sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Purjon sellerin ja tomaatin kylvöpäivätEn tiedä, mikä oikosulku minulle kävi viime syksynä... Vaikka jokusenkin kerran peuhdoin siementen alelaarit, niin ainakin purjon, paprikan ja lehtisellerin siemenet jäivät hankkimatta. Toisaalta tekisi mieli taas pitkästä aikaa tehdä siementilauskin, mutta käyn nyt ensi hätään kurkkaamassa ainakin Plantagenin tarjonnan.

Purjoa olen kasvattanut siemenistä parina vuonna - ja se onkin yllättänyt positiivisesti. Lehtiselleriä olen toistaiseksi kokeillut vain valmiista taimista. Aiheesta innostuneena meinaan nyt kokeilla kasvattaa nekin siemenistä.Olen aina aloittanut siemenkasvatuksen hieman suositeltuja aikatauluja aiemmin. Vanha "virallinen" hallanarkojen kasvien ensimmäinen turvallinen ulosistutuspäivä on 10. kesäkuuta, mutta ainakaan tässä nelosvyöhykkeen tontilla ei ole minun aikanani käynyt pakkanen kertaakaan kesäkuussa. Seuraan säätiedotuksia, ja jos seuraavat pari viikkoa näyttävät hyviltä, istutan tomaatitkin avomaalle usein toukokuun alkupuoliskolla.Toivottavasti lähettämäni tomaatinsiemenet ovat kaikki saapuneet perille. Anna viestitteli, että siemenet itivät idätyslautalla neljässä päivässä - onnea ja iloa sinulle tulevan kesän puutarhailuun :)
Jos sinäkään et enää malta odotella kylvösten kanssa, niin tässä kuukalenterista poimitut suotuisat kylvöpäivät tomaatille, purjolle ja lehtisellerille:

Nousevan kuun hedelmäpäivinä vuosi 2015:

Tomaatti  22-23.2. sekä 21-22.3
Paprika 22-23.2 sekä 3-4.3
Chili 22-23.2 sekä 3-4.3

3-4.3 kuu on leijonassa - se on eläinradan merkeistä kaikkein tulisin ja kuivattavin. Sitä ei suositella runsaasti vettä vaativan tomaatin kylvöön tai istutukseen, mutta chilin ja paprikan kohdalla luulisi olevan se paras päivä :)

Nousevan kuun lehtipäivinä:

Purjo 20-21.2 sekä 28.2 - 2.3. Jos haluat vielä odotella, 27-29.3
Lehtiselleri 20-21.2 sekä 28.2 - 2.3. Jos haluat vielä odotella, 27-29.3

Nousevan kuun kukkapäivinä:
Basilika 26-27.2

(Mausteyrttien kohdalla oletan, että ne lasketaan rohtoyrteiksi - eli kylvö ja istutus tapahtuisivat kukkapäivinä. Onko sinulla mielipidettä tai tarkempaa tietoa aiheesta?)

Nämä nyt ainakin ovat ajankohtaisia. Sain Ranskassa asuvalta lukijalta vinkkiä, että kuukalenteriin perustuva viljely on siellä nouseva trendi. Muotia seuraavat tietävät, että me pohjoisen asukkaat - hitaat hämäläiset - sulattelemme hetken ja innostumme pikku hiljaa, parin vuoden viiveellä :)Kuun vaikutus -kirja kertoo myös ratatasossaan nousevasta ja laskevasta kuusta - asia, jolla ei ole mitään tekemistä nousevan ja laskevan kuun kanssa. Lisätietoa hakevalle mielenkiintoinen juttu sekin, mutta ihan tarkoituksella pitäydyn sekoittamasta normiharrastelijan ajatuksia... Yksinkertainen perussääntö - maanpäälliset kasvit kylvetään ja istutetaan nousevan kuun aikaan, maan alla kasvavat laskevan kuun aikaan, riittää alkuun nyrkkisääntönä harrastelijalle.

Tähän sen verran, että vaikka haluaisinkin kokeilla yhdistää kaikki kolme suotuisaa voimaa, (tässä tapauksessa nouseva kuu, ratatasossaan laskeva kuu ja suotuisa eläinradan merkki) - niin esim. tomaatin kohdalla se ei onnistu juuri nyt. Purjon ja lehtisellerin kohdalla kolmen voiman yhteinen päivä osuu 28.2-2.3 ajalle, jolloin kuu on ravun merkissä.
Itse meinasin kyllä hyödyntää nyt kaikki konstit aloittelevan sellerinkasvattajan avuksi ja tehdä kylvökset kuun vaihteessa :) Myös 26-27.2 kukkapäivänä, kun kuu on vaa'assa, ovat kaikki voimat suotuisia.

