lauantai 28. heinäkuuta 2012

Puhdistussauna

Minulta on jäänyt esittelemättä yksi rakkaimmista kesärutiineistani; puhdistussauna. Mutta vielä ehdit tutustua ja kokeilla, niin kauan kuin mitään vihreää vaan ulkoa löytyy.

Aiheesta kertovan kirjasen sain jokunen vuosi sitten ystävältäni ja siitä saakka puhdistussauna on kuulunut kesäkuvioihin. Puhdistussaunan ohjeet ovat luonnonlääketieteentohtori Eeva Koposelta. Kirja on tehty yhteistyössä Rita Apulin kanssa.

Puhdistussauna on Eevan kehittämä tehokas kehonhoitomenetelmä joka perustuu suomalaisen saunan ja luonnonkasvien tervehdyttäville ominaisuuksille.

Puhdistussaunan periaate:
Sauna lämmitetään 60-80 asteiseksi. Saunaan mennessä ylälauteelle nostetaan sauna-astia joka on täytetty luonnosta kerätyillä kasveilla. Kylpemisen aikana kasvit puhdistavat saunojan kehoa ja antavat luonnonvoimaa. Jokaisella kasvilla on oma puhdistava ominaisuutensa. Puhdistussaunassa tulisi kylpeä noin 20 minuuttia. Löylyä heitetään normaaliin tapaan. Puhdistussaunaan käytettävät kasvit poimitaan aina puhtaalta alueelta, ei teiden varsilta. 
Käytetyt kasvit hävitetään polttamalla. Niitä ei sa laittaa kompostiin koska ne ovat keränneet ihmisen kehosta epäpuhtauksia ja aineenvaihduntajäämiä. Sauna-astian kasvit tutkitaan saunomisen jälkeen. Voimakkaimmin tummuneet (ruskistuneet) kasvit ovat imeneet kehosta eniten epäpuhtauksia.

Kasveja ei kerralla tarvita runsaasti. Joidenkin kasvien runsas käyttö saattaa irrottaa liikaa myrkkyjä ja aineenvaihduntajäämiä.
Puhdistussaunassa voi käyttää suurinta osaa sekä luonnon- että oman puutarhan kasveja.

Omia huomioita:
Keväällä ensimmäisten pudistussaunojen vaikutus on erityisen vahva. Usein saunan jälkeen pyörryttää ja huimaa.
Kasvien tuoksu tuntuisi irtoavan paremmin jos kasvit ehtivät olla hetken (tunti-pari) kiulussa ennen saunomista.
Myös aurinkoinen sää saa aikaan saman ilmiön, auringonpaisteessa kerätyt kasvit tuoksuvat saunoessa vahvemmin.


Kasviastiana käytetään kuparista kiulua. Kiulun pohjalle etsitään kolme, vähintään nyrkin kokoista omaan käteen hyvältä tuntuvaa kiveä.


Kivet peitetään rahkasammalella ja astiaan lisätään niin paljon vettä että kivet ja sammal peittyvät.


Sauna-astia täytetään valituilla kasveilla. Aluksi asetellaan isoimmat oksat, muut kasvit lisätään oksien lomaan kukkakimpun tapaan. Kaunis sauna-astia on ilo silmällekin.




Eevan ohjeiden mukaan jo kolmekin erilaista kasvia riittää. Itse keräilen kasveja aina vähän tunnelman mukaan. Melkeinpä joka kerta kuitenkin laitan mukaan kuusen & männyn oksia.



Muutama kukka aina johonkin nurkkaan. Ja naiset pyttyineen saunaan :)


Tässä sama astia 20 minuutin kuluttua.




Kasveja tutkimalla voi päätellä paljon kehon kunnosta. Kun kasvit eivät enää ruskistu, ainoastaan kuivuvat, on keho riittävästi puhdistunut.

Jos lepänoksat ovat tummuneet, happikäytävät ovat puhdistuneet.
Jos taas kuusenoksat, niin kemiallisia myrkkyjä on poistunut.

Lyhyt esimerkkilista tavallisimmista kasveista:

Leppä avaa happikäytävät, tekee hyvää iholle ja ihottumalle
Mänty vaikuttaa hengitykseen.
Koivu virkistää ja voimistaa, yleispuhdistava, suotuisa vaikutus immuunipuolustusjärjestelmään.
Kuusi poistaa kemiallisia myrkkyjä.
Tammi on hyväksi muistialueelle
Haapa on hyvä yleismittari; Jos haapa ruskistuu, kehossa on tarve nopeaan puhdistumiseen.
Omenapuunlehdet keräävät myrkkyjä.
Paju puhdistaa ja antaa enrgiaa.
Orapihlaja antaa C-vitamiinia.
Hansaruusu kaunistaa ihoa, suotuisa vaikutus sisäelimiin.
Kultapiisku puhdistaa munuaisia.
Nokkonen puhdistaa ja antaa C-vitamiinia.
Apila vahvistaa ja puhdistaa koko kehoa.

Useimmat kasvit soveltuvat kehon puhdistukseen, mutta seuraavat kasvit ovat kiellettyjä: Kielo, maitohorsma, saniaiset, näsiä, tuomi, saarni, nauriin- ja lantun naatit.

Mustikanvarvut ja -lehdet anatavat insuliinia, joka varastoituu kehoon. Käytettävä ainoastaan kuuriluontoisesti max. neljä oksaa kerrallaan.

Mansikanlehdet eivät sovi kilpirauhashäiriöisille henkilöille.

Variksenmarjan oksat ja suomuuraimen lehdet puhdistavat erittäin tehokkaasti kemiallisia myrkkyjä. Vain pieni määrä kasvia kerrallaan.

Tekstit lyhentäen lainattu Rita Apuli Puhdistus-sauna luonnonlääketieteen tohtori Eeva Koposen mukaan - kirjasta.


Olen nyt mökillä mustikassa. Vastailen kommentteihin kunhan taas palailen päiväksi kotinurkkiin :)

14 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen juttu, tätä täytyy ehottomasti kokeilla, kun pääsen saunomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauska :) Suosittelen, tähän jää ihan koukkuun.

      Poista
  2. Vau, olipas mielenkiintoinen juttu!!!! Tuota olisikin kiva joskus kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heli. Tämä on ihan superjuttu. Keväällä tulee ihan hillitön hinku puhdistus-saunaan, tyttäretkin ovat huomanneet saman ilmiön. Kevään ensimmäiset puhdistus-saunat ovatkin tosi tehokkaita, usein vähän huimaa ja pyörryttääkin saunan jälkeen.

      Poista
  3. Täällä Vantaalla hotellissa tätä lukiessa tulee kyllä sellainen olo että kotiin ja mökille ja äkkiä täältä!!! Vaikka parikymmentä erilaista saunaa juuri tulikin testattua. Mutta kirjoittelem siitä sitten myöhemmin lisää. Ihanaa mökkeilyä!!!! Pakko koittaa saunaa hetimiten kun se raparperinlehtihautominenkin jäi tekemättä kaikessa hauskuudessaan. Tämä vaikuttaa jo toteuttamiskelpoisemmalle... Tosin jäin miettimään kelpaako mikä tahansa sammal?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, tästä ei voi kuin tykätä.

      Kirjassa ohjeistettiin käyttämään rahkasammalta joten siitä emme ole tinkineet. Rahkasammaliahan on vaikka minkämallista ja väristä. Niistä keräänkin usein jonkun ihanan asetelman, kolmea-neljää erilaista. Mökin vieressä on eniten tätä perusvihreää joten kuvassa oli nyt vain sitä. Mustikkapaikalla on upea sammalikko ja hyvin monipuolinen kasvisto. Keräämmekin aina mustikoiden lisäksi rinteestä samalla reissulla pyttyaineksetkin illaksi saunaan.

      Poista
  4. Hyvä kun muistutit niistä raparperinlehistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä kun tulisi joku ihana hellepäivä, niin ehdit kokeilla :)

      Poista
  5. Suuri kiitos tästä mahtavasta vinkistä. Kokeilin eilen ja oli aivan ihanaa! Tuli niin upean rento olo ja nukuttikin tosi sikeästi saunan jälkeen <3

    ps. onpa muuten hauskaa, että luen ihan yhtä innolla teidän perheen äidin ja tyttären blogia :) Itse iältäni sijoitun siihen puoliväliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että löysit mukavan vinkin :)
      Jos jatkat kokeiluja, niin olisi mielenkiintoinen kuulla kokemuksia pidemmällä aikavälillä. Meille on jo muutamassa vuodessa tullut jonkinmoinen tuntuma aiheeseen ja omia tapojakin. Silläpä olisi tosi kiva kuulla muidenkin kokemuksia ja kenties uusia vinkkejäkin aiheesta.

      No, ainakin tästä puhdistus-saunasta tykkäämme kyllä ihan kaikki, äiti, tytär ja mummokin :) Seurailen itsekin hyvin erityyppisiä blogeja, 15v tyttöjen blogiesta keski-ikäisen homomiehen vuodatuksiin :D

      Poista
  6. Mielenkiintoinen postaus! :) Täytyykin kokeilla mahdollisimman pian. Yksi tyhmä kysymys: voiko puhdistussaunan tehdä niin, että on kaksi henkilöä samaan aikaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kiva jos innostut aiheesta.

      Kirjassa ei ole mainintaa saunojien määrästä joten olettaisin että ei siitä mitään haittaakaan ole. Itsekin yleensä teen puhdistus-saunan siskon kanssa. Minulla on olo että en haluaisi yhtä kaveria enempää kerralla saunaan... En tiedä mistä sellainen fiilis tulee, yksinkertaisesti vaan siitä että saunassa riittää ilmaa ja lauteilla tilaa, vai onko takana joko tajunnan taso joka kertoo että pytystä riittää virtaa ja energiaa kahdelle...

      Poista
  7. Ei taida olla ihan kaikki peipot pesässä teillä ^_^
    Otetaan vaikka esimerkki:
    "Mustikanvarvut ja -lehdet anatavat insuliinia, joka varastoituu kehoon. Käytettävä ainoastaan kuuriluontoisesti max. neljä oksaa kerrallaan." Missähän sitä insuliinia on mustikassa? Insuliinia kun tuottavat eläinten lisäksi vain jotkut sienet ja protoktistit...
    Menee samaan kategoriaan naisen kanssa, joka uskoi ettei tarvitse elääkseen muuta, ku auringonvaloa. Kuoli sitten aliravitsemukseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan :)
      "Ei taida olla ihan kaikki peipot pesässä teillä" Siitä asiasta en väittele ollenkaan - saattaa olla just niinkuin sanoit...

      Kaikki aiheesta kertova (kuten jutussa mainitsen) on lyhentäen kopsattu Puhdistussauna -kirjasta. Omia huomiota on se, että siitä tulee hyvä olo, keuhkot avautuvat ja keho rentoutuu. Puhdistussaunaan on kiva mennä - vuosi toisensa jälkeen odotamme kevättä. Jotain maagista puhdistussaunassa on - intoa kun piisaa ähertää pytyn kokoamisen kanssa kerta toisensa jälkeen :)

      Poista