sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Kuivapapujen keittäminen ja liottaminen



Se on ihan maailman yksinkertaisin homma - ihan oikeasti, jättäkää ne säilykepurkkipavut kauppaan. Kuivapapuja saa vaikkasunmitä lajikkeita, useita myös luomuna.

Viiden litran kattila on sopivan kokoinen kilon papupussin keittämiseen ja 8-10 tunnin liotusaika väljässä vedessä on yleissääntö papujen liotukselle. Liotusvesi kaadetaan pois ja pavut huuhdellaan. Kattila täyteen uutta vettä ja ohjeen mukainen keittoaika. Pavut keitetään miedolla lämmöllä jotteivat ne hajoa kypsyessään. (On minulle niinkin käynyt, eikä sekään ole sen suurempi haitta kuin lievä kosmeettinen moka...)

Niin, ja miksi valita kuivapavut:

-Ovat reilusti edullisempia kuin purkitetut versiot.
-Kuivapapuja saa luomulaatuisina ja valikoima yleensäkin suurempi kuin säilykeversioissa.
-Säilykepurkeista ei varmasti mitään hyvää irtoa niissä varastoitaviin ruokiin. Olen jopa erittäinkin epäileväinen ja ennakkoluuloinen niiden suhteen.
-Halusin linkittää teille raportin jonka jossain vaiheessa luin säilykkeisiin kertyvistä raskasmetalleista. (Valitettavasti en sitä nyt löytänyt.) Vastapakatuissa säilykkeissä metallipitoisuudet olivat ihan minimimääriä. Noin kuuden kuukauden säilytyksen jälkeen metallipitoisuuskäyrät ampaisivat lähes kohtisuoraan ylöspäin.



Tässä osa omaa kuivapapuvarastoani. Tuon papuja aina Turkista, jossa käyn pari kertaa vuodessa ystäväni luona. Alanyassa on valtava tukkuliike Metro, josta sitten mm. näitä luomulaatusia papuja raahaan tuliaisiksi :)
Suomestakin papuja toki saa, ei ihan yhtä edullisesti kuin Turkista mutta hyvin kohtuuhintaisia suurin osa kuivapapuja on täällläkin.




Tässä 1 kilon papupussi viiden litran kattilassa. Turpoavat 8-10 tunnin liotuksessa ainakin kaksinkertaisiksi.




Tässä liotetut, huuhdellut ja uuteen veteen vaihdetut pavut. Keittämisen aikana pavut turpoavat lähes koko kattilan täyteen. (Tästä lajikkeesta tuli noin 4 litraa valmiita papuja.)




Hieman taas keitettäessä hajosivat... Illalla näitä keittelin ja unohdin sitten saunoessa koko kattilan :)




Valmiit pavut pakkaan näihin kierrätysrasioihin ja laitan pakastimeen. Sieltä on kätevä sulattaa purkki valmiita papuja keittoon, pataan tai salaattiin. Tämän kannen alla ovat näköjään jo majailleet mansikka, mustikka 2005, mansikka-sose, omena-kompotti 2011 ja nyt pavut...




Kotikokki-sivuilta lainattu lista: Papujen liotus- ja keittoajat:


liotusaika / keittoaika
pavut
8-10t / 40-60min
adzukipapu
12t /  2t
herne, vihreä, keltainen
ei / 10-20min
linssi, keltainen, punainen
2t / 20-40min
linssi, vihreä
8t / 20-30min
mungpapu
8t / 40-60min
mustapapu
8-10t / 20-40min
mustasilmäpapu
8-10t / 45-60min
pintopapu
8-10t / 1-1,5t
kidneypapu, punainen
8-10t / 1t
papu, ruskea
8-10t / 1-1,5t
papu, valkoinen
10-12t / 2-3t
soijapapu
8-10t / 1t
kikherne



Tässä faktaa säilyketölkeistä:

Ananasrenkaat kannattaa siirtää lasi- tai muovipurkkiin. Kun tölkki avataan, päätyy se kosketuksiin hapen kanssa. Happi kiihdyttää purkin sisäpuolen tinan syöpymistä. Tina liukenee avaamattomistakin tölkeistä hedelmiin. Siksi säilykkeitä ei kannata säilyttää vuosia. Jos purkkiruokaa syö silloin tällöin, ei tinasta ole suurta riskiä. Säilykkeiden suurkulutusta eli esimerkiksi jokapäiväistä ananas- ja tonnikalapurkillista kannattaa välttää.
Lähde: Yhteishyvä 28.5. 2010

