maanantai 13. heinäkuuta 2015

Keventäjän kurkku-lehtikaalisalaatti


Nyt kesäaikaan minulla ei oikeastaan muuta ruokavinkkiä ole jaossa kuin salaatteja. Me puutarhailuun hurahtaneet olemme saaneet tänä kesänä nauttia ruhtinaallisesta lehtikaalisadosta - mutta esim. avomaankurkut jäivät ainakin meidän tontilla itämättä... Yritysten ja erehdysten kautta olen kasvatellut monenlaista salaattiainesta - mutta kasvihuonekurkun viljely täytyy tunnustaa liian haasteelliseksi lajiksi täällä keskisen Suomen avomailla...

Kurkku on yksi kesän ruokasuosikkejani - ja joka kesä ihmettelen miten edullisesti sitä kaupasta saa - jopa reilusti alle euron kilo... Yhtään ei nolota ostaa kerralla se parikymmentä kurkkua. Napakkana ostettu tummanvihreä kurkku säilyy jääkaapin viileälokerossa ihan priimana helposti viikonkin verran.

Tässä keittiövinkkinä kirpakka kurkku-lehtikaalisalaatti, joka sopii alkupalaksi, grilliruokien seuralaiseksi ja ihan erinomaisen hyvin retkievääksi. Kurkku-lehtikaalisalaattiin saa hyödynnettyä tuoretta lehtikaalia - ja edullista kotimaista kurkkua. Mausteena käytän yhtä yrttisuosikeistani, korianteria. Se on kasvanut hyvin tänä kesänä - ja sitä oman pihan superfoodia yritän myös käyttää päivittäin. Korianterin aromi on ensikertalaiselle hiukan haastava, mutta kun siihen tottuu, siihen ihastuu. Jos korianteri on vielä maistelematta, voit sen tilalla käyttää tässä salaatissa osin persiljasilppua.


Sipulitilanne on omalla kasvimaallani hiukan huono. Monivuotinen ilmasipulikasvusto on jostain syytä taantunut ja säästelen nyt niitä muutamaa jäljelläolevaa vartta, josko innostuisivat taas leviämään. Salaatteihin olen sitten käyttänyt sen tilalla koko kesän ajan valkosipulin lehtiä, joita onneksi on paljon :) Jos niitä tontillasi on, käyvät tähänkin salaattiin hyvin, mutta kaupasta niitä ei taida saada? Korvasin ne nyt tällä kertaa punasipulilla, mutta voit käyttää myös esim. kevätsipulin varsia.
Määrät eivät ole tärkeitä - voit soveltaa niin kurkun, sipulin kuin lehtikaalinkin osalta. Siitä pitäisin kiinni, että kurkku ja lehtikaali kannattaa leikata pitkiksi suikaleiksi - se muuttaa arkiset ainekset jotenkin ihan eri tasolle :)

Kurkku-lehtikaalisalaatti

2 tuorekurkkua
10 reilun kokoista lehtikaalin lehteä
Pieni puntti tuoretta korianteria
1/2 punasipuli

Kastike:
2rkl tahinia
1/2 sitruunan mehu
1rkl neitsytoliiviöljyä
1 puristettu valkosipulinkynsi
Ripaus ruususuolaa ja rouhittua mustapippuria

Annoksen pinnalle suolapähkinöitä

Aloita suikaloimalla kurkku. Halkaise kurkku pitkittäin kahtia. Raaputa pikkulusikalla siemenhöttö pois (säästä smoothien nesteeksi). Leikkaa kurkku perunankuorimaveisellä pitkiksi suikaleiksi ja nosta lävikköön jotta irtoava neste valuu pois. Älä kuori - suurin osa kurkun vitamiineista on kuoressa.
Poista lehtikaaleista lehtiruoti (säästä ruodit sosekeittoon) ja viipaloi lehdet pitkiksi suikaleiksi.
Viipaloi punasipuli ohuiksi viipaleiksi ja korianteri hienoksi silpuksi.

Sekoita kastikkeen ainekset yhteen (onnistuu näppärästi pienellä patterikäyttöisellä maitovaahdottimella).

