Korenyrtti-iiso maistuu makealle ja mukana on myös vahva lakritsin aromi. Hyvänmakuinen makea yrtti on erityisen käyttökelpoinen makeiden ruokien mauste ja koriste. Olen käyttänyt pieniä valkoisia kukkasia kiisseleiden ja suklaakakkujen koristeena tuoreeltaan. Myös lehdet ovat kauniita koristeluun kokonaisina tai ohuiksi suikaloituina.
Lehtiä ja kukkia on helppo kuivata talven teeaineksiksi. Itse kuivattelen ne saunan lauteilla sanomalehtien päällä. Ainavalmis kiuas pitää saunan aina hiukan ylilämpimänä, joten se toimii löylyjen välillä erinomaisesti sienien ja yrttien kuivatuspaikkana :)
Terveysvaikutuksiltaan iiso ei taida mikään superkasvi olla. Sitä ei edes mainita suurimmassakaan osassa kasvi- tai puutarhakirjoja. Siitä valmistetun teen sanotaan parantavan ruuansulatusta, mutta iisoa on mukava juoda teenä jo pelkästään hyvän makunsa takia.
Lehdet ja kasvutapa muistuttavat nokkosta. Iisolla on hauska yllättää pienet ja isommatkin vieraat. "Oletko huomannut että kukkapenkissäsi on nokkosta... Hui, kosketko siihen paljain käsin... " :D
Mutta parhaan parasta iisoissa on, että ne vetävät magneettina puoleensa perhosia ja mehiläisiä. Voisin seurata terassilla istuskellen tuntikausia kuhinaa joka käy iisojen kukinnan ympärillä. Kasvi kukkii useamman viikon, ihasteltavaa riittää erityisesti nyt loppukesällä ja alkusyksystä perhospaljoudessa joka pyrähtelee anisiison kukissa. Eilenkin laskimme Aneten kanssa ainakin parikymmentä perhosta yhden iisopuskan ympärillä.
Koreanyrtti-iisoa terassin reunalla. On nyt syksyllä noin puolitoista metriä korkea.
Raikas ja hyvänmakuinen yrttiteeaines
Kukat ja lehdet sopivat jälkiruokien koristeluun.
Anisiisossa on myös se hyvä puoli, etteivät kirvat ilmeisesti pidä siitä. Yrttimaani kaikki muut kasvit tuhosi kirvat ja loppuihin iski jokin kasvitauti, mutta iiso sen kuin vain rehottaa :-)
VastaaPoistaHei vaan :)
PoistaIhan totta muuten kun nyt sen sanoit - siihen ei tosiaankaan iske mitkään taudit.
Tänä kesänä ei perhosia vaan näkynyt - niitä ei vissiin ollut ollenkaan normaaliin tapaan.