Elintarvikkeiden tinapitoisuudet ovat normaalisti hyvin pienet, yleensä alle 1 mg/kg.
Ainoan elintarvikevalvonnassa merkittävän tinan lähteen muodostavat tinatusta pellistä valmistetut säilyketölkit. Arvioiden mukaan yli 90 % tinan saannista tulee säilyketölkeistä. Tässä artikkelissa on käsitelty epäorgaanista tinaa. Orgaaniset tinayhdisteet ovat paljon myrkyllisempiä ja niistä on oma artikkeli tässä raportissa.

Tärkeimmät saantilähteet
■ Ananassäilykkeet
■ Tomaattisäilykkeet
■ Persikkasäilykkeet
■ Mangosäilykkeet

Peltitölkit tinan lähteenä

Tinattu pelti on säilyttänyt asemansa tärkeänä tölkkimateriaalina. Tölkeissä käytettävä pelti päällystetään ohuella tinakerroksella korroosion estämiseksi. Tinakerroksen päälle voidaan vielä levittää lakkakerros, joka suojaa tinakerrosta. Tällöin tinan liukeneminen on lähes olematonta, ellei lakkakerros esimerkiksi tölkin kolhiintumisen seurauksena vioitu.

Eräissä tapauksissa tinan päälle ei haluta lakkakerrosta, koska hedelmät, esimerkiksi ananas, säilyttävät liuenneen tinan vaikutuksesta vaalean värinsä. Tinan liukeneminen jatkuu kuitenkin säilytyksen aikana, kunnes lopulta saavutetaan terveydelle haitallinen tinapitoisuus.

Peltisen säilyketölkin rakenne
Tinakerroksen paksuus 0,001–0,002 mm
Erityispiirteitä
Tinan liukeneminen on mutkikas prosessi.
Tarkkoja arvioita siitä on mahdotonta antaa

Tinapitoisuuden kasvu riippuu säilytyslämpötilasta. Eräissä tapauksissa tinan liukeneminen saattaa olla hyvin nopeaa. Tullilaboratorio on havainnut ananassäilykkeiden tinapitoisuuden saattavan olla yli 150 mg/kg jo puolen vuoden säilytyksen jälkeen.
Ananaksen lisäksi tulli on hylännyt tomaatti-, persikka- ja mangosäilykkeitä


Lähde: Evira, Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat

Linkki koko raporttiin: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/16159/Elintarvikkeiden.pdf?sequence=1

papujen keittäminen ohje / papujen liotus ohje / kauanko kuivapapuja keitetään / mitä irtoaa ruokaan säilyketölkistä / kuivapavut keittäminen resepti / papujen liotus aika / kauanko papuja liotetaan / edulliset kuivapavut / pavut ja proteiini / 

4 kommenttia:

  1. "Täytyy lopettaa tonnikalan syöminen" -Eilen päivällä vielä sanoin niin! Kunnes menimme illalla Alexin kanssa kauppaan ja ostin 4 purkkia John West:iä :D

    VastaaPoista
  2. Säilykkeiden pinnoitteissa on myös bisfenoli A -nimistä kemikaalia eli myös sen takia säilykkeiden syömistä kannattaa välttää. Aiheesta lisää mm. Kemikaalicocktail-blogissa: http://www.uusimusta.fi/kemikaalicocktail/2011/11/29/sailyketolkit-vuotavat-bisfenolia.html

    VastaaPoista
  3. Meow: Kiitos vinkistä ja kommentista. Käyn lukemassa jutun.

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä postauksesta! :) Olen jo jonkin aikaa miettinyt ja epäillyt säilykepapujen "puhtautta" ja harkinnut siirtymistä papujen keittämiseen itse. Se, miten papujen keittäminen käytännössä toimii, on kuitenkin ollut vähän hämärän peitossa. Tästä sain vihdoin selvät ohjeet käytännössä, jei!

    VastaaPoista