tiistai 14. heinäkuuta 2015

Ikkunan takaa

Istuskelen aamukahvilla keittiössä - ja vaikka lasin läpi ei hääviä kuvaa saa, niin ei tämä huonokaan maisema ole. Voi hyvä ihme tuota jasmikkeen kukintaa - ja köynnöshortensian - ja päivänkakkaroiden - ja unikkojen... Nyt on kesä :)
Keväällä kierrätyskeskuksesta hankkimani tuolit löysivät paikkansa etupihalta. Ensin niiden yläpuolella kukki omenapuu, nyt ympärillä jasmikkeet ja köynnöshortensia - tuoksu on ihan huumaava. Vielä jälkikäteenkin, joka kerta kierrätyskeskuksessa käydessäni olen kiittänyt ostoksesta. Että miksen ennemmin ollut hoksannut tähän tuoleja laittaa - nyt käyn siinä istuskelemassa joka joutovälissä..

Tätä en suunnitellut... Nostin tämän kukkapenkin ylös pari vuotta sitten, reunustin kuunliljoilla - ja järjestin kasvit omaan säntilliseen puutarhatyyliini... Ei kelvannut luonnolle - maasta nousivat päivänkakkaran, unikon, akilleijan ja malvan siemenet... Ritarinkannus vielä urheasti puolustaa paikkaansa, mutta pionit aion syksyllä siirtää alta pois - ovat ihan tukehduksissa runsauden seassa.
Vielä viime kesänä kuunliljojen väleistä kukki hauskasti mirrinminttu - nyt se on lähes hävinnyt valtavaksi pölähtäneen kuunliljan alta.

Kuitenkin, kun nyt täältä ikkunasta katson tuota itsekylväytynyttä hullunmyllyä, aion ehdottomasti antaa sen jatkaa valitsemallaan tavalla. Jasmike, unikot, päivänkakkara, malva ja ritarinkannus ovatkin oikeastaan kuin "Monet'in maalauksesta". Taustalla olevat tuija ja etureunaa rajaavat kuunliljat ryhdistävät kokonaisuutta - toisaalta tuo romanttinen ja epäsovinnainen kukkapilvi onkin ihan hauska siellä keskellä?


Tämä tumma kaunotar löytyi unikkojen seasta. Noin 15 vuotta sitten kylvin Black Dragonia - joka on kerrottu pioniunikko - muita tummia unikkoja en ole muistaakseni koskaan laittanut. Nyt löysin näin tummalehtisen yksilön - tosin yksinkertaisena. Merkkasin taimen ja tallennan siemenet kunhan valmistuvat.

Itsestäänkylväytyneet unikot ovat tässäkin penkissä ihan tiheänä mattona, joten eivät pääse kasvamaan kovin isoiksi. Mitenköhän käy, jos annan nyt "kaikkien kukkien kukkia" vapaana - unikot, päivänkakkarat, malvat, akilleijat... Ottaako joku pikkuhiljaa yksinvaltiuden? Oikeastaan muista kuin malvasta ei taida olla huolta? Penkissä on myös aika paljon idänunikkoa, mutta se kukkii ja kuihtuu ennen näiden siementävien kukkien aikaa. Taustalla on myös jokunen isokin puska iisoa. Se on hanakka leviämään siemenistä ja sitä aion kyllä tarpeen tulla vähän toppuutella - vaikka onkin perhosten suosikki.

Tuolla istuskelisin ikkunan (ja lintulaudan) takana, jollen olisi ottamassa tätä kuvaa. Kuunliljoista sen verran, että nostin ne ylös kaksi vuotta sitten, jaoin neljään lohkoon ja reunustin niillä ylläolevissa kuvissa näkyvän auringon puolen penkin. Tänä keväänä "varastin" samoista jakotaimista taas puolet ja reunustin niillä uuden hortensiapenkin. Ja katsokaa niitä nyt :D
Verokkina 120cm halkaisijaltaan oleva vesiaihe - eli ensi keväänä jaetaan kuunliljoja taas... Minulla ja kuunliljoilla on selkeästi yhteinen sävel - me tykätään toisistamme ja viihdytään tässä pihassa :)
On tämä vaan niin parasta aikaa. Lempeitä kesäpäiviä sinullekin :)

4 kommenttia:

 1. Jo on komean syvä väri tuossa unikossa! Pioni tykkää muuten huonoa siirtämisestä. Kaivoin kolme kertaa siirretyn ylös ennen kuin se suostui uudelleen kukkimaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merja :)
   Kokemusta on siitäkin... Melkein sen tietää, että ensikesän kukinta on menetetty vaikka syksyllä siirtäisi taimet. Toisaalta pioni on siitä hyvä, ettei sitä huonollakaan hoidolla ihan hengettömäksi saa :D Olisi pitänyt lapioida ne ylös jos silloin pari vuotta sitten kun peuhdoin penkkiä. Silloin osaa siirtelinkin - eli samoila lämpösillä olisivat muuttaneet kokonaan pois... Alkaa olla tuo penkki muutenkin jo niin kuivakka kun pylväshaavat ja tuijat vievät voimia. Paremmin siinä pärjäävät tulevaisuudessa ketokukat.

   Poista
 2. Hei! Mitenkä pionista otetaan siemenet talteen? Tämä blogi on aivan ihana. Sattumalta löysin ja olen jo pitkään seurannut. Vielä aika lähekkäin asutaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)
   En ole koskaan kasvatellut pionia siemenistä, joten en osaa käytännn vinkkiä antaa. Tarkoitus kyllä on kokeilla sitäkin - eiköhän siemenet syksyllä valmistu - ja vaatinevat kylmäkäsittelyn? Hyvä kun muistutit aiheesta - otan asiaksi minäkin :)
   Oletko paikkakuntalaisia? Pidetäänkö pihamiitinki? :)

   Poista