tiistai 25. marraskuuta 2014

Viikon varrelta

Tämä ilahdutti: SPR-kirpparilöytönä uusi idätysastia parilla eurolla. Minulla on jo omat hyviksihavaitut Friggs-idätyskipot, mutta tällä pääsee Veera-tytär harrastuksen alkuun uudessa kodissaan.
Idätysastioissa löytyy monta mallia - usein niitä ei edes tahdo huomata kirpparien muoviromulaareista. Jos idätys on vielä "pitäisi" -listalla, niin kannattaakin tutkailla vähän tarkemmin kirppareiden laarit. Olen löytänyt uusiakin idätysastioita eurolla-parilla

Tämäkin ilahdutti - arpajaisvoitto Minäkö keski-ikäinen blogiarvonnassa.

Ensimmäisiä joululahjojakin löytyi kuin vahingossa - Lorna Byrne, Enkeleitä hiuksissani. Sain oman kirjani lahjaksi ystävältä - nyt löysin kierrätyskeskuksesta eurolla toisen. Hyvänmielen kirja, joka on ilo antaa eteenpäin.
Joululahjoja kannattaa etukädessä etsiä kirppareilta - ainakin nyt kirjojen osalta. Kirja ei kulu kertalukemalla tai hyllysäilytyksessä ja niitä saakin ihan uudenveroisina. Tosin oma tunnelmansa on hiirenkorville tutkituilla, entisen omaistajan rakastamilla yksilöilläkin... Onnekas löytää kiertoon laitettuja uutuuksia - yhtään huonompia eivät ole vanhat klassikot...

Kokeilin hapankaalileikkeiden valmistusta. Irrotin lehdet varovasti, poistin paksut lehtiruodit, leikkasin sopivan kokoisiksi paloiksi... Pulikka teki paloista sen tuhannen silppua - eli perinteistä hapankaalia... Kehitystyö siis niiden osalta vielä vähän vaiheessa :D
Yhden hapankaalipytyn maustoin kokeeksi korianterin siemenillä - ei ehkä ollut ihan paras setti
Sain lintulaudan keittiön ikkunan alle - siihen missä eniten tulee istuskeltua. Keksimme ripustaa laudan kahdella ketjulla ja koukuilla kattolipan alle roikkuvaksi. Ihan ok systeemi - maahan lyöty tolppa kun on heilahtanut nurin jo useampana talvena...
Mitä oravien kanssa pitäisi tehdä... Välillä niitä hätistelen pois mutta kai niidenkin on syötävä?

Talvella on kiva leipoa - vaikka joka päivä... Olen muunnellut aiemmin esittelemääni puolukka-kookos-piirakkaa vieläkin kevyempään suuntaan. Tässä taikinapohjassa ei ole lisättyä rasvaa (ei edes kookoshiutaleita).
Marjoina olen käyttänyt myös mustikkaa ja pinnan muruseokseen olen käyttänyt kookoksen tilalla tattarihiutaleita. Ihan mainio arkipiirakkaohje. Laitan vielä tästä tarkempaa juttua joku päivä.


Lempi-tytär halusi laskiaispullia. Googlaili aikansa ja päätti kokeilla Täydellisten gluteenittomien pullien reseptiä...
Ensin tehtiin ihan ohjeen mukaan - mitä tapahtui... :D

Leipomisessa on jotain maagista... Vaikka nyt niinkin yksinkertainen ohje kuin peruspulla - samoilla aineksilla jokainen leipuri valmistaa ihan omannäköisensä ja -makuisensa pullan.
Lempi ei luovuttanut - muokkaili reseptiä ja valmistusohjetta. Tässä osin tattarijauhoon valmistuneet, omenakompottitäytteiset gluteenittomat marraskuun laskiaispullat

Iltalukemisena nyt.

