keskiviikko 5. helmikuuta 2014

En minä halua aina olla mamma...


Päivitystä joskus aiemmin julkaisemaani muki-vinkkiin: Muistatteko vielä muumimukijuttuni - jokaiselle perheenjäsenelle oma muumimuki tarjottimelle tiskipöydän reunalle ja tiskivuori vähenee epämääräisten kerran käytettyjen tee- ja kahvimukien osalta.
Ei lienee vaadi paljon päättelyä, että minulla oli se punainen Muumimamma muki...  Ja aika monta vuotta olikin...

Kapinahenki heräsi jossain vaiheessa - en minä halua aina olla se essumamma... Maailmaa suurennuslasin läpi ihmettelevä Hemuli tuntuikin omalta. Oikea asenne on myös Niiskuneiti -kesämukissa. Otan minä silloin tällöin vielä mammamukinkin, mutta en enää ollenkaan itsestäänselvyytenä. Välillä mukin valinta menee ihan pohtimiseksi :)

Pinttynyt muumimukitapani: Piilotan kesämukit talveksi takariviin ja talvimukit eturiviin Kesällä tietysti systeemi menee toisinpäin... Ei tunnu ollenkaan sopivalta tammikuinen aamutee kesäisestä Delfiinisukellus -mukista...


Vilijonkka -mukikin on sydäntä lähellä ja nykyisin usein käytössä - marttyyrimukiksikin kutsuttu...

En ole koskaan keräillyt muumiastioita - niitä kertyi synttäri- ja joululahjoina lasten ollessa pieniä. Muutaman viimeisen vuoden mukeja meillä ei ole. Siksi vaan, koska kaapissa on mukeja jo ihan tarpeeksi - ja liikaakin. Jokunen niitä ihan ensimmäisiä myytiin Huutiksessa siinä vaiheessa kun huomattiin, että se tiskipöydän reunalla kukan oksien juurruttamiseen käytetty muki olikin satasten arvoinen...

Minusta muumimukit ovat ihan kivoja käyttöastioita - olleet käytössä meillä parikymmentä vuotta, enkä ole kyllästynyt. Yhtään "koristeastiaa" en omista :)

Kierrätätkö sinä muumimukeja vuodenaikojen mukaan?

muumimukit / muumimukien keräily / muumimukit käytössä / muumiastiat / 


12 kommenttia:

 1. Minulla ei ole yhtään Muumimukia tai muutakaan Muumiastiaa. Jos kuitenkin jokin Muumimuki pitäisi valita haluaisin Haisuli- tai Mörkömukin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mape - kiva kuulla sinusta :)

   Mörkö on aika symppis minustakin. Haisuli on varattu pojalle...
   Aika erikoista ettei mistään kautta ole vahingossakaan päässyt muumeja huusholliin kertymään.
   Meille niitä tuli kymmenen vuoden ajan lapsille synttäri- ja joululahjoina - sain minäkin muutaman oman tuliaismukin. Jossain vaiheessa niiden tulo vaan rauhoittui, enkä ole itse niitä ostellut.

   Poista
 2. Kyllä kierrätän muitakin astioita, kuin kahvimukeja vuodenajan mukaan. Eihän sitä kertakaikkiaan voi talvella ja varsinkaan jouluaikaan syödä esim. keltaiselta Teema lautaselta, se on selkeästi kevään ja kesän väri. :)

  Koristeiksi asti eivät minunkaan astiat jouda, kaikki on käyttökamaa.

  -Helmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Helmi :)

   Minä en ole osannut yhdistää keltaista Teemaa kesäväriksi... Totta kyllä että jouluun en niitä yhdistä minäkään.

   Minä myin äkkiä pois kaikki vähän vanhemmat Muumi-jutut kun ymmärsin että hinnat on ihan pilvissä... Mietin että jos ja kun ne joku lapsista pudottaa, niin ei tarvi harmitella

   Poista
 3. Heippa! Meillä on sama tapa, että talvella talvimukit ja kesällä kesämukit. Uusin muki on jo vuosien takaa, ja sitten tuli lapselle vielä lahjaksi Mymmeli-motti. Nyt meillä ovat muumimukit olleet tauolla jonkin aikaa, vaikkeivät ne kyllästytäkään yhtään. Kaiveltiin kaapin perältä vanhemmat mukit käyttöön, kun puoliso säikähti, miten kalliista mukeista tulee teetä juotua :D. Tärkeämpi syy kai oli, että sain isältäni lahjaksi kauniin kukikkaan mukin, josta juon aina, kun se vain on puhtaana, ja sen kaveriksi otimme niitä vanhoja mukeja.

  Me käytämme muumimukeja myös mitta-astioina, kun ne ovat sen 2,5 dl täytenä. Osa leivontaohjeista voi esimerkiksi olla kuppimitoissa (cup), ja se on suunnilleen 2,5 dl. Passaa hyvin. (Pienempi Kartio-lasi on 2 dl tasan.)

