lauantai 1. helmikuuta 2014

Kasvissyöjän jääkaappi


Sain lukijaviestiä, että olisi kiva kurkistaa minun päivän menu. Mitä syö paria kiloa alaspäin tsemppaava gluteeniton kasvisruokailija? Kiitos kommentista ja juttuvinkistä - otan asiakseni ihan lähipäivinä.
Hiukan aihetta sivuten, nappasin viime viikolla extempore kuvat keittiön ruokavarannoista. Tässä jääkaapin sisältö satunnaisena arkipäivänä. 

Käyn "isolla asialla" - eli kahden kestokassin kauppareissulla yleensä kerran viikossa.
Tuoreostokset hoituvat oman kylän Lidlissä, Seppälänkankaan Cittarissa ja Asian food -kaupassa. "Ei suomalaiset" kuivatuotteet tilaan pääosin iHerb nettikaupasta.
Kaupasta mukaan valikoituu aina niitä samoja perusjuttuja + sitä mikä on tarjouksessa ja/tai sesonkituote. 

Keittiössäni on kaksi puolikasta jääkaappia - alakaapit pakastimia. Vasen jääkaappi on ruokakaappi - oikea välipalajääkaappi. 

Tässä viime tiistain tilanne. Ylähyllyllä puolukasosetta partaukkopäniköissä. Jokunen öljypullo ja jemmapullo Gancia astia.Ylhäällä päivänyli kermapurkki (siirrän ylipäivän maitotuotteet aina tähän vasempaan kaappiin - näkee heti kun on taas vohvelitaikinan tai hapankermakakun ainekset kasassa.)
Ylhäällä pinaattilettutaikinaa ja smetanakastiketta niille. Lettutaikinaa ei tarvitse käyttää kerralla - valmiista taikinasta on nopea väsätä pikaruoka tai välipala.
Kahdessa metallikulhossa rieskataikinapohjia. Isossa lanttusosetta ja tattariryynejä - toisessa piimää ja kauraryynejä. Jääkaapissa ryynit tekentyvät nestepohjassa päivän-kolme. Kun aikaa ja inspistä on, mukaan sekoitetaan hiukan jauhoja ja rieskat uuniin - alle puolessa tunnissa valmista. Taikina senkun paranee jäkaapissa odotellessa ja sen voi paistaa sopivana hetkenä.
Alahyllyllä tattarimakaronisalaattia. Sekin on loistava pikkusuolainen kun tekee mieli "jotain pientä".

Alalaatikoissa punajuuria - niistä saa hetkessä monenlaista. Luomuperunoita - sellerikeiton täytteeksi tai uuniranskalaisiksi.

Välipalakaappi: Puolukka-, karviais-, luumu- ja kirsikkahilloa, suolakurkkua makaronisalaattiin ja kaalilaatikkoon. Partaukkojogurttia luomuna, voita.
Ylhäällä juustoja, pullotelineeen alla rivi marjarasioita. Raejuustoa ja creme fraichea (Lidl - edulliset ja hyvät, raejuusto on lisäaineeton), kermaa ja smetanaa (Cittarin tarjouksena viime viikolla 0.29e/kpl)
 Alalaatikossa inkivääriä wokkeihin ja teehen. Piparjuurta hernesosekeittoon ja moneen muuhun.

 Punakaalia Lidlin tarjouksesta. Kaalia ja Veeran avokado.
 Lempi tykkää kevytmaidosta. Itse käytän kokomaitoa.
Makea chilikastike (Asian food) on hyvä pöytämauste kasviswokkeihin. Hamppu- ja vehnänalkioöljyä otan lusikallisen joka ilta.


Kauppareissun jälkeen kaapit ovat täydemmät - nyt puolityhjät. Puutteina tänään ainakin maitorahka ja porkkanat - niitä on yleensä aina.

Ja kuten huomasitte - en ole kelmuttanut tai peittänyt foliolla kulhoja... Siitä aiheesta on keskustelua puolesta ja vastaan. Minulla ei ole jääkaapissa mitään liha- tai kalaperäistä tuotetta (jos niitä joskus miehen ostamana on, niin ne tottakai laitan ne samantien tiiviisiin kannellisiin rasioihin). Näistä aineksista ei irtoa mitään hajuja jääkappiin. Enkä usko että sen suurempia pöpöjäkään - mikään ruoka ei meillä ehdi jääkaapissa vanhenemaan... Viikollakin on porukkaa - viikonloppuisin täällä pyörii sitten melkein kymmenen henkeä - kaikki jatkuvasti jääkaapilla...

