sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Levät laihduttajan tukenaJokunen viikko sitten löysin Cittarin poistohyllyltä Leader'in tuotteita ihan huomattavasti alennettuna. Pyöreästi parinkympin tuotepakkaukset myytiin kaikki vitosella.
Leader on minulle uusi brändi, enkä siinä tarjoushyllyn edessä pystynyt puhelimen kautta sen tarkempia tuotetutkimuksia kiireessä tekemään. Päädyin sitten kuitenkin ostamaan jokusen pakkauksen muutamaakin Leader'in tuotetta - kun päiväystäkin oli vielä vähintäänkin reilu vuosi jäljellä.

Tässä jutussa kuitenkin vinkkiä ja muistutusta chlorellajauheesta - tuli nyt mieleen kun sitäkin vitosen lootina keräsin kärryyn.
Olen käyttänyt jo vuosia Now luomu chlorella -jauhetta. Alkujaan valitsin sen siltä pohjalta, että se on valmistettu USA:ssa (yleisesti kiinalaisesta chlorellasta vähän varotellaan) ja tämä purkki taisi olla tarjouksessa :) Siihen sitten jämähdin ja sitä olen ostanut viimeiset vuodet.

Omaa tuttua chlorellajauhepurkkiani en ole sen tarkemmin ensimmäisen ostamani jälkeen syynännytkään - ennenkuin nyt, kun ostin Leader'in -chlorellajauhetta. Yllätys minulle oli Now chlorellan C-vitamiinipitoisuus - 3g chlorella-annoksesta saa muun hyvän ohella 75mg C-vitamiinia - eli suositellun päiväannoksen verran. (Leader chlorellajauheesta taas ei tunnu löytyvän mistään kautta tarkempia tuotetietoja - siitä iso miinus.)

Chlorella on siitä erikoinen tuote, että (lajike ja valmistusprosessista johtuvista syistä) vitamiini- ja ravintoainepitoisuudet vaihtelevat yllättävän paljon. Jo senkin takia tarkkojen alkuperämaa-, valmistus- ja tuotetietojen toivoisi löytyvän ihan selviönä myyntipakkauksen kyljestä.

Monessa chlorellatuotteessa esim. C-vitamiinipitoisuus saattaa olla käytännössä nolla. Se ei tosin tarkoita, että kyseessä olisi huonompi tuote - saattaa olla parempikin kuin tuo, jota itse olen käyttänyt. Pointtina vaan se, että mm. C-vitamiinipitoisuudet vaihtelevat suuresti.Mutta vaikka käyttämäni chlorellan C-vitamiinipitoisuus oli minulle positiivinen yllätys, se on kuitenkin vain pelkkä mukava bonus - ainakin näin keski-ikäisen naisen kannalta :)

Tässä muutama muu pikkuhuomio chlorellasta:

-Se on suurin tunnettu ravinnonlähde ikääntymistä viivyttäville nukleiinihapoille.
-Tutkimukset ovat hiukan ristiriitaisia, mutta sitä markkinoidaan laihtumista edistävänä.
-Vaikka chlorellan ja laihtumisen yhtälö on hiukan epäselvä, sen on kuitenkin todettu vähentävän rasvaprosenttia, paastoverensokeria ja seerumin kolesterolia.
-Se parantaa immuunijärjestelmää.
-Se poistaa kehosta raskasmetalleja. Siksi aikanaan itse innostuin chlorellasta - ja ostin ensimmäisen purkin - ja kärsivällisesti opettelin sitä vielä käyttämäänkin :)

Eettisestikin chlorella-aihetta voi lähestyä: Chlorellan kasvatus on noin 50 kertaa tehokkaampaa (kaloreina ja proteiineina laskettuna) kuin tavallisten viljelykasvien - ja mitähän kertoimet ovat jos niitä verrataan lihan tuotantoon?

Valitsen yleensä kaikki ravintolisät mahdollisimman alkuperäisinä - eli jauheena tai öljynä. Chorellajauheen "nauttiminen" teki alkuun vähän tiukkaa, mutta kokemuksesta voin luvata että kyllä siihen tottuu - oikeastaan ei minusta maistu enää paljon miltään.

Vanha vinkkini "Pahat yhteen" on käytössä vieläkin. Chlorellan myötä innostuin tutkimaan myös muita levälaatuja. Käyttöön olen ottanut myös spirulinaa jauheena. (Paitsi nyt pari Leaderin laatikollista puristeina - kun halvalla sain :)

Aiheesta ohi sen verran, että A- ja K-vitamiinilisänä käytän vehnänorasjauhetta. Sekään ei ole hääviä veteen sekoitettuna, mutta huomasin että levä ja vehnänoras jollain tavoin neutralisoivat toisiaan - molempien ominaismaku häipyy kun ne sekoittaa samaan vesitilkkaan. Aiheesta lisää ylläolevassa "Pahat yhteen" -linkissä.Kelp-levää käytän jodin lähteenä. Siinä olen vielä sen verran aloittelija, että jauhe on jäänyt kaappiin. Muutaman tuskaisen kelpryypyn jälkeen ostin suosiolla kelpiä kapseleina. Vielä joskus yritän lähestyä jauhetta uudelleen - nyt just en :)
Jodin puute on aika yleistä suomalaisilla - oireina mm. hiusten lähtö, uupumus - ja painonnousu.

Kelp jauheena on hyvin edullista, vajaa puoli kiloa pyöreästi vitosen - mutta mielestäni erittäin haasteellista aromiltaan...
Kelp kapseleina ei ole kallista sekään, puolen vuoden purkki noin seitsemän euroa. Ihan periaatteessa yritän ottaa kaikki ravintolisät mahdollisimman prosessoimattomassa muodossa - mutta kelpin kohdalla on täytynyt nöyrtyä pilleriin.Sekin nyt tuli mieleen, että olen tammikuun ajan ottanut chlorellaa pari mittalusikallista päivässä (noin 6g) - eli tuplamäärän normaalista päiväannoksesta. Ja kun tässä teen sitä perinteistä tammikuun painorutistustani :D niin jotenkin yllättävän helposti tuntuu homma toimivan. En ole itse aiemmin chlorellaa yhdistänyt painonpudotukseen, mutta ei siitä varmasti haittaakaan ole ollut...

2 kommenttia:

  1. Sinähän seuraat kuukalenteria? Koskahan mahtaa olla seuraava leijona- tai neitsytpäivä? Hiustenleikkuuta silmällä pitäen kysyn. Viime keväänä kävin neitsytpäivänä kampaajalla ja nyt vasta tukka harottaa, aika hyvin! :)

    VastaaPoista