Kun kurkku on valunut aikansa, kääntele kaikki ainekset yhteen ja tarjoile.

Voit tehdä esivalmisteluina kaikki viipaloinnit ja salaatinkastikkeen, mutta jos salaatti pakataan piknik evääksi tai se odottelee syöjiä, sekoita ainekset vasta hetkeä ennen ruokailua.





Tässä yksi hyväksi - kenties parhaaksi havaittu tarjoiluvinkki: Voitele riisikakku ohuelti tahinilla. Lisää päälle kurkku-lehtikaalisalaattia - ja jokunen extra suolapähkinä. Siinä se on - gluteeniton, vegaani, edullinen ja superterveellinen sesongin alkupala tai kesäinen picnic eväs.
Näin riisikakun päällä tämä salaatti on hieman suttuinen syötävä, mutta sehän ei nurmikolla istuessa haittaa yhtään :)


Käytin salaattiin Palmizio Senza -lehtikaalia, jota suositellaan erityisesti salaattikäyttöön. (Kuvassa oikealla ylhäällä.) Sen kasvutapa on hillitympi kuin muilla lehtikaaleilla ja lehdet kapeahkoja, tummia ja rapeita. Mikä tahansa muukin lehtikaali kyllä passaa tähän salaattiin. Kaunis setti tulee myös yhdistämällä kurkkusuikaleet violetinkirjavaan tai punaiseen lehtikaaliin. Minullakin on kasvimaalla violetinkirjavaa lehtikaalia - se on erittäin vahvakasvuinen ja kaunis lehtikaali, mutten valitettavasti tiedä sen lajikenimeä.



Viime kesänä postailin kurkusta näihin samoihin aikoihin - silloinkin osana Kauppapuutarhaliiton kotimaisten kasvisten kampanjaa, eikä sen mieluisampaa toimeksiantoa monta ole.

Edellisen kerran tarjoilin keventäjän kurkkuwokkia, tällä kertaa kurkkuvinkkinä on tämä kirpakka salaatti - ja ehkä ensi kesänä taas palataan kurkun merkeissä :)

Parhaan kurkun tunnistat sirkkalehtimerkistä. Sirkkalehtimerkki tarkoittaa sitä, että tuote on sataprosenttisesti Suomessa viljelty. Mikään muu suomalaisuuteen viittaava merkki ei yllä samaan. Ostamalla kotimaisia vihanneksia saat hyvänmakuisia ja turvallisia tuotteita, mutta samalla valinnalla tuet suomalaista työllisyyttä ja hyvinvointia.
Puhtaasti kotimainen -tuote on yksinkertaisesti puhtaasti kotimaista.



 



4 kommenttia:

  1. Ihanan raikkaan kuuloinen salaatti. Tätä teen varmasti tänä kesänä, vaikka en varsinaisesti ole kevennyksen tarpeessa. Maistuu varmasti ihanalle grillatun kalan kylkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sofia :)
      Meillä tähän tykästyi kaikki - ja tahini riisikakkujen levitteenä toimii mainiosti sekin.
      Jos salaattia jää, niin nestettä toki irtoaa jonkinverran jos joutuu seisomaan jääkaapissa seuraavaan päivään - mutta ollenkaan huonoksi ei mene.

      Poista
  2. Samaa mieltä Sofian kanssa - on raikkaan kuuloinen ja myös näköinen salaatti. Minä en oikein tuon lehtikaalin kanssa ole vielä kunnolla ystävystynyt, mutta nyt kesällä kun saa tuoretta, on yritettävä;)
    Ihania sadonkorjuuaikoja ja marjaretkiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)
      Moni tuttava on sanonut lehtikaalia - nimenomaan kaupan lehtikaalia "väkevähköksi". En ole kaupan kaalia koskaan maistanut, mutta ei oman maan lehtikaali ainakaan maistu käytännössä oikein miltään - siis hyvin miedolta. Eli jos jollakulla on ennakkoluuloja lehtikaalin suhteen, niin kannattaa kokeilla eri lajikkeita - ja mielellään tietysti itsekasvatettuina.

      Mukavaa kesää sinullekin :)

      Poista