että minulla voi ja juustot ovat hyvin edustettuina :) Oliiviöljyä käytän myös paljon mutta esim. rypsiöljyä en käytä ollenkaan. Oikeastaan mitään puhtaita rasvoja en suoranaisesti välttele koska en niitä osaa huonoina pitää. Mitään prosessoituja rasvoja en käytä - kovetettuja kasvisrasvoja tms.

      Mutta pidän tämän vinkkisi mielessä ja otan huomioon kun seuraavan kerran virittelen jotain uutta.

      Poista
    2. Kiitos! :) Minäkään en käytä rypsiöljyä, ainoastaan kylmäpuristettua luomu oliivi öljyä tummassa lasipurkissa sekä aitoa voita. Nämä reseptisi ovat todella maukkaita ja ilo että löydin blogisi! Kävin äänestämässä sinua voittoon juuri äsken :)

      Poista