tiistai 23. helmikuuta 2016

Ensi kesänä meinasin...


Välillä sitä unohtaa, että se oma piha on ihan konkreettisesti oma piha. Ja että siellä on lupa (kaikkien virallisten lakien puitteissa) toteuttaa niitä omia visioita ihan niin paljon kuin vaan ikänään jaksaa ja kehtaa iltaa myöten lapioida.

Minultakin aina välillä unohtuu, että jos haluan uuden kukkapenkin hortensioille tai lisää kasvimaata valkosipuliviljelyksille, niin ei sitä tarvitse keneltäkään kysellä. Viime kesänä jotenkin pääsin irti turhasta pohtimisesta, liikaa pähkäilystä ja aloittamisen arkailusta...
Sainkin siinä vapauden puuskassa monta kauan itänyttä ajatusta tekemisen asteelle. Ei kaikki ihan putkeen mennyt - mutta yritetty on - ja onpahan taas vähän viisaampi eukko joiltain kohdin...

Sen nyt yritänkin muistaa, että jos multa liikkuu lapiovoimin yhteen suntaan - niin liikkuu se samalla konstilla takaisinkin, jos se visio ei loppupeleissä ihan sitä ollutkaan mitä kuvitteli.

Kun nyt pikaiseen viime kesää muistelen, niin lapiohommina tekeentyi ainakin yksi uusi kukkapenkki, kasvimaaläntti ja parkkipaikka. Vasarahommina roskiskehikko lavakauluksista. Maalihommina tomaattiruukkuja. En nyt muuta suurempaa muista tehneeni...

Tänään kylvin tomaatin, lehtisellerin, purjon, basilikan ja samettikukkien siemenet. Mutta ei ole oikein minun heiniä ne näpryyhommat - lapiosesonkia jo odottelen :) Tulevan kesän haavelistassa on ainakin lauta-aitanurkkaus aamuaurinkoiselle yrttimaalle. Ja viime kesäisten hyviksihavaittujen ideoiden hiominen.

Toissa syksynä päätettiin luopua rakkaasta leikkimökistä. Keväällä olo sitten olikin kuin taiteilijalla tyhjän kankaan äärellä :) Siinä lapion kanssa tehdessä idea senkun eteni... Pieneksi kaavaillusta uudesta kasvimaaläntistä levähti ihan kohtuullisen iso kasvimaa-kukkapenkkiprojekti. 

Leikkimökin alusesta tuli lehtikaalitaivas - ja riitti siinä nurkassa tilaa myös samettiruusuille, ryhmäpurjolle, ruohosipulille, lehtisellerille, herneille, pavuille, yrteille...Uusi parkkipaikka näytti valmiina ihan hyvältä - mutta tuo siihen levittämäni sora ei toiminut. Pienet kivet tarttuvat auton renkaisiin ja leviävät pihatielle... Täytyy miettiä millä jämäyttäsi pohjan - ehkä kivituhkalla jyräten? 

Toteutin myös pitkään hautuneen haaveen rikkaruohosalaattipenkistä. Kylvin voikukkaa, poimulehteä ja ratamoa tontin varjoisalle joutomaalle lavakehikoihin. Että sattui sitten niin kylmä kesäkuu, etteivät edes rikkaruohot itäneet :D Voikukka jaksoi nousta, mutta ratamo ja poimulehti jäivät itämättä. Eikun ensi keväänä uudestaan :)


Lavakauluksista tehty roskiskehikko toimi talvenkin yli ihan mainiosti Lumi ei mitenkään haitaksi asti pakkaantunut kannen päälle - heilahti siitä aina avatessa laidan yli. Systeemi vähän arvelutti, joten jätin maalauksen odottamaan talven yli. Ensi keväänä täytyy vähän suoristella perustuksia ja maalata kehikko.Ajoluiskan viereen lapioitu uusi kukkapenkki näytti heti siltä, kuin sen olisi siinä kuulunut aina ollakin. Arvelin jo tehdessä, että vaatii vähän laajennusta - ja niin on. Istutin penkkiin pääasiassa hortensioita, muutaman Annabelle -ostotaimen ja lisäksi siirtotaimia tontilta. Siinä teemassa pysyn, mutta aion vielä levittää penkkiä jonkun matkaa nurmikolle.


Jo vuosia olin tympääntyneenä katsellut kierrätyskeskuksista löytyneitä valkoisia (kellastuneita) altakasteluruukkuja - enkä keksinyt mitään järkevää edullista konstia niiden siistimiseen. Keväällä mietin, että omia ovat ruukkuni - ja vaikka menisivät miten hilseelle, päätin maalata koko setin autotallista löytyneellä (lautojen maalaukseen käytetyllä) tummanruskealla öljymaalilla. 

Kaksi pikkutelalla vedettyä maalikerrosta kesti ulkona läpi kesän. Ruukut ovat nyt olleet ulkona lumen alla - ja ihan yhtä hyvässä maalissa ovat edelleenkin. Ruukkuihin jäi jokunen pieni vaaleampana kuultava kohta. Alkujaan jo päätin, että jätän kolmannen maalauskerroksen seuraavalle keväälle - siinä samalla siistiytyvät talven jäljiltä.
Kuvassa vastaistutetut tomaatit, paprika ja chili. Sateen nostamat hiekkaroiskeet näkyvät tummassa pinnassa, mutta olen tosi tyytyväinen yhtenäiseen yleisilmeeseen.

Eli yksi kevään ensihommeleita on käydä kaikki viime kesänä maalatut ruukut vielä kertaallen läpi.

Ruukkuja ei ole koskaan liikaa - mutta muutama ylimääräinen krassintaimi ja ylimääräinen makkaragrillikin oli. Viime kesänä yhdistin ne :)

Lidlistä löytyneet kasvutunnelit olivat mielestäni ihan hyvä ostos. Jos niitä taas keväällä tulee tarjolle, niin varmasti ostan jokusen lisää.

Kasvimaan osalta meinasin laajentaa ainakin valkosipulipenkkiä, kenties uusia mansikkamaan (tai jättää sen jonkun vuoden tauolle), esikasvattaa paljon samettikukkia - erityisesti isosamettikukkaa ja yrittää uudemman kerran niiden "rikkaruohojen" siemenkylvöä :)
Nyt jään odottelemaan, miten itävät itsekerätyt isosamettikukan siemenet. Tomaattia laitoin taas ihan liian monta sorttia. Basilikaakin sitten kolmea erilaista - vaikka tykkään oikeastaan vain siitä perusvihreästä :D

6 kommenttia:

 1. Voi! Näyttää niin helpolta ja mukavalta, että tekee mieli taas itsekin alkaa "siementää" ja istuttaa. Ja tiedän miten kova homma siinä on että piha on noin kaunis kuin sinulla !!

  Minulla aina innostus lopahtaa viimeistään juhannuksen aikaan. Ja vuosia toivomani kasvihuone (jonka viimekesänä vihdoin nuorempi poika ja pystytty näppärän avovaimonsa kanssa) sai heti nimen "skumppamaja". Sinne kun kalustin kivat tuolit ja pöydän, vihreät istuintyynyt, ja vihreän kynttilän - ja siellä siemailtiin skumppaa :-).

  Oli siellä toki 4 tomaatintainta (kiitos siemenistä), jotka kasvoivat hyvin ja saatiin muutama makoisa tomaattikin. Ilahdutti kovasti sellaisenakin. Ja nyt olen pitänyt siellä led-valoja ja se on pihan suurin lyhty :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Marru :)
   Minulla ei vielä ole skumppamajaa... Suuren suuri pihapuutos, jossa ne isoimmat puutarhavastoinkäymiset voisi huuhdella tyylillä kristallilaseista alas :D

   Arvaa vaan alkaako täällä ikkunalaudat taas täyttyä... Kyllä osaavat pikku taimet olla ihania tuossa olkkarin aamuauringossa. Osa iti ihan luvattoman hyvin - osasta kylvöksiä ei vielä näy pilkahdustakaan.

   Laitan pikkutaimista kuvia joku päivä :)

   Poista
 2. Kiva postaus. Eilen illalla kävin läpi kalenteria ja olin merkannut sinne kylvöpäivä. No se sitten jäi eilen tekemättä, mutta onhan tänään päivä uus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sari :)
   Meinasi mennä ohi minultakin, mutta kyllä maaliskuussakin vielä ehtii moneen kylvöön mukaan. Jotkut vasta silloin aloittelevat, mutta minä en malta odotella - jos sattuu osumaan kohdalle oikein erityislämmin kevät :)

   Poista
 3. Kivannäköinen piha ja varmaan hienot on taas toteutuksetkin. Jään odottamaan mielenkiinnolla! Mulla on nyt siperialaiset tomaatit kasvamassa, kun otin viimekesäisistä siemenet talteen. Ihan hirveästi jännitin mahtaako ne itää, tykästyin lajikkeeseen kovasti ja koitan pitää sen jatkossakin tallessa. Annoin myös siemeniä eteenpäin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kivasta kommentista :)
   Mukava kuulla että tomaatinsiemenet leviävät - ja että niistä saa satoakin. On täälläkin jo tomaatit alullaan. Ihan liian monta lajiketta - ja taimea. Laitoin nyt jokusen runkotomaatinkin, vaikka tukikehikko niille on vasta suunnitelmavaiheessa. Katsotaan josko löydän sille paikan - ja saan sen vielä pystyynkin ennen kevättä :)

   Poista