perjantai 17. heinäkuuta 2015

Lehtikaalitacoja ja kasvishampurilaisia

Jos lapsilta kysytään - niin niitä - vaikka joka päivä... Ne molemmat ovat tässä blogissa jo vanhastaan tuttuja juttuja, mutta syödä kuitenkin pitää joka päivä - ja joka kerta miettiä, että mitä taas keksisi... Tässä nyt nämä kaksi meidän kesäsuosikkia vinkiksi.
 

Lehtikaalin lehdet käyvät ihan mainiosti tacon tai tortillan tapaan tarjottavaksi. Joidenkin lehtikaalilajikkeiden lehdet ovat tosi rapsakoita ja niin napakoita että jaksavat kantaa täytteet ihan tacokuorien tapaan. Mutta kyllä pehmeälehtisemmätkin lajikkeet toimivat. Jos käytössä on oikein isoja lehtiä, täytteet saa kääräistyä sisään tortillalettujen tapaan.

Näiden lehtikaalitacojen täytteeksi teen usein helpon ja nopean papuseoksen:
1rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 rasiaa GoGreen luomu papumixiä (tai muita papuja)
(lehtikaalia, persiljaa...)
1 tomaattisalsadippiä (S-marketista löytyy edullinen luomuna)

Sipuli pilkotaan ja kuullotetaan öljyssä. Sekaan lisätään huuhdellut pavut. Lopuksi salsadippi. Haudutetaan miedolla lämmöllä ylimääräinen neste pois.
Tomaattisalsan tulisuuden voit valita mielesi mukaan. Papuina käytän pääosin itse esikeittämiäni ja annosrasioihin pakastettuja papuja - tulevat huomattavasti edullisemmiksi kilohinnaltaan. Valmiit pavut ovat kuitenkin kesä- ja mökkiolosuhteissa ihan luvallinen kompromissi.
Papusalsan sekaan voi pilkkoa lehtikaalia ja sopivia tuoreyrttejä.

Lehtikaalin lehdistä poistetaan ylimääräinen lehtivarsi (säästetään sosekeittoon).

Lisäksi fetajuustoa, tomaattia, tuorekurkkua - ja mitä muuta sopivaa kaapista tai kasvimaalta löytyy...
Kuvassa lehtikaalin täytteenä käytetyt kurkut on pilkottu palasiksi - kiireisen kokin ajatusvirhe :) Kaikki lehtikaalitacojen täytteenä tarjottava kannattaa pilkkoa pitkiksi suikaleiksi - helpottaa paketin kasassapysymistä.
Tähän kuvaan sattui makaronisalaattikin - sekin yksi kesän helppo ja hyvä pikaruoka.




Toinen helppo: Kasvishampurilaiset.

Koska kesällä leipominen ei luontaisesti innosta, käytämme hampurilaissämpylöinä usein Moilasen gluteenittomia aamiaissämpylöitä (löytyvät pakastealtaasta). Sämpylät sulatetaan, halkaistaan ja käytetään grillissä.

Pihveiksi teen usein nopeat ja helpot linssipihvit. TÄSSÄ aiemmin julkaisemani resepti. Siihen pari lisähuomiota: Keväällä luomuporkkanoita oli huonosti tarjolla, joten jätin ne pois ja lisäsin taikinaan pikku purkin tomaattipyrettä - se sopii muutenkin hyvin hampurilaispihveihin makupohjaksi. Eli aineksia voi muunnella tarjonnan mukaan - ja lisätä nyt esim. silputtua lehtikaalia.

Reseptin linssipihvit ovat aika helposti murenevia. Siihen lisävinkkinä: Lisää muna ja esipaista pihvit uunissa leivinpaperin päällä. Ota valmiisiin pihveihin kevyt paistopinta grillissä voinokareessa vasta juuri ennen tarjoilua.

Kastikkeena meillä on usein puristetulla valkosipulinkynnellä, ripauksella ruususuolaa ja pippurirouhetta ja silputuilla tuoreyrteillä maustettua creme fraichea.

Lisäksi paistettua sipulia, paistettua ananasta, lehtikaalin ja salaatin lehtiä, fetajuustoa, homejuustoa, tomaattia, tuore- ja suolakurkkua, paistettuja munia... Mitä nyt milloinkin.







Lempi -tyttären hampurilaisvinkkejä.

8 kommenttia:

  1. Aivan mielettömän herkullista, täällä iski nyt ISOSTI nälkä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia :) Niin ovat - ja aika takuuvarma & helppo valinta isommallekin vierasporukalle.

      Poista
  2. No nyt osui kohdalle!! Esikoinen on kasvissyöjä ja palailee tänään kotiin reissulta. Teen näitä molempia illaksi. Namskis:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :) No miten kävi - kelpasivatko lehtikaalitacot? Pavuilla ovat yllättävän täyttäviä, vaikka käytännössä pelkkää "salaattia". Hampurilaiset ovat helppo ja edullinen vierastarjottavakin - ja valmistuvat näpeästi grillissä :)

      Poista
  3. Hyviä vinkkejä molemmat! :) Nuo kasvishampparit täytyy ottaa pian kokeilulistalle. Todella herkullisen näköisiä, nälkähän tässä tuli! :) Kiitos mahtavasta blogistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi mukavasta viestistä :) Gluteenittomat kasvishampparit ovat herättäneet pientä epäilystä lihansyöjävieraissa - mutta kaikille sitten kuitenkin maistuneet. Yllättyneitä ilmeitäkin on nähty :)

      Poista
  4. Kyllä sulla täällä on niin kaunis piha, sekä kiva ja monipuolinen blogi, että pakkohan on liittyä lukijaksi :)
    Oon myös lehtikaalin kasvattaja ja opetellut käyttämään korianteria tänä kesänä :)
    Varmasti tuun etsimään gluteenittomia ohjeita. Nämäkin hampurilaiset näyttää niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Emilie ja kiitos kivasta kommentista :)
      Vähän nyt nihkeässä olleet kesäaikaan kokkailut, mutta palaan ruotuun taas syksymmällä :) Jostain syystä ollut tänä vuonna uutta puhtia pihahommiin ja siellä on sitten tullut ähräiltyä enempi kuin hellan ääressä... Mukavaa keskikesää sinulle :)

      Poista