lauantai 5. lokakuuta 2013

Lauteet pedattu

Tämän kesän yksi parhaita hetkiä olivat savihoidot mökkisaunassa. Kotona olen käyttänyt savea tai turvetta talviaikaan pienessä mittakaavassa - kasvoille ja hiuksiin. Vartalohoidoilla en ole halunnut saunaa ja lauteita sotkea.

Tämä saunasuoja-idea syntyi, kun halusin että yökylään tullut ystäväkin pääsee testaamaan savihoitoja ilman että ilta menee vastapestyn saunan seiniä ja lauteita varoessa  :)

Ostoslista:
-vanha pussilakana kierrätyskeskuksesta 3
-pala tukinauhaa 2
-kaksi purjerengasta 2
-kaksi seinäkoukkua 0.90

10cm x 10cm palat tukikangasta kiinnitetään nuppineulalla pussilakanan yhteen ylä- ja yhteen alakulmaan. Näin saat kankaan seinäänkiinnityskohdasta kestävän.


Liimapintainen (kaksipuolinen) kovikenauha kiinnitetään pussilakanan sisälle kuumalla silitysraudalla

Purjerenkaan paikka merkitään piirtämällä viiva renkaan sisäpuolelle.Kangas leikataan pois milli-pari piirretyn viivan ulkopuolelta. Avatun renkaan toisen kappaleen sisäreuna näkyy - nyt reikä on sopivan kokoinen.

Rengas napsautetaan kiinni.

Tukinauhan kiinnipysyminen varmistetaan vielä ompelemalla. Tarkoitus on, että viritys kestää vähintään 60 asteen pesuohjelmat.

Kiinnityskoukut - Pisla kattokoukku koko 50 oli aikalailla sopiva tarkoitukseen.

Koukut ruuvataan lauteiden takaseinään aivan sivuseinän viereen - näin eivät häiritse lauteilla istuvia ikinä mitenkään. Kiinnitä ensin toinen koukku ja laita rengas paikalleen. Nyt on helppo katsoa toisen koukun paikka - pingota kangas ihan kunnolla ettei se roiku seinällä.

Koukkujen kiinnityskorkeuden mittasin tähän - normipussilakana suojaa seinän nyt niin korkealle, ettei hiuksista tai olkapäistä leviä sotkuja seiniin ja myös ylälauteen etureuna on suojassa. Keskilauteen suojaksi riittää käsipyyhe jalkojen alle.

Tavallinen pussilakana oli sentilleen passeli kahden metrin lauteille. Lyhyempiin lauteisiin senkun leikkaa palan kangasta pois ja ompelee sauman kiinni. Pienempään saunaan voisi kenties sopia heittämällä lasten pussilakana.
Yksinkertainen lakana / puuvillakangas ei välttämättä ole ihan satavarma laudesuoja. Kaksinkertainen paksuhkoa puuvillaa oleva pussilakana riittää varmasti.
Senverran systeemiä vielä voisi tuunailla, että laittaa toiset purjerenkaat ja koukut seinän ja ylälauteen nurkkaan - istuinosa pysyisi vielä napakammin paikoillaan. Haen ensiviikolla kangaskaupasta vielä toisen pikkupalan tukikangasta - kattokoukkuja Pislan pakkauksessa olikin jo valmiiksi neljä.

Miksen tätäkään ole  ennemmin tehnyt - näin pieni taloudellinen ja ajallinen satsaus, eikä savihoitoihin tule talven pituista taukoa...

Eilen testailimme ystävän kanssa saunahoitoina Argitalin aurinkokuivattua vihreää savea. Tuote sopii kasvoille, vartalolle ja hiuksille. Hoidoissa saveen lisätään vettä, erilaisia eteerisiä öljyjä, mehuja, uutteita tai kylmäpuristettuja öljyjä.

Savihoidoissa saunaa ei lämmitetä kuumaksi - mieto noin 50 asteen lämpö on sopiva. Ota mukaan juomista, tosin alkoholipitoiset juomat kannattaa jättää toiseen kertaan ja tehostaa hoitavan saven vaikutusta juomalla paljon vettä. Tunnelmantuojiksi kynttilöitä - siinä resepti ihanaan iltaan ystävän kanssa.

