Borschkeitto makaroneilla - tuhti ja lämmittävä talvikeitto kasvisversiona - gluteeniton.
3rkl oliiviöljyä
3 sipulia
1/4 iso kaali
3-5 valkosipulin kynttä (viipaloituna)
2-3 porkkanaa (luomu kuorineen)
5-6 punajuurta (laadukkaat kuorineen)
3 perunaa (huuhtaise lävikössä silppuamisen jälkeen)
1/2 purkki Pirkka luomu tomaattikastiketta (noin 2dl)
1 luomu yrttikasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
1tl rouhittua pippurisekoitusta
1rkl kuivayrttisekoitusta (timjami, oregano, rakuuna - tms.)
1-2rkl omenaviinietikkaa
1/2 paketti Keskisen myllyn gluteenittomia tattarimakaroneja
1 purkki smetanaa
1 valkosipulinkynsi
1rkl ruohosipulia
1rkl persiljaa
1/4tl rouhittua pippurisekoitusta
2-3 suolakurkkua
Viipaloi sipuli ja kaali. Pilko punajuuret, porkkanat ja peruna hieman pienemmiksi ja ajele rouheaksi silpuksi bamixin kannellisessa kipossa (tai muulla silppurilla). Laita öljy isoon kattilaan ja lisää pilkotut ainekset yksi kerrallaan - aloita sipulista. Anna jokaisen hiukan freesaantua enen seuraavan lisäämistä. Lisää tomaattikastike, mausteet ja vettä vihannesten tasolle. Kuumenna nopeasti kiehuvaksi ja laske lämpö. Jätä hautumaan miedolle lämmölle vähintään pariksi tunniksi - mieluummin neljäksi.
Kun keitto on valmista, keitä tattarimakaronit erillisessä kattilassa viittä vaille kypsiksi - tattarimakaronien keittoaika noin 2min. (Lisää makaroneja vain kerralla syötävään määrään keittoa - ne turpoavat / hajoavat jos keittoa jää yli seuraavaan päivään.)
Sekoita smetanaan puristettu valkosipulinkynsi ja yrtit (kesällä tuoreita - talvella kuivattuja). Kuutioi suolakurkut. Lisää smetanakastiketta ja suolakurkkuja valmiin annoksen päälle.
Keitto senkun paranee jos sitä jää yli seuraavaan päivään - kannattaa keittää kerralla iso kattilallinen.
Katsokaa mitä voimavärejä oli tänään hellalla :) Punajuuripastaa lounaaksi - borschkeittoa päivälliseksi ja jäi sitä vielä huomiseksikin - hernekeittoakin jemmaan - huomenna on vapaapäivä keittiöstä...
Eikä punajuurista riittänyt vain kahteen ruokaan - leivän päällekin jäi jotain - siitä kerron myöhemmin :)
Hei, kiitos ihanasta blogistasi! Olen täysin hullaantunut tähän. Opettelen gluteenitonta elämää ja olen saanut monta hyvää vinkkiä blogistasi. Meidän perhe syö tällä hetkellä gluteenittomia rieskoja, joita teen hyviä ohjeitasi mukaellen. Mukavaa vesisateista talvipäivää entiseen kotikaupunkiini! Terveisin Lila
VastaaPoistaKiitos Lila ihanasta kommentista :)
PoistaRieskat on kyllä aina yhtä hyviä - teki niitä miten päin vaan. Minäkin teen joka kerta erilaisia ja sen mukaan mitä kaapissa on. Ryynejä kuitenkin laitan mukaan joka kerta - minusta niistä tulee ihana rapsakkuus ja rakenne.
Gluteenittomuus ei tunnu enää edes haasteelta - ajatuksen tasolla lienee hankalampaa kuin käytännössä. Nykyään kun kaupoista saa kaikkea mahdollista (ja mahdotontakin...)
Oletko ihan syntyisin täältä?
Hei, ihan syntyisin en ole sieltä, mutta kävin kaikki kouluni siellä! Vanhemmat ovat edelleen siellä!
VastaaPoistaEilen tein 12-v poikani kanssa rieskoja - hänkin kovasti innostui!
Alan pikkuhiljaa ymmärtää tuota gluteenittomuutta - ei itse asiassa ole kovin vaikea toteuttaa, kun on hiukkasen kekseliäs! Lila
Kiitos tästä ohjeesta - kuin niin monista muistakin jo aiemmin. Näyttääpä herkulliselta ja lienee täyttävää! Kuuma keitto talvipäivänä - ja hyvä seura - ihana ajatus! Valoisia kevättalven päiviä,
VastaaPoistatoivottelee Krisse
http://www.tallessamaailma.blogspot.fi