Tähän kohtaan kuitenkin lainauksena viisaita sanoja kuukirjasta: Muistutamme siitä, että fanaattisuus ja ohjeiden pilkuntarkka noudattaminen eivät ole hyväksi. "Liian paljon hyvää" on synonyymi sanalle "huono".

Ohje, joka pätee niin puutarhailuun kuin kaikkeen muuhunkin elämässä :)Tomaattien kohdalla olen jo ehtinyt kokeilla yhtä sun toista lajiketta - ja yritän - korostan yritän - nyt pitää pään kylmänä ja pitäytyä tällä kertaa vain kahdessa tomaattilajikkeessa. Jotain rajausta kun on pakko tehdä rajallisella ikkunatilalla taimikasvatuksessa...

Purjo, jota kasvatin parina vuonna oli Blaugruner winter. Olisiko teillä vinkkiä avomaanviljelyyn sopivasta lajikkeesta? Entäpä lajikesuositusta lehtisellerille?
Kokeilin viime kesänä paprikaakin avomaalla - ja päätin syksyllä etten enää tuhlaa aikaa ja energiaa siihen touhuun... Mutta jos nyt kuitenkin - edes muutaman taimen :D Aiempi kokeiluni oli California Wonder - onko parempia ehdotuksia?Mukavaa sunnuntaipäivää sinulle - tehdään tuulisen päivän kävelylenkki :) Ei mene enää kuin pari kuukautta ja olohuoneeseen on taas vaihdettu vihreät verhot...

10 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen piirakka ja näyttää totisesti erilaiselta kuin eilen tekemäni kinkkupiirakka, josta tuli kinkkumuussi.
  Sydämellistä sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Tiia :)
   Tämä on sitä vakioluottopohjaani - perunamuussijauheeseen ja rahkaan tehtyä - ihan paras suolaisten piiraiden pohja. Sillä kuvan juttuun vaan laitoin, kun takana näkyy itsekasvatettuja purjoja - aika pitkiä mutta hoikkia - eli ihan vastakohta kasvattajalle :D

   Poista
 2. Herkullisen näköinen piirakka! Ja ihanat taimet ja kasvikset:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jael :)
   Vaikka esim. purjokin on aika kohtuuhintaista kaupassakin, luomuna sitä ei ole tarjolla... Viimekin talvena omia purjoja riitti vuoden vaihteeseen - onpahan luomua sitten ainakin osan vuotta, vaikka keväällä syödäänkin Hollantilaista satoa :)

   Poista
 3. Ihanaa! Kohta on taas kevät ja puutarha kutsuu <3 Kiitos kun herättelit horroksesta =) Mun piti oikaista ja kylvää neitsytpäivänä kaikki, mutta se onkin kasvavassa kuussa vasta huhtikuussa. Se on ehkä liian myöhäistä tomaatille ja chilille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Johanna :)
   Kyllä huhtikuu on ihan liian myöhä ainakin chilille - ja mielestäni myös tomaatille. Viime vuonna aikaistin tomaatin kylvön helmikuun puoliväliin - nyt odottelen kärsivällisesti loppukuuta. Pensastomaatit ovat siitä kiitollista kasvatettavaa, että satoa syntyy ensimmäisestä kypsästä tomaatista aina pakkasiin saakka. Silläpä tähtään aina mahdollisimman aikaiseen satokauden avaukseen :) Aika säännönmukaisesti juhannusviikolla on saatu ensimmäiset kypsät tomaatit suojaisan seinustan ruukkutomaateista.
   Säästä neitsytpäivä nyt tulevassa maaliskuussa sisäkukkien mullanvaihtoon :)

   Poista
 4. Mikäs olisi hyvä päivä kukkien mullanvaihtoon? Kertooko kirja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   Neitsytpäivä - seuraava on tosin vasta 5-7 maaliskuuta. Silloin kannattaa myös ottaa pelargonian ja muiden talvehtivien kukkien pistokkaat :)

   Poista
 5. Kiitos! Täytyy itsekin kaivella valmiiksi hankityt yrttipussit esiin ja ruveta etsimään multaa kaupoista, että saa pienokaiset pian itämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle viestistä :)
   Aivan ja asiaa. Onneksi itsekin tuli tehtyä siemeninventaari. Huomasin siinä että just nämä alkukylvön siemenet puuttuvat varastoista.

   Poista