sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Helpot rieskat kurpitsasoseestaJättikurpitsan kasvatus on yksi niitä kesän pakollisia juttuja. Siemenlistoilta poimin aina sen "ennätyslajikkeen".
Viime kesän siemenvalinta: "Cucurbita maxima Duchesne, Jättikurpitsa talvisquash Dill's Atlantic Giant, valtava lajike, jolla on hallussaan maailmanennätys, kasvatettu yli 460 kiloiseksi. Tekee harrastelijaviljelmilläkin valtavia hedelmiä."

Istutan siemenistä esikasvatetut taimet puolitekeentyneeseen kompostipenkkiin. Keväällä kaikki on hyvin; terhakat kurpitsantaimet nököttävät nätisti merkkitikkunsa vierellä ja kasvimaakierroksella kirvojen rei'ittämien retiisintaimiriepujen rinnalla hurjasti leviävät kurpitsanvarret pitävät yllä harrastelijapuutarhurin motivaatiota :)

Kesällä ja viimeistään syksyllä onkin sitten toinen tilanne; isot kurpitsanmöhkäleet ovat kasvimaan komistus mutta naapuripenkkeihin, käytäville ja seinille (sekin on nähty) kiipeävät kurpitsanvarret tukehduttavat muut kasvit. Jättimäisten kurpitsanhedelmien keittiöön hilaaminen ja jatkokäsittely ovat säilöjän kauhistus...

Minulla ei ole kellaria, joten keitän kurpitsat, soseutan tasaiseksi sauvasekoittimella ja pakastan soseen annosrasioihin. (Niihin hilpeyttä herättäneisiin raejuustorasioihini :) Vähintään parin päivän projekti aina sekin muiden syyshommien ohella, isosta kurpitsasta tulee helposti kymmeniä litroja valmista sosetta.
Olen käyttänyt valmista kurpitsasosetta mm. vihannes-sosekeittojen pohjana, sekä pulla-, sämpylä-, rieska- ja pizzataikinan pohjana.

Eilen tein pikaiset rieskat. Taikinan tein valmiiksi jo edellisenä päivänä, taikina senkun paranee kun jauhot saavat rauhassa turvota.

Kurpitsarieskat

5dl kurpitsasosetta
5dl vettä
2 kananmunaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl ruususuolaa
1dl vehnälesettä
Speltjauhoa (Apua, jauhojen määrää en ikinä muista mitata... Rieskataikina saa jäädä niin löysäksi että sitä voi vielä pyöritellä puulastalla. Taikinakokkareet nostelen leivinpaperille parin lusikan avulla. Kokkareen päälle tupsaus jauhoja jotta leipäsen saa taputeltua littoiseksi.)

Leseitä / hiutaleita / jauhoja voi tottakai laittaa ihan mitä kaapista löytyy. Itse lisäsin sekaan myös nokkosensiemeniä ja psylliumia. (Psylliumin lisään takinanesteeseen turpoamaan muutamaksi minuutiksi ennen jauhojen lisäämistä.)
Kurpitsa sisältää runsaasti beetakaroteenia, A-, C- ja E-vitamiinia sekä useita mineraaleja, kuten kaliumia. 
Kurpitsan energiapitoisuus on noin 18 kcal 100 g, hiilihydraatteja 4,2 grammaa 100 grammassa. Kurpitsa sopiikin karppaajille tai muuten vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavalle.

kurpitsaleipä / leipää kurpitsasoseesta / miten käytän kurpitsasosetta / mihin kurpitsaa voi käyttää / kurpitsasoseen käyttö / kurpitsasoserieska / kurpitsasose rieska / terveelliset rieskat / nopeat rieskat / helpot rieskat / kurpitsan kasvatus / jättikurpitsa lajike / hyvä jättikurpitsa lajike / kurpitsan terveysvaikutukset / terveellinen kurpitsa /

1 kommentti:

  1. Mä tahtosin just nyt uunituoretta lämmintä rieskaa! Ai että tekisi mieli jo kuvan perusteella:) Nam!

    VastaaPoista