12 kommenttia:

  1. Tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus! :) <3 - Terveisin mamman Veera Kuopiosta :)

    VastaaPoista
  2. Hei vaan! On pitänyt tulla jo monena päivänä kysymään mutta nyt sain vasta aikaiseksi.. Käytätkö marjojen säilönnässsä/pakastuksessa sokeria? Jos käytät, kuinka paljon suunnilleen esim yhteen mustikkapurkkiin? Entä kuinka paljon marjoja teillä menee päivässä? Pidätkö lakoista/suomuuraimesta/hillasta tai miten vaan? Entä valmistatko mitään pihlajan marjoista? Hyvää joulunodotusta ja anteeksi jo etukäteen tästä kysymystulvastani..;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :)
      En käytä lainkaan sokeria pakastemarjoihin. Nykyään olen luopunut hillojenkin valmistuksesta - en halua keittää tai muutenkaan käsitellä marjoja - ovat kuitenkin parhaimmillaan ihan sellaisinaan.
      Omenat haudutan uunissa pehmeiksi ja päästelen sauvasekoitimella kuorineen soseeksi. Siihenkään en lisää yhtään sokeria ja koko perhe tykkää siitä. Jonkun verran olen tehnyt omenakompottia, mutta makeutan sen tuoreilla taateleilla - on ihan tosi hyvä setti :)
      Puolukat soseutan kanssa sauvasekoitimella ja pakastan soseen. Sekin syödään meillä ihan siltään maustamattoman jogurtin kanssa.
      En osta hedelmiä ollenkaan, paitsi joskus luomuomppuja tai -banaaneja tyttöjen pirtelöihin. Marjoja meillä menee ehkä litra-pari päivässä - riippuu vähän onko koko porukka kasassa.
      Tykkään tottakai lakoista, mutta ei niitä Keski-Suomessa ihan sankokaupalla aina löydy :) Viime kesänä ei käytännössä lainkaan.
      Pihlajanmarjoja minulla on kokonaisina pakastettuna. Tytöt ripauttavat pirtelöiden sekaan, muuten en ole vielä niitä oikein oppinut käyttämään.

      Kiitos mukavasta viestistä :) Täytyykin kirjoitella vaikka ihan postaus aiheesta. MInä en milläään ymmärrä, että tuoreet marjat kuorrutetaan sokerilla... Pakastimet ovat nykyään niin tasalämpöisiä (tai siis kylmiä ;) että en usko rasiaan ripotellun, pahimmassa tapauksessa valkoisen sokerin tekevän mitään hyvää kokonaisuudessaan... En osaa sanoa, lisääkö soekri C-vitamiinin säilyvyyttä - mutta ylimääräisen sokerin aiheuttama kuorma elimistölle lienee kumoaa sen olemattoman vitamiinilisän verrattuna sokerittomiin marjoihin?

      En osaa tästä sokeriaiheesta mitään virallista tietoa sanoa - onkohan jossain olemassa uutta vertailevaa tutkimusta?

      Rauhallista joulun odotusta sinullekin :)

      Poista
  3. Viisauden säännöt näyttää kyllä mielenkiintoiselta - ainakin tarpeen olisivat tällä hetkellä;)
    Blogistani löytyy sinulle haaste - käypäs kurkkimassa;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Lady :)
      Vanha kirja, mutta aina yhtä ajankohtainen... Kiitos haasteesta ja huomionosoituksesta :)

      Poista
  4. Nam mitä herkkuja ja ihania kuvia ja astioita. <3 Kurrelle terkkuja ja aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Tiia :)
      Hapankaalin puolesta voisin kirjoittaa vaikka postaukseen - on se niin parasta :)

      Poista
  5. KIva "sekalaispostaus", jokaiselle jotakin :) Ja mitä herkkuja...lurps! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Matkatar :)
      Minä olen sen verran herkkuihminen, että jotain hyvää on oltava aina jemmassa teen kanssa... Onnekseni olen oppinut näihin suht järkeviin vaihtoehtoihin - muuten menisi ihan överiksi :)

      Poista
  6. Voi please julkaise se pullaresepti, mikä kohosi :))
    Täälläkin olisi käyttöä sellaiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :)
      Lempi-tytär teki pullat - en ihan ole perillä mitä niihin sitten loppujen lopuksi tuli. Ne olivat ensimmäinen hiivaleipomus meillä moneen vuoteen. Yhdellä tyttäristä on hiivasyndroomaa ja emme sitten käytäkään hiivaa periaatteessa ollenkaan. Nämä pullat olivat ihan ok hyviä, mutta en nyt lähde reseptiä just sen hiivan takia enempää kehittelemään.
      Haasteena olisi löytää tai kehittää hyvä hiivaton pulla... Ei kai soodalla tai leivinjauheella ihan peruspullan veroista saa millään, mutta jotain pikapullan tapaista settiä olen kyllä kokeillut.

      Poista