Ja jutun mukana haaste kaikille halukkaille: Mitä sinun jääkapissasi on tänään? Mitä siellä on aina? Käytätkö kauppalistaa vai täyttyykö kärry fiilis- tai tarjouspohjalla? Olenko ainut jota tämmöinen postausaihe kiinnostaa? Ei siis tämä oma jääkaappi kiinnosta, mutta teidän :)

14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Itse peitän idut lautasella ja chiamönjän foliolla. Muut saa olla sellasenaan.

    Jääkaapissa aina kreikkalaista juggea, porkkanaa, punajuurta, kermaa, hamppuöljyjä, marjoja sulaamassa, vanhoja kananmunia, opti-msm ää, macaa ja lucumaa.

    Usein myös jotain juustoja esim leipäjuustoa, halloumia tai fetaa.

    Tuo suolakurkku saa löytää tiensä meidän jääkaappiin, sen olemassaolo on aivan unohtunut.
    Meillä on usein -30 tai-50 tarralla varustettuja tuotteita. Vitsaillanki, että vanhassa vara parempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista :)

      Samoilla linjoilla mennään meilläkin. Ihan periaatteessa minäkin otan esim. hapanmaitotuotteet usein laputettuina jos tiedän että tulevat käyttöön samantien. Tyhmää hommaa että hyviä elintarvikkeita joudutaan lain noudattamiseksi heittämään kaupoissa roskiin (tai toivottavasti edes kompostiin - mutta ei hyvä sekään).

      Pitää ihan nyt mennä ja tarkistaa nuo mainitsemasi maca ja opti-msm... Pitääkö ne säilyttää jääkaapissa - minulla ovat kuivakaapissa :)

      Poista
  2. En minäkään koskaan peitä mitään, mikä syödään nopeasta pois eli salaatteja tai muuta valmista ruokaa. Pakkaamatonta tai avattuja paketteja lihaa tai kalaa ei mun jääkaapissa ole koskaan. Suolassa oleva kala on kalalle tarkoitetussa astiassa ja lihat avataan siinä vaiheessa, kun niitä ruvetaan kypsentämään.

    Ei mun jääkaapissa hajut tartu toisiin ruokiin, vaikken mitään kelmutakaan. Kuivavat ruuat pistetään rasioihin, muuten saa taikinat ja liossa olevat pavut jne. olla ihan sulassa sovussa ilman mitään peitteitä.

    Saatanhan minä olla itselleni kauhea ruokamyrkytysriski, mutta toistaiseksi olen pysynyt erittäin vastustuskykyisenä ja elossa. Ostin elämäni ensimmäisen rullan kelmua siinä vaiheessa, kun rupesin säännöllisesti kykkimään tuntikausia milloin missäkin pöpelikössä ja piti ruveta tekeen eväitä.

    Otan haasteen vastaan, kunhan olen käynyt kaupassa :D Yksinäistä tomaattia ja liossa olevia papuja en viitsi kuvata. Jääkaapin voisikin pestä huomenna, kun siellä ei juuri mitään ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ansku :)

      En minäkään usko, että ne jokapäivän pahimmat pöpöt on minun jääkaapissa... Aika neuroottinen kyllä olen siinä, että kädet pesee meillä heti jokainen joka tulee kotiin jostain (koulusta, kaupasta...).

      Näyttää minusta vaan paljon sottaisemmalta, jos jonkun salaatin päälle virittelee kelmun ja pyttyä käy tyhjentämässä yksi jos toinen - ryppyinen kelmu on aika äkkiä miten kuten sattuu - ei mitenkään hygieenisen näköinen ainakaan.

      Foliota en periaatteessa käytä kuin ihan pakkoraossa - ei ole ekologinen vaihtoehto lie ollenkaan?

      Poista
  3. Meillä käytetään kauppalistaa, mutta joustavasti niin, että jos kaupassa eteen tulee jotakin oikeasti tarpeellista tarjouksessa olevaa, se saattaa päätyä matkaan. (Mainoksia meille ei tule eikä sanomalehteä, niin tarjouksista ei tiedä etukäteen, ja ne punaiset hintalaputhan sattuvat kohdalle jos ovat sattuakseen.)