Tulossa kokemuksia ja ohjeita mm. kiinteyttävään rintojen savinaamioon, vatsan turvotusta laskevaan naamioon, rentouttavaan selkänaamioon ja selluliittinaamioon. Arvaatte vaan että meillä oli ihana eteeristen tuoksujen kyllästämä ilta :)

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Aivan - sen keksi hän joka pesee aina saunan :)

   Poista
 2. Onpa hyvä idea. Savinaamio ja saunahunaja yms. sotkevat lauteet, jos niitä ei suojata hyvin. Tuollainen suoja pysyy paikallaan. Loistavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa :)
   Niin oli minunkin mielestä. Ei vaadi kummoisia ompelu- tai remonttitaitoja, eikä maksa paljon.
   Totta on, hunaja on kanssa yksi raivostuttava tahma lauteille levinneenä.

   Taitaa käydä nyt niin, että joudun värkkäämään pari pussilakana-liinaa lisää ettei tarvi savi- ja hunaja ja turvepurkkien kanssa odotella tätä ainokaista pesusta.

   Mukavaa viikonloppua sinulle :)

   Poista
 3. Voi sinua taivaanlahja :-) Järjestelin eilen (tai siis viimeyönä) kaappeja ja mietin että mitä ihmettä varten minulla on niin paljon pussilakanoita, käyttämättömiä (=hamstrattuja) kankaita, ja ihan kaikkeeeeee......

  Tulin juuri saunasta, mutta lähden nyt heti sovittamaan pussilakanaa meidän lauteille ja sitten ompelemaan. Noita purjerenkaitakaan en jää odottamaan maananttaille vaan laitan ihan nauhat tai lenkin (myös sinne istuinosaan (saakohan sen solmittua lauteeseen tai selkänojaan?).
  Kiitos taas :-) Ihania ruokaohjeitasi olen laiska tekemään, mutta tämä nappasi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marru ja kiitos päivän pirteimmästä kommentista :)

   Huomasin kanssa heti että yksi pussilakana ei riitä mihinkään - ensi viikolla väsäilen pari lisää niin ei tarvitse tätä ainokaista odotella pyykistä.

   Minä ajattelin että vähemmällä askartelulla pääsee käyttämällä purjerenkaita. Ne pysyvät napakasti paikallaan ja lakana on nopeasti laitettu paikalleen ja irrotettu. Jos laitat nauhat, niin kerrotko joskus vinkkiä meillekin miten sen teit. Laita vaikka kuva, niin liitän juttuun senkin.
   Kannattaa ehkä laittaa tukikangas nauhojenkin kiinnityskohtaan?


   Jos et muuta reseptiä jaksa, niin tee edes hapankaalia :) Se on minun "pakollinen" syyskuvio.

   Poista
 4. Hei,
  Millä teidän saunan seinät on käsitelty kun ovat niin kiiltävät? Entäs miten on, onko teillä noin iso ikkuna saunassa?
  Kiitos hyvästä vinkistä, toteutan itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentista :)

   Nyt täytyy sanoa etten enää muista millä nämä seinät viisitoista vuotta sitten petsailin. Olivat siis silloin vaaleaa haapaa ja vanhassa talossa jo tummuneet ja aika rumat. Pesin seinät ja käsittelin ne reilusti tummemmiksi - ilme siistiytyi ja modernisoitui sillä.

   Meillä on 70-luvun talo ja saunan ikkunan takana sisäuima-allas. Se oli meillä jonkun vuoden käytössä kun muutimme taloon, mutta tekniikka oli aikansa elänyt ja allashuoneen seinät ja lattiat huonossa kunnossa. Nyt kaikki tekniikka ja sisämateriaalit on uusittu mutta altaassa ei ole tällä hetkellä vettä. Olen vähän kahden vaiheilla ottaako uusittua allasta käyttöön vai ei. Lämmitys vie kuitenkin energiaa - hoitaminen sinänsä on helppo homma.

   Poista