tiistai 6. maaliskuuta 2012

Keventäjän kaalikeitto



Hiihtoloma lasten kanssa lokoillen ja vielä ystävän viikonloppuvierailu... Sitäsuntätä vähän ylimääräistä tullut herkuteltua. Kasvislinjalla menty mutta suklaata ja juustojakin sitten jälkkäreinä...

Tänään keittelin itselleni ison kattilan kasvis-kaalikeittoa. Dieetti-kaalisopan ohjeita on varmasti yhtämonta kuin tekijääkin, joku ihan virallinen "sairaalakeitto" ohjekin on olemassa.

Virallisissa dieettisoppa-ohjeissa mukana on usein selleriä ja tomaattia. Niitä en omaan keittooni lisää. Tykkään kyllä selleristä ja teen usein varsiselleri-sosekeittoa. Juuriselleri on hyvää padoissa ja esim. uunijuuresten seassa. Kaalikeitossa en sellerin mausta pidä.
Tomaattia välttelen veriryhmädieetin mukaan B-veriryhmälleni sopimattomana ruoka-aineena... Aihe joka varmasti nostattaa tulisiakin keskusteluja puolesta ja erityisesti vastaan. Huomaan kuitenkin että minun ei tarvitse kuin kasvimaalla koskea tomaatin taimiin ja käsiini nousee ihottumaa. Vaikka en itse tomaattia oikeastaan syö, kasvatan niitä kuitenkin joka vuosi :)



Tälläkertaa kattilaan pääsevät:
Muutama iso sipuli, muutama porkkana, tuorechilipalko, noin puolikas valkokaali ja muutama valkosipulinkynsi (unohtuivat kuvasta).




Silppuan sipulin, valkosipulin, chilin ja kaalin, porkkana tälläkertaa raasteeksi. Freesailen vihanneksia jokusen minuutiin oliiviöljyssä. 




Lisään vettä senverran että vihannekset peittyvät. Mausteeksi kaksi yrtti-kasvisliemikuutiota. Kuvan oton jälkeen lisäsin vielä kuminaa, meiramia, paprikajauhetta ja ripauksen mustapippuria. Soppa saa kiehua hissukseen reilun puoli tuntia.




Lautaselle raejuustoa ja sinimailasen ituja. Ihan yllättävän hyvä tästä keitosta tulikin.





Tätä keittoa voi hyvällä omallatunnolla syödä niin paljon kuin sielu antaa myöten... Raejuusto tekee keitosta hieman ruokaisamman. Jos jättää muutamaksi päiväksi hiilarit (leipä, peruna, pasta) pois niin keitolla kyllä häipyy ainakin väliaikaisesti se pari kiloa. (Kun haluat laittaa sen just istuvan mekon johonkin erityistilaisuuteen...)

dieettisoppa / dieettikeitto / kevyt kaalikeitto / kaali vihannes keitto / laihduttajan keitto / gluteeniton / vihanneskeitto / 

7 kommenttia:

  1. Onko teillä aina lapset mukisematta syöny kasvisruokaa ? Hankala kuvitella itestään nuorempana että olis menny alas kaikki tollaset keitokset, nykyään ne näyttää ja kuuloistaa ihan hyvältä : )

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: Vanhin poika on aina ollut enempi "oikean ruuan" perään :) Keskimmäiset kaksi tytärtä ovat pienestä asti suosineet kasvisruokaa (haasteellisempaa ollut siis sen "pakollisen" liha-annoksen syöttäminen kuin kasvikset), nuorimmalle kelpaa kaikki.
    Periaatteessa en hirveästi mutinoita ruokapuolesta kuuntele... Sen linjan kun olen vauvasta saakka lapsilla pitänyt, niin kaikkeen ovat sitten tottuneet ja oppineet jopa tykkäämään :)
    Mies kokkailee välillä riistaa & kalaa. Sitä kautta ovat sitten oppineet syömään hirven sydämestä lähtien melkein mitä nyt vaan riistasta irti saa :D

    VastaaPoista
  3. No niin kaikki paistot selattu läpi. Kunhan sulattelen,selaan osia uudelleen.Oli niin paljon mielenkiintoisia juttuja. Kiitos niistä.

    VastaaPoista
  4. Voi vitsi, mä just tänään mietin että pitäis kirjoitella tuosta veriryhmädieetistä!! Mä olen A ja mun pitäis sen mukaan olla mieluiten ihan vegaani. Siellä oli monta juttua mitkä pätee hyvin mulle, mutta monta sellastakin mistä pitäis luopua - yksi muistaakseni just rakastamani kaali.. sekä voi, kerma, maitotuotteet muutenkin. Olen ajatellut perehtyä siihen vielä lisää jossain vaiheessa ja kirjoitella siitä myös. Minusta se on tosi mielenkiintoinen juttu!!! Ja ihan uskottavakin.

    VastaaPoista
  5. Oi muistan, kuinka joskus pudotin pari kiloa juuri sen takia, että piti mahtua juuri siihen tiettyyn mekkoon. Sen jälkeen kaalisoppa on saanut näkemään punaista :D Pitänee kokeilla, ehkä vuosien takaiset traumat antavat jo periksi :)

    VastaaPoista
  6. Heips! näyttää hyvä näkönen keitto ja helppo ohje... ois kiva tietää kuinka paljon siihen tulee... eli tuleeko siihen 1 ison kaali, 3 porkkanaa,5 sipulia ,2 yrttiliemikuutio ja varmaan muutaman pientä chiliä.... oon tehny kaali-jauheliha keitto mut tää näyttää hyvältä ja helppo.... (Y)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      Ihan oikein luettelit - ei tämän keiton kohdalla ole niin nuukaa ollenkaan. Suosittelen etä pyörittelet kasviksia jokusen minuutin öljytilkassa, maut avautuvat mielestäni paremmin, eikä keittoon jää "vetistä" oloa. Varsiselleriä en käytä tässä kaalikeitossa - vaikka siitä muuten tykkään. En oikein välitä yhdistää selleriä kaaliin...
      Hyvää tulee keitosta ilman jauhelihaakin - tekee hyvää lihansyöjillekin välillä pieni detox-kuuri suolistolle :)

      Voit soveltaa ohjetta ihan oman maun mukaan ja käyttää niitä aineksia, mitä sinulla on kotona. Chilin kohdalla ehkä kannattaa aloittaa puolikkaasta :)

      Poista