    Jääkaapissa on yleensä aina ainakin rypsiöljyä, porkkanoita, pottuja, mahdollisesti muitakin juureksia, jotakin kaalia (keräkaalia yleensä, mutta välillä parsakaalia tai kukkakaalia), säilöttyjä juttuja kuten huuppaa eli puolukkasurvosta, mauste- tai suolasieniä, maustekurkkuja tms., pakkasesta sulamassa olevaa omena- tai marjasosetta ja muuta pakkaseen säilöttyä (papuja, lehtivihanneksia), saksanpähkinöitä, chilisoosia, ketsuppia, sinappia, misotahnaa, tummansinistä Keijua, maustamatonta soijajukurttia, avattu kaura- tai soijamaitopurkki ym.

    Tänään siellä on lisäksi mm. palanen marjapiirakkaa, joka jäi tältä päivältä, seesamöljyä, pari avattua hillopurkkia, eilisen tomaattisoosin jämä ja tämänpäiväisen tukevan papusoosin loput. Usein jää vähän ruokaa, ja syömme sitten lapsen kanssa sen seuraavana päivänä lounaaksi, tai jos jää enemmän, riittää siitä koko perheelle iltaruoaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tiina ja kiitos kommentista :)

      Tutun oloinen jääkaappi sinullakin :) Miso on minulle vieras tuote - täytyypä tutustua aiheeseen. Oletko muuten vegaani kun maitoa ja munia ei näy listoilla?

      Cittarissa on melkein viikottain joku tosi edullinen poistotuote, jota sitten otan enempikin pakastimeen. Usein se on joku hapanmaitotuote - ja jos ei rakenne ihan alkuperäiskunnossa säily pakastimessa, niin ruuanlaittoon kuitenkin menee hyvin.

      Poista
    2. Kyllä, olemme vegaaneja koko perhe, puolison kanssa toistakymmentä vuotta, lapsi koko ikänsä.

      Muistin vasta, että listaltani unohtuivat soijakastike ja oliivit, joita on jääkaapissa aina. Misoa kannattaa kokeilla. Se on mainiota tavaraa, ihan vaikka vain, että keittää kupillisen vettä ja sekoittaa tahnaa siihen. Käy flunssa- ja vatsatautijuomastakin.

      Hmm, riippuukohan se Cittarin tarjouskäytäntö kauppiaasta, täällä kun en ole oikein hoksannut. Tai sitten en vain hoksaa katsoa, luultavammin niin :).

      Poista
    3. Hei Tiina :)
      Kirjoitatko blogia? Jollet, niin sinullahan olisi ihan valtavasti tietoa ja kokemusta mitä jakaa. Millaisia blogeja seuraat - tai mistä haet ideoita ja oppia teidän ruokavalioon?
      Ei vegaanius minullekaan ollenkaan pois suljettu vaihtoehto ole. Juusto on vaan ehkä se suurin "heikkouteni". Saas nähdä mihin tilanne kehittyy.
      Gluteenittomuus on osoittautunut aika helpoksi jutuksi, mutta on tietysti sitten taas uusi yhtälö mietittävänä jos siihen vielä yhdistää vegaaniruokavalion.

      Kiitos kommenteista ja nätisti pyydän että alat bloggaillakin, jollet jo sitä tee :) Niin ja jos sinulla on blogi, niin kerro ihmeessä että saan linkitettyä tänne.

      Poista
    4. En kirjoita blogia :), minusta tuntuu, ettei ole niin paljon sanottavaa kuitenkaan. Tai no, sanottavaahan olisi vaikka mistä, mutta ei ehkä kuitenkaan blogiin asti. Sitten toisaalta aikaa on rajallisesti. :)

      Silloin 2000-luvun alkupuolella löytyi hyvin tietoa yhdeltä kotimaiselta sähköpostilistalta, joka oli silloin hyvin aktiivinen. Nykyään meillä on hyllyssä hyvä kirjasto myös vegaanisten keittokirjojen osalta, niitähän on ilmestynyt suomeksikin jo paljon. Luemme mm. Kamomillan konditorian ja Chocochilin blogeja säännöllisesti, samoin Satun (Kamomilla) pitämää toista blogia, jossa on muuta kuin leivontaa, näppäriä ja maistuvia arkiruokia. Blogi on nimeltään Huono valo, ruma kattaus. Englanninkielisistä seuraamme esimerkiksi Post Punk Kitchen -blogia. Myös Vegan Dad -blogi on mukava. Sitten näitä ravitsemukseen liittyviä juttuja, ne ovat toki aika hyvin hanskassa jo, mutta seurailen uutisointia aiheesta mm. Eläinoikeusfoorumilta.

