Vaihdoin viinit pääosin luomuihin jo vuosia sitten. Ensimmäinen luomuviinipulloni oli lahja ystävältä - ja se yllätti positiivisesti pehmeällä aromillaan. Vaikka en ole ollenkaan asiantuntija viinien maailmassa, olen siitä lähtien etsiskellyt ja maistellut aktiivisesti luomuvaihtoehtoja. Kymmenisen vuotta sitten luomuviinit - niin kuin muutkin luomutuotteet olivat vielä aika harvalukuisesti edustettuna. Nykyään luomua alkaa jo löytyä aika hyvin - niin elintarvikkeista kuin viineistäkin.
Senkin muuten huomasin aikanaan, että luomuviinit eivät aiheuttaneet öistä sydämentykytystä tai kaulan ja rintakehän alueelle helahtavia punaisia länttejä ollenkaan siinä määrin kuin tavalliset viinit. Olin jo tottunut hyväksymään oireet pakollisena kylkiäisenä parin viinilasin jälkeen. (Syytä niihin en sitten koskaan vaivautunut selvittämään, viinin vaihto luomuun tuntui auttavan.)
Yksi minua mietityttänyt viiniasia oli jostain lehdestä saksittu ja kaapin oveen teipattu pikku lista viinintuottajamaista, joiden viineissä on eniten tai vähiten raskasmetalleja.
Lyhyesti: Etelä-Amerikan viinit selvisivät tutkimuksesta puhtailla papereilla, Euroopan viinit taas eivät - tosin Italian viinit olivat yllättäen jutun mukaan puhtaampia kuin muiden Euroopan maiden viinit...
En ole Suomessa törmännyt sen kummempaan uutisointiin aiheesta kuin sen yhden talteensaksitun pikkulappusen verran.
Tosin olen miettinyt sitäkin, että se viinien sisältämiä raskasmetalleja mittaava tutkimus ei ole voinut olla kovinkaan kattava huomioiden lukuisat viinitilat ja paikalliset olosuhteet. Eli en menisi tuomitsemaan koko Unkarin viinintuotantoa vain siksi, että maa sattuu olemaan sen yhden listan jumbosijalla...
Tosin on nyt vielä omakohtaisestikin koettuna sekin sanottava, että niin viineistä kuin muistakin alkoholijuomista löytyy hienoja tuotteita ilman luomumerkintääkin.
Tässä kuitenkin Alkon uutuusviini, jonka sain maahantuojalta testattavaksi - ja joka kuulostaa täydellisen hyvältä joka suhteessa: Reilun kaupan luomuviini Argentiinasta - Tilimuqui Cabernet Sauvignon Bonarda.
"Viini on saanut nimensä pienen ja köyhän Tilimuqui-kylän mukaan, josta monet La Riojanan työntekijät ovat kotoisin. Tilimuqui -viini tulee kauniista ja syrjäisestä Famatinan laaksosta."
Ja miksi tämä viini ainoastaan kuulostaa hyvältä? En ole tuotetta vielä maistellut, koskapa päätin viettää alkoholivapaan vuoden - ihan vain testatakseni, miten keho ja mieli reagoivat pidempään totaaliraittiuteen. Viinaton vuosi on nyt kohta lusittu - eikä siitä ainakaan mitään haittaa ole ollut...
Kirjoitan kokemuksia ja havaintoja aiheesta toisella kertaa. Tammikuun taidan kuitenkin aloittaa avaamalla tämän lupaavan luomuviinipullon :)
Alla vielä poimintoja postauksen lähdeartikkelista. Juttuun ei kannata takertua, mutta kenties tämä motivoi selvittämään viininviljelyolosuhteita. Itselleni tulee ensimmäisenä mieleen, etten haluaisi valita viinejä, joihin käytetyt rypäleet on poimittu suurten teollisuusalueiden tai moottoriteiden laitamilta...
"Tilimuqui on kaunis ja syrjäinen kylä Famatinan laaksossa Argentiinassa" - se kuulostaa aika täydelliseltä :)
"Wines from three of the 15 nations studied had safe levels of heavy metals: Italy, Brazil, and Argentina.
Based on the maximum THQs (target hazard quotients) for wines from each nation, here's the list of the worst offenders:
Hungary
Slovakia
France
Austria
Spain
Germany
Portugal
Greece
Czech Republic
Jordan
Macedonia
Serbia
Hungary and Slovakia had maximum potential THQ values over 350. France, Austria, Spain, Germany, and Portugal -- nations that import large quantities of wine to the U.S. -- had maximum potential THQ values over 100.
Argentinean and Italian wines did not have significant maximum THQ values.
Where do the heavy metals come from? That's unknown. Possible sources include the soil of the vineyards in which the wine grapes are grown, the fungicides sprayed on the grapes, and possible contaminants in the yeasts used to ferment the wine.