  Tykkään tosi paljon siitä talvimukista, joka on tuossa alimmassa kuvassa Nipsu-mukista vasemmalle. Siinä on hyistä talvisuutta, tyyneyttä, onnea ja rauhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips Tiina :)

   Minä en ole enää yhtään kärryillä viime vuosien mukimalleista. Mies on jo kaksi kertaa pudottanut ja rikkonut pappamukinsa. Kerran ostin uuden - toista en enää hankkinut.

   Kiitos mittamukivinkistä. Minulla on desin ja viiden desin mittoja mutta nyt sitten vielä nämä mainitsemasi. Hyvä vinkki :)

   En oikein osaa sanoa suosikkia. Toisaalta tykkään tuosta ruskeasta Nipsusta ja yleensäkin yksinkertaisista kuvituksista. Mainitsemasi talvimuki on kaunis ja Niiskuneiti kesämuki hauska.

   Poista
 4. Meillä ei ole ensimmäistäkään Muumi-mukia, mutta on tosi hauska kavereiden luona kahvitellessa (tai siis teetä juodessa) katsella aina erilaisia muumeja. Ja hauskalta näyttävät esillä muutenkin. Mutta en ole silti innostunut niitä itse keräämään. Vakkarimukit meilläkin on kyllä kotona käytössä, ei joka teekupillisen tai veden hörppäyksen välissä kannata aina ottaa "uutta" mukia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Eija :)

   Meillä on muumit olleet keittiössä käytännössä aina. Jo parikymmentä vuotta sitten kaikilla lapsilla oli lasten malliston muumilautaset. Syviä ja matalia Teemamuumi lautasia alkoi kertya lapsille lahjoina ja nekin ovat kaikki käytössä.

   Hyvin niissä kyllä ovat pinnoitteet kestäneet. Joitakin Muumilusikoita vein joskus vaihtoon kun pintakuva hiipui - ja sain kyllä heti tilalle uudet.

   Meillä on kanssa nimikkomukit ja juomalasit. Ei ollenkaan aukoton systeemi - joka koneelliseen vaan kertyy epämääräinen läjä laseja ja mukeja vaikka miten siitä paasaa...

   Poista
 5. Minä olen hupsahtanut muumimukien keräilyyn eivätkä mukit ole käytössä. Kaikki muut astiat sitten ovatkin ja todellakin käytän niitä hienoimpiakin perintökristalleja ja astiastoja esim. sunnuntaisin kun haluan kattaa arkea juhlavammin. Meillä ei ole ollenkaan tuollaista "irtonaisten" teekupillisten juomisen tapaa vaan kun on kahvin tai ruoan aika niin pöytä katetaan ja käytetyt astiat laitetaan aterian tai kahvihetken jälkeen tiskiin. Juuri keskustelimme mieheni kanssa tästä, että meillä syödään ja juodaan aina katetusta pöydästä ja pöydän ääressä, kukaan ei vaella kuppiensa kanssa ympäri taloa kuten monissa perheissä tehdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan :)

   En minäkään muumiastioita käyttöön antaisi jos haluaisin säästää ne priimakuntoisina. Tottakai niillä on sitten ihan eri arvo joskus kun ne säilyttää huolella.

   Minulla ja koko perheellä kyllä täällä on se "teemuki aina lähettyvillä" -tapa. Aamulla haudutan kannullisen vihreää teetä ja juon sen tunnin-parin aikana - monta mukillista. Iltapäiväksi teen jotain yrttijuomaa ja muki on aina jossain käden ulottuvilla. Täällä koneellakin teemuki on aina mukana.

   Sinun tapasi on varmasti se fiksumpi. Välillä itsekin sitä pohdin että onko elimistölle hyväksi juoda jatkuvasti ilman taukoja teekupillinen tms. En ole oikein yhtä sääntöä siihen löytänyt. Kesällä mukia ei tule kannettua jatkuvasti, mutta nyt talvella lämmin juoma on niin tarpeen :)

   Poista
  2. Minulla on kanssa se tapa, että teen ison kannullisen vihreää teetä ja sitten jotakin yrttijuomaa. Mukin kanssa en kyllä kulje, koti on sen verran pieni :) ja minä aika köppäkynsi, että varmasti olisi nurin muki jossain lattialla tai pöydällä. Istuskelen aika paljon lattialla. Mutta hörpin aamupäivällä sen ensimmäisen kannullisen ja sitten iltapäivän ja illan aikana toista kannullista, sen mukaan, miten sattuu olemaan lämpöisen tai viileämmän juoman tarve. Alkuunhan se on lämmintä, sitten jossain vaiheessa siskon tekemästä ihanasta pannumyssystä huolimatta jäähtyy kuppiin tai kannuun.

   Poista
  3. Hei Tiina :)

   Ei minuakaan haittaa haaleaksi jäähtynyt tee - sellaista se melkein aina onkin :) Toisinaan en ollenkaan muista ystäville tarjotessa että kaikki eivät sellaisena teetä juo... Minä vaeltelen teemukin kanssa - ja aina se on hukassa. Kesällä sitä sitten etsiskelen vielä pitkin pihojakin :)

   Poista