maanantai 8. helmikuuta 2016

Tomaatin, purjon ja sellerin kylvöpäivät


" Onko vielä monta yötä?" Ei oo enää yhtään yötä - tänään on uudenkuun päivä - ja nyt voit kaivella tomaatin, purjon, lehtisellerin, basilikan ja monen muun siemenet hollilleen. Vanhan kansan kuukalenterissa kylvämisen ja istuttamisen perussääntö on, että maanpäälliset kasvit kylvetään ja istutetaan kasvavan kuun (tai ratatasossaan laskevan kuun aikaan). Ja maan alla kasvavat sitten päinvastoin - mutta niitä en nyt mitään vielä helmikuussa kylvä.

Mutta nyt on myös pieni mietinnän paikka; eli kylvätkö siemenet kasvavalla kuulla kullekin kasville suotuisana päivänä - vai aiotko odotella neitsytpäivää, joka on puutarhanhoidon kuningaspäivä lähes kaikilta osin - muttei sitten osukaan kasvavalle kuulle...???
Neitsytpäivät ovat kuukalenterin mukaan parhaita päiviä lähes kaikkiin puutarhatöihin - mukaanlukien kylvö, istutus ja uudelleenistutus. Neitsytpäivinä vaikuttaa aina ratatasossaan laskeva kuu (joka ei siis tarkoita vähenevää kuuta). Nyt helmikuussa neitsytpäivät ovat heti seuraavan täydenkuun jälkeen loppukuusta - ja helmi-maaliskuun vaihde on ainakin omalla tontillani aikalailla sopiva ajankohta kestävien avomaan tomaattien siemenkylvölle. 

Aiempina vuosina olen tehnyt kylvöt aina kasvavan kuun aikaan - mutta nyt olen päättänyt kokeilla josko neitsytpäivässä olisi kasvun taikaa - vaikka sitten osuukin vähenevälle kuulle :)
Jos sinäkin innostut jo aloittamaan kevään siemenkylvöjä - ja haluat kokeilla kuukalenterin ohjeita, niin seuraavat kuukalenterin neitsytpäivät ovat 23 ja 24.2. Olen aiempina vuosina kylvänyt purjon ja sellerin samoihin aikoihin tomaatin kanssa, mutta tähdännyt aina kullekin kasville suotuisaan päivään. Nyt kokeilen kylvää kaikki kerralla neitsytpäivinä. Ja hoks - siihen on nyt tasan kaksi viikkoa - eli sopivasti aikaa hankkia siemenet, multaa ja kylvökippoja - jollet sitten ole samanlainen hamstraaja kuin minä :) Puolustuksekseni on sanottava, että syksyllä niitä siemeniä sai parillakymmenellä sentillä pussi...

Viime kesän kuvia sen verran kävin "vakoilemassa", että vaikka alkukesä oli ihan jäätävä ja tomaattia joutui vähän odottelemaan, niin 2.7 lehtiselleri oli kuitenkin ihan kohtuullisella mallilla. Viime vuonna kylvin lehtisellerin ja purjon 20.2 - eikä ollut yhtään liian aikaisin :)


Tässä samana päivänä otettu kuva purjon taimista. Niiden kanssa olen oppinut kärsivällisyyttä... Alkuun kasvu on hidasta, mutta kyllä ne syksyn hämärissä sitten kuitenkin saavat kokoa ja näköä. Purjo, kuten sellerikin saavat olla maassa pakkasiin saakka.Tänään en varsinaisesti mitään sen kummempaa taimihommaa operoinut - ainoastaan lisäsin vähän multaa pannuhuoneen hämärissä pitkiksi venähtäneille chilin taimille. Annan niidenkin nyt odotella koulimista vielä parisen viikkoa - ja säästän senkin homman loppukuun neitsytpäiviin.
2 kommenttia:

 1. Mä oon harpponut tän päivänpellolla (kasvimaasuunnitelma).
  Sain seemmaailman simentilauksen tänään, muutama siemenmalli puuttui (kurkku ja black russian). Ja oli hyvä syy ajella Terraan ja Agriin lähikaupunkiin...
  Kylvöajan suunnitelman teko vei voiton veroilmotuksen teolta (puolustelen tätä kun, tarvii tarkastaa puiden taimituhot metästä ensin...). Kylvän vasta nyt chilit, muuten ne on isoja meillä liian aikaisin.

  Kokeilen ekan kerran kylvää pelargoneja ja päärynäpuita ja jättisipulia....
  Normaalisti pelargonini laitan jakotaimista ja juurrutusluista, nyt hairahduin kun oli ihania kuvia siemenpusseissa, myös harjaneilikkaa ja salkoruusunsiementä ostin ja kevätesikoita (ne kun kasvaa sit pihallakin, niin jotenkin sallitupaa tuo kevätturhuus pöydillä...).

  Tais taas lähtee mopo käsistä, kehui mies...

  Terkuin
  Otava

  VastaaPoista
 2. Sulla näkyykin olevan Sungold valikoimissa tänä vuonna, onnittelen hyvästä valinnasta. Se on oma lempitomaattini, ainoa josta olen saanut kasvimaalla edes jotenkin satoa (jopa viime vuonna) ja maku on mieletön (makea). Laitoin itse juuri omat tomaatit, chilit ja tomatillot itämään ja kas, sattuipa suotuisalle päivälle vahingossa. Tänä vuonna kokeilen kahta uutta tomaattilajia, katalonialaista roikkuvaa tomaattia, jota hierotaan siellä leipiin sekä mallorcalaisen ystäväni tuomia "vesimelonitomaatteja". Saa nähdä kasvaako siemenistä mitään, mutta uusien lajien kasvattamisessa on aina tietty jännitysmomentti mistä pidän. Muut olivatkin vanhoja pussin pohjia. Toivottavasti tämä kesä on hieman armollisempi kuin edellinen, itselläni meni melkein kaikki puihin ja se on heikentänyt viljelyintoani tänä keväänä. Mitä muuten teet yleensä ylimääräisillä taimilla vai saatko kaikki mahtumaan pihallesi? -Linda

  VastaaPoista