      Olemme aina olleet innokkaita kokkailemaan ja kokeilemaan versioita jo olevista ruoista ja ohjeista, joten ideoita syntyy itselläkin jonkin verran. Gluteenitontakin teimme reilut kaksi vuotta, kun oli hankalaa vilja-allergiaa kaikille kotimaisille viljoille, lisäksi aika paljon muuta oli poissa. Nyt onneksi on helpottanut.

      Pidin aikoinaan paljon viilistä ja piimästä, mutta vatsani ei sietänyt maitoa ollenkaan. Ihan hyvin on sitten pärjännyt ilmankin. :) Ehkä se on osittain tottumiskysymyskin.

      Poista
    5. Kiitos Tiina vinkeistä :)
      Käyn tutustumassa mainitsemiisi blogeihin ja linkitän niitä eteenpäin.
      Eilen löysin ihan kivan tuntuisen vegaanikeittokirjan kierrätyksestä. Aion ottaa kirjan samantien kokeiluun ja käyttöön.

      Ajattelin istua joku ilta ihan ajan kanssa ja tilailla iHerbiltä jotain (jos siellä on hyviä?) maustekastikkeita tms joita vegaaniohjeissa usein mainitaan. Kuivatuotteita tilaan sieltä ihan säännöllisesti.

      Sinä olisit varmasti hyvä bloggari. Mieti vielä :)

      Poista
  4. Meidän kaappi sisältää näin talvisaikaan lähes aina ja nytkin purkin luomukevytmaitoa (kahviin), turkkijugua, rahkaa, Lidlin raejuustoa (parasta raejuustoa) turkkijugu-pönikkään säilöttyä puolukkamurskaa (loput purkit kellarissa), sulamassa olevia marjoja, ituja, hapankaalia, kalanmaksaöljypullo, luomumunia, pala parmesania, pyretuubin, dijon-sinappia, Kikkoman-soijaa, viikunahilloa (juustojen kanssa syön), pellavansiemenrouhetta, porkkanoita, perunaa, punajuuria, kaalia, sesonki/alekasviksia (parsakaalia, ruusukaalia, juureksia), oliiveja, kapriksia, luomuketsuppia (tätä käytetään ehkä kerran kolmeen kuukauteen kotihampurilaisten väliin), taateleita, fetaa ja emmentaljuustoa. Näiden perusjuttujen lisäksi nyt kaapissa on eilisen sipulikeiton jämät, pikkukupillinen eilisten juhlien mustikkakukkoa (joka polttelee kovasti, mutta lupasin sen puolison iltaherkuksi), salaattia. Kesällä ja syksyllä kaapin täyttää tuoreet marjat ja erilaiset kasvimaan tuotokset, joita raahaan maalta tänne kaupunkiin. Kesä ja syksy on ruoan kannalta tietenkin parasta-aikaa, tuntuu, että silloin ei kaupasta tule haettua kuin vähän maitotuotteita ja munia, lähes kaikki muu otetaan omasta maasta ja metsistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anna :)
      Ihana lista... Täytyypä tehdä mustikkakukkoa kun muistutit. Sitä en ole vielä tattarisena kokeillutkaan.

      Sama meillä - kesällä haetaan kaupasta maitotuotteita ja munia - kaikki muu melkein löytyy pihasta ja metsästä. Talvi mennään juureslinjoilla ja niillä pakastinmarjoilla.

      Poista
  5. Sekasyöjäperheen (äiti, isä ja 11 ja 15 vuotiaat tytöt) jääkaapissa on:
    AINA: täysmaitoa, laktoositonta maitojuomaa, kananmunia, oivariinia, voita, perunoita, juustoa
    YLEENSÄ MYÖS: jogurttia, smetanaa, ranskankermaa, lisää juustoja, viiliä, eilisiä jämpyköitä (joista jalostuu rieskaa, risottoa, laatikoita yms.), oliiveja, hillosipuleita, hilloja, porkkanoita, salaattiaineksia (salaattia, kurkkua, paprikaa), leikkelettä, olutta, lonkeroa, lihaa tai kalaa
    EI KOSKAAN: eineksiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mukavasta viestistä :)

      Olisi tosi mielenkiintoista olla jonkin aikaa töissä kaupan kassalla - näkisi mitä ihmiset oikeasti ostavat... Aina kauppajonossa kurkin muiden kärryjä ja suoraan sanoen aika usein ihmettelen sisältöä :)

      Poista