sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Aina se alkuperäisen voittaa...

Jokunen aika sitten löysin kirpparilta pussillisen eteerisiä öljyjä - siis aivan hervottoman kokoisen läjän vitosella. Seassa oli monta suosikkiani (kirpeät veriappelsiini ja sitruuna, laventeli, mänty...) mutta myös niitä hiukan liian makeita (ylang ylang, ruusu) tai muuten epämääräisiä joille en heti keksinyt käyttötarkoitusta...

Olen keräillyt kirppareilta myös tuoksulyhtyjä - ei minulla monta ole - mutta tämä eurolla SPR-kirppikseltä hankittu metallilyhty löytyi kaapista. Keräsin ne kaikki epämääräiset eteeriset öljyt (ja muutaman oman suosikinkin) vessan pöytätasolle Mariskooliin. Toiseen skooliin latasin lämpökynttilöitä. Olen nyt pitänyt vessassa tuoksutulta yllä melkein jatkuvasti. Kynttilän valo ja (vaikka sitten vähän epämääräisempikin) eteerisen öljyn tuoksu toivottaa tervetulleeksi meidän aidossa 70-luvun kuosissa olevaan vessaan. Tuoksu, mikä se sitten sattuu olemaankin, aina se kuitenkin sen kopin alkuperäisen aromin voittaa :D


Älä anna lyhdyn vaatimattoman ulkoasun hämätä :) Tässä on moni asia kohdallaan hinnan lisäksi: Vesikippo on riittävän iso - eli kynttilä palaa loppuun ennenkuin vesi loppuu - sekään perusjuttu kun ei ole ollenkaan itsestäänselvyys monenkaan tuoksulyhdyn kohdalla. Metallinen lyhty on kätevä pestä astianpesukoneessa. Tuikku on helppo laittaa paikalleen ja vesikippokin kätevä täyttää.HOKS: Tuoksuöljyt eivät ole eteerisiä öljyjä. Tuoksuöljyt ovat keinotekoisesti valmistettuja aromakemikaalien sekoituksia - mukana on etanolia. Eteeriset öljyt on valmistettu kasvien kukista, lehdistä, juurista, hedelmistä ja pihkasta höyrytislaamalla. 

Esim. 10ml laventelin eteeristä öljyä maksaa noin 10. 10ml laventelin tuoksuöljyä noin 2. Jos joskus olet ihmetellyt "eteeristen öljyjen" isoja hintaeroja, niin selitys on lienee yksinkertaisesti tämä.

Yhteistyössä: Olympus - Pen Lite E-PL5

6 kommenttia:

 1. Hei ! hassua miten ajatukset kulkevat samoilla teillä täälläkin. Ystäväni osti kesällä Myllyrannasta (on muuten käymisen arvoinen paikka: www.myllyranta.fi , tuoksutikkuja ja siihen kuuluvan tuoksuainepullon. Maksoi mielestäni paljon -en kyllä yhtään muista paljonko ;-)
  Pari viikkoa sitten löysin kirpparilta "pussillisen hajuvesiä". Ihan merkkituotteita, sentistä pohjalla, lähes täynnä olevia pulloja. Hinta 5 €. Nuukuuksissani ajattelin että haaa - tästäpä teenkin omia tuoksutikkuja.
  Tuollahan ne nyt ovat pussissaan. Hämeessä ei hätäillä :-)
  Oletko sinä käyttnänyt tuoksutikkuja ? omatekoisia siis ?
  Taidanpa nyt tökätä pari grillaustikkua (ne näyttävä ihan samanlaisilta kuin aidot tuoksutikut)
  tippaan oliiviöljy/ hajuvesiseosta jospa vaikka sulotuoksu leviäisi meidankin vessaan.

  VastaaPoista
 2. Hei Marru :)
  Mahtava idea - enpä ole moista itse koskaan hoksannut. Eli en ole koskaan kokeillut omatekoisia tuoksutikkuja. Jotain "intian basaari-tikkuja" jemmoissa on, mutta niiden aromi on minun makuuni vähän liian tuhti.

  VastaaPoista
 3. Onpa sinulla erilaisia tuoksuja. Hyviä löytöjä.
  Tuoksutikuksi kelpaa mikä tahansa pitkä puutikku, jonka voi sitten laittaa tuoksupulloon. Sitten vain käännellään tikkua muutaman päivän välein, ja tuoksu täyttää tilan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kauneustoimittaja ! Kiitos vinkistä. Kävin jo ekakerran kääntämässä tikut (2kpl). Ihan kuin jo olisi hiukan tuoksunut - hih :-)

   Poista
 4. Hieno löytö! Toin itse just "lastillisen" eteerisiä öljyjä Italian reissulta. Ei ne siellä sen halvempia taitaneet olla, mutta sieltä sai öljyjä, joita on täältä vaikea löytää. Eteeriset öljyt kun eivät ole mitään ihan halpoja - kalleimmat saattavat maksaa 50 euroa tuollainen pieni pullo.

  Itsekin polttelen just noita tuoksulyhtyjä. Niiden hyvä puoli kun on se, että tuoksun voimakkuutta voi itse säädellä. Tuoksukynttilät, huonetuoksut ja suitsukkeet kun ovat minunkin makuun yleensä ihan liian tuhteja - saan niistä vain päänsäryn, vaikka olisivat kuinka "luomua" tai "aitoja". Keinotekoisia tuoksuja en kestä ollenkaan.

  Itse valitsen aina intuitiivisesti ölyn/öljyt, jotka sillä kertaa eniten miellyttää - eri tuoksuja kun voi hyvin yhdistelläkin tuossa tuoksulampussa. Ja sellainen vinkki: eteeristä öljyä voi tiputtaa tipan tai pari myös löylykauhaan tai laittaa kiukaalle pienen vesiastian jossa on eteeristä öljyä. Ei liikaa, vähän vain. Ei tarvitse olla erityisiä saunatippoja - mikä tahansa eteerinen öljy käy. Ihan fiiliksen mukaan.

  Eteerisillä öljyillä on muuten muitakin ulottuvuuksia, kuin hyvä tuoksu. Mutta se on liian pitkä juttu tähän, vaikkapa frantsilan sivuilta löytyy hyvää tietoa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hanne :)
   Eteerisiä öljyjä ja niiden vaikutuksia jos oikein lähtee tutkimaan, niin siinä sitä onkin miettimistä...

   Minäkin tykkään nimenomaan lyhdyistä. Se pieni hetki kun avaa vessan oven ja siellä pimeässä palaa tuikku. Vessa on niin pieni tila, että kynttilä lämmittää sitä ihan huomattavasti ja tuoksu tuntuu ilmassa.

   On minulla saunassakin öljyjä - yleensä mäntyä tai muuta raikasta. Laitan usein pari tippaa imuripussiin tai suodattimeen kun imuroin - sekin toimii. Lattianpesuveteenkin lisään eteerisiä öljyjä ja jalkakylpyihin ja välillä ihovoiteisiin ja kasvoveteen...

   On ne ihania :)
   Sama minä, ihan fiiliksen mukaan aina valitsen sopivan tuoksun - paitsi vessassa - yritän siellä käyttää pois niitä vähän vieraampia tuoksuja :)

   Poista