sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Aikainen puutarhuri lavakauluksen nappaa



Kevään muistilistaa kierrättäjäpuutarhurille.

1. Muista esikasvatettavien siemenkylvöt
Kuukalenteria voi seurata parin pääperiaatteen mukaan. Maan päälliset kasvit kylvetään / istutetaan kasvavan kuun aikaan - ja juurekset vähenevän kuun aikaan. Toinen pääperiaate on ratatasossaan nouseva tai laskeva kuu. Ratatasossan laskeva kuu on kylvöaikaa.
Seuraava suotuisa kylvöajankohta alkaa 14.3, jolloin kuu on kasvava ja siirtyy kaksosten merkkiin. Ja erityisen suotuisia kylvöpäiviä ovat 21-23.3, jolloin kuu on neitsyen merkissä.

Tässä edellisenä neitsytpäivänä 23.2 kylvettyä isosamettikukkaa. En ihan luottanut itsekerättyjen siementen itävyyteen - että on nyt sitten ainakin isosamettikukkaa ensi kesänä :)
Purjokin iti vähän luvattoman hyvin. Selleri vasta nousee esiin.
 Basilikan aion koulia pikku ryppäisiin.



2. Maitopurkit.
Maitopurkit ovat ihan parhaita mm. tomaatin ja perunan esikasvatukseen. Tomaatit kyllä muistan aina laittaa ajoissa alulleen, mutta peruna meinaa aina unohtua. Maitopurkit ovat täydellisiä ruukkuja myös perunan esikasvatukseen. Nyt aion muistaa laittaa perunat itämään maaliskuussa, jotta pääsevät purkkiin huhtikuun alkupuolella. Esikasvatetun perunan voi istuttaa ulos ruukkuihin, kestokasseihin tai lämpimään nurkkaan harsojen alle toukokuun alkupäivinä.





3. Säästä kananmunankuoret.
Raakojen kananmunien kuoret kuivataan ja säästetään. Teräväreunainen kuorisilppu salaatin juurella estää etanoiden liikkumisen.
Kuivat munankuoret murskataan vähenevän kuun vaiheessa ja ne ripotellaan suojeltavien kasvien ympärille kasvavan kuun aikana. Rikkominen tehdään vähenevän kuun aikaan, koska reunoista tulee silloin terävämpiä. Levitys taas tehdään kasvavan kuun aikaan, koska silloin kuoret pysyvät pidempään maan pinnalla (kasvavan kuun aikana maa ei ime niin paljon kosteutta).

Kananmunan kuorisilppua voi lisätä myös kalkkia suosivien kasvien esikasvatusruukkuihin.





4. Säästä vessapaperihylsyt.
Hyviä erityisesti purjon kasvatukseen. Tukevat hentoja taimia istutuksen jälkeen.





5. Etsi ajoissa lavakaulukset.
Lavakaulukset ovat pihapuutarhurin "jeesusteippiä", jotka auttavat lähes jokaiseen pulmaan... Lavakauluksista rakennat hetkessä tilapäisiä (tai pysyviä) kompostikehikoita, jemmamulta-, lanta-, tai hiekkalaareja, viljelylaareja ongelmakohtiin (rikkaruohottunut, kivinen tai juurakkoinen maa) - tai vaikka roskiskehikon.

Lavakaulukset alkavat olla haluttua "jätettä". Niiden käyttömahdollisuudet on huomattu - ja niiden ympärille on kehittynyt jo ammattimaista jälleenmyyntiä. Tottakai lavakauluksia saa ihan uutenakin - hintahaitari 20-30€/kpl. Käytettynä lavakauluksia löytyy alkaen noin kympin kappalehintaan. Mutta kyllä niitä ihan ilmaiseksikin vielä saa - ainakin jos on ajoissa liikkeellä :)

Kompostikehikoita keväällä - ja kesällä. Kurpitsa ja krassi kasvoivat sulassa sovussa :)




Lavakauluksia trampoliinin reunamailla. Vuorasin pohjamaan viiramatolla ja kylvin varjoisan nurkan laareihin luonnon salaattiaineksia; voikukkaa, poimulehteä, ratamoa...


Tee-itse-roskiskehikko lavakauluksista.


Laareja lavakauluksista ylimääräiselle hiekalle, mullalle ja hevonpeelle - ja voi niihin jemmamultiin heittää kasvamaan vaikka perunaa :)




Hain taas jokusen lavakauluksen varuiksi talteen jo helmikuussa. Toukokuussa niitä ei ehkä enää ihan jokaisen pajan nurkalta löydykään :)

Ihanaa kevään odotusta sinulle :) Täällä hautuu sunnuntain lounaaksi gruusialainen punajuurilaatikko.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tuosta muna- ja hylsyvinkistä!

    -Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kaima ja kiitos kiitoksista :)
      Nyt olen jemmaillut munankuoria koko talven. Kokeilen ripotella niitä vähän laajemmaltikin tontin rajamuurin päälle. Epäilen että naapurin kompostin nurkilta kömpii etanoita paremmille salaattimaille :)

      Poista