torstai 30. elokuuta 2012

Pensaspapujen pakastaminen

Tämän kesän uusi kokeilu kasvimaan papurintamalla oli keltainen vahapapu. Sato oli huomattavasti vaatimattomampi kuin aiempien kesien vihreissä leikko- ja taitepavuissa. Keski-Suomen kesäsää oli harvinaisen sateinen, ehkä sekin vaikutti osaltaan...

Perkasin eilen parin metrin pätkän papukasvustoa penkistä pois. Nykyään on paljon lajikkeita joissa säiettä ei käytännössä ole ollenkaan, eikä sitä ollut tässäkään lajikkeessa. Poistin kannan ja keitin papuja noin kymmenen minuuttia (ilman suolaa). Osa kokonaisina, osa hiukka pätkittyinä, miten nyt vaan sattuivat...

Valutin pavuista keitinveden pois ja huuhtaisin vielä kylmällä vedellä.


Kourallinen jäähtyneitä papuja pussiin, sopiva kerta-annos talven wokkiruokien sekaan. Ja pakastimeen odottelemaan vuoroaan :)


Pavut ovat proteiinipitoinen lisä kasvisvalikoimaan. Kauppojen pakastealtaista löytyy isoja pusseja esivalmisteltuja leikkopapuja hyvinkin edullisesti.

Tosin niiden viljely onnistuu hyvin aloittelijaltakin: Yön yli liotetut pavut kylvetään lämmenneeseen maahan muutaman sentin syvyyteen. Harso päälle kunnes kasvusto kukkii, siinä se. Ei mielestäni ole ollenkaan tarkka kastelun suhteen, lannoitustakaan ei tarvitse koska on ns. maanparantajakasvi, happamaan maahan voi heittää hiukan kalkkia.

Pensaspavullekin on hyvä laittaa jonkinlainen tuki. Esim. kaksi 45 asteen kulmaan nojaavaa verkkoa vastakkain, pavut kylvetään verkon ulkoreunoille. Papukasvustoa voi kasvun alussa vähän nostella ja ohjata verkon varaan, pysyvät siten puhtaampina kuin maata vasten. Ovat ne minulla ihan hyvin kasvimaan käytävälaattojakin pitkin kasvaneet muutamana saamattomana kesänä :D


"Taitepapu on vihreä ja pyöreäpalkoinen. Vahapapu on keltainen. Sen palko voi olla litteä tai pyöreä. Leikkopapu on vihreä ja litteä. Leikkopapu-nimitys tulee siitä, että nämä pavut käytetään ruoaksi paloiteltuina.
Ravintoarvo
Pavut ovat erityisesti hyviä proteiinin ja tiamiinin (B-ryhmän vitamiini) lähteitä. Lisäksi niistä saa vesiliukoista ravintokuitua, joka alentaa veren kolesterolia ja hidastaa verensokerin nousua aterian yhteydessä. Koska pavut auttavat verensokerin säätelyssä, ne sopivat hyvin diabeetikoille.
Käyttö
  • Pavut käytetään ruuanvalmistuksessa palkoineen isoa härkäpapua lukuunottamatta.
  • Pavut tulee aina keittää ennen käyttöä, sillä ne sisältävät haitallisia glykosideja. Glykosidit kuitenkin hajoavat kymmenen minuutin keittämisen jälkeen. Pavut voi keittää kokonaisina tai paloiteltuina.
  • Keitetyt pavut maistuvat liha- tai kalaruokien lisäkkeinä tai osana kasvisateriaa. Papuja voi käyttää myös salaatteihin, keittoihin ja pataruokiin.
  • Papujen kanssa samoihin ruokiin voi yhdistellä hyvin sipuleita, maissia ja tomaatteja."
Lähde: Kotimaiset kasvikset

papujen säilöntä / voiko papuja pakastaa / pavut pakastimeen / papujen ryöppäys / esikeitetyt pavut /

7 kommenttia:

  1. Kadehsin näitä sinun puutarhasi herkkuja, minulla hiukan repsottaa tuo pihamaa, mutta löytyyhän sieltä voikukkaa ja nokkosta! Ja yllättävää kyllä viinirypäleitä!

    VastaaPoista
  2. Mutta Virpi, sinullahan on kauppa täynnänsä herkkuja :)
    Niinpä, minulla ei ole vielä voikukkaa ja nokkosta mutta ensikesänä on. Minun haavepihassani kasvaisi hulluna voikukkaa ja horsmaa ja ratamoa ja nokkosta ja kaikkia muita luonnonkasveja joista tekisin salaattia ja pirtelöä keväästä syksyyn. Ehkä minulla joskus vielä on se haaveiden piha...

    Minullakin oli kolmea lajia viinirypäleitä terassilla. Pari vuotta sitten kylmä talvi vei ne kaikki. Yksi Zilga vielä pinnistelee hengissä, saa nähdä selviääkö ensitalvesta.

    VastaaPoista
  3. Juu pihalla kasvaa myös poimulehti, ratamo, humala...: ) äiti aikoinaani laittoi kasvihuoneeseen sen viinirypäleen ja monta vuotta kuolemansa jälkeen tuli ensimmäiset marjat. Luumupuu on ollut 15 vuotta ja nyt ensimmäinen sato.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullahan on sitten ihan loistava puutarhakin :)
      Kauan luumupuusi vedätti :) Minulla on Sinikka-luumu. Satoa alkoi tulla muistaakseni parissa vuodessa istutuksesta. Tänä vuonna luumuissa on tosi paljon huonoja; haljenneita ja muumiotautisia :(
      Kunhan nyt kypsyvät kunnolla niin näkee onko puussa syömäkelpoista hedelmää ollenkaan. Normikesinä on kyllä ollut valtavan satoisa ja hyvänmakuinen lajike.

      Poista
  4. Ihana tämä sinun blogi. Huomasin niin paljon yhtäläisyyksiä omaan elämääni, että tosi mielenkiinnolla aloin lukea tätä. Meiltä löytyy paljon samanlaisia ja samanmerkkisiä sisustusjuttuja, huonekaluja, laukkuja, vaatteita ym. kuin teiltä. Ja samanlaisia mielenkiinnon kohteita yleensäkin. Itsellänikin on mies, lapsia ja muutama vuosi sitten rakennettu omakotitalo ja rakastan kodinsisustusta. Minulla on myös paljon vapaa-aikaa keskittyä elämän kivoihin juttuihin ja harrastuksiin. Tosin olen vasta kolmekymppinen ja lapseni ovat vielä ala-asteella. Mutta aivan loistava ja positiivinen blogi sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olen ihan hämmentynyt kauniista sanoistasi :)
      Kirjoitat anonyyminä, sinulla ei siis ole omaa blogia? Vielä :)
      Mitä jos innostuisit, täällä ilmoittautuu ensimmäinen lukija. Blogin etusivulla on sp-osoitteeni. Jos haluat joskus vaihtaa ajatuksia tai kysellä esim. vaikka sen blogin perustamisesta niin sinnekin voit laittaa pienen viestin :)

      Poista
    2. Hei taas!
      Minulla on ihan uusi blogi osoitteessa lily.fi ja palstani nimi on My Style. Tosi kiva, jos innostut lukemaan juttujani :)

      Poista