A THQ over 1 indicates a health risk. Typical wines, Naughton found, have a THQ ranging from 50 to 200 per glass. Some wines had THQs up to 300. By comparison, THQs that have raised concerns about heavy-metal contamination of seafood typically range between 1 and 5."
Lyhentäen lainattu artikkelista: Heavy metals found in wine
Kiinnostava juttu. En ollut osannut yhdistää raskasmetalleja viineihin. Keinolannoitteet ovat tietääkseni yksi raskasmetallilähde ja voisin kuvitella sellaisia käytettävän viinitiloillakin.
VastaaPoistaHei vaan :)
PoistaTämä on jo vanha tutkimus, mutta aiheesta on oltu aika hissuksiin. Viinirypäleitä siltään en käytännössä syö ollenkaan - niitä kun on satavarmasti suihkuteltu kuljetuksen ja myynnin helpottamiseksi. Viineissä käytettäviä rypäleitä ei uskoakseni tarvitse enää poiminnan jälkeen pintakäsitellä? enkä tiedä sitäkään, minkä verran viljely noin yleisesti vaatii tuholais- tai tautitorjuntaa? Lannotteita nyt tietysti - niinkuin kaikki kasvava :)
Itse vaan huomasin ihan dramaattisen eron kehon reaktioissa kun vaihdoin luomuviineihin. Ne eivät aiheuta punaisia länttejä kaulan alueelle - tai sitä tosi inhottavaa sydämen tykytystä, joka usein valvotti koko aamuyön...
Luomuviinit eivät ole mikään kompromissi hinnankaan suhteen - hyviä sellaisia saa ihan samaan hintaa kuin tavallisiakin.
Olipa avaava juttu. Kiitos ja kaunista viikonloppua. :)
VastaaPoistaKiitos Tiia :)
PoistaMukavaa joulun odotusta sinulle :)
Mielenkiintoista! En ole ajatellutkaan että viinejäkin löytyy luomuna...mutta tottakai kun kaikkea muutakin. Kokeiluun (tai etsimiseen ensin) lähtee täälläkin!
VastaaPoistaHei vaan :)
PoistaKyllä nykyään luomuviinejä on jo ihan hyvät valikoimat - kymmenisen vuotta sitten olivat aika harvalukuisia...
Kesäksi ostan usein myös hanapakkeja, niistäkin löytyy luomuna jo monta vaihtoehtoa. Nyt en vaan kylmiltään muista, mitkä olivat mielestäni parhaita (viime kesä kun meni ihan kuivilla :)
Itse olen tykännyt Italialaisista luomuviineistä (fiksu periaatteeni oli alkujaan ostaa vain italialaisia viinejä, kun koirarotuni on Italiasta).
VastaaPoistaPunkku: L'auratae vero sicilia (2013) Nero d'Avola, on tällähetkellä ehdoton ykkönen.
Tilimuque oli kokeilussa perjantairuualla (oli vieraita), ei paha, mutta silti jatkossa pysyn Italialaisissa luomuviineissä.
Kiitos suosituksesta :)
PoistaAika yllättävä tieto on tuo Italian viinien puhtaus - siihen vaan verraten, että mm. mozzarellasta oli aikamoiset kohut aikanaan ja että osa maata on tunnustettu totaalisen saastuneeksi jätedumppauksien jäljiltä...
Minä asuin aikanaan Espanjassa ja siitä jäi sitten rakkaus Espanjan viineihin. Viime vuosina olen kuitenkin rikkonut rajojani kokeilemalla Etelä-Amerikan ja Australian viinejä. Etelä-Afrikkakin yllätti positiivisesti.
Minulla vielä "Tilimuki" testaamatta. Hyvältä kuitenkin ainakin periaatteessa vaikuttaa.
Kiitos vinkeistä. Tuo hauskan niminen Tilimuqui voisi käydä vaikka tilipäivän piristyksesi. Laitetaan korvan taakse siis.
VastaaPoistaVienosti huutelen vielä, että laitoin sinulle sähköpostia koskien tomaatinsiemeniä. Toivottavasti ei ole mennyt roskapostin joukkoon koko posti? Löysin blogiisi tovi sitten nimenomaan tomaatinkasvatusgoogletuksen kautta ja tykkään kovasti! Kiitos, luen ahkerasti vanhoja juttujasi ja odotan tietysti uusiakin.
Kiitos Lotta :)
PoistaKyllä viestisi on tallessa, ja laitan siemeniä tulemaan - yritän ehtiä ennen joulua vielä :)
Viineissä kannattaa ehdottomasti valita luomu sillä tavallisissa viineissä on huimat määrät kaikenlaisia jäämiä.